Vis si realitate - paranormalul noptilor noastre

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 18:11
6361 citiri
Vis si realitate - paranormalul noptilor noastre

Visele sunt o componenta a vietii umane despre care mai mult facem presupuneri, decat cunoastem ceva cu certitudine. Ele exista si se desfasoara, independent de voia noastra, haotice, aleatorii, premonitorii, infricosatoare sau euforice.

Pe unele ni le explicam ca urmare a unor experiente traite, in timp ce in cazul altora ne este imposibil sa le identificam sursa sau sa le asociem cu diferite simboluri reale.

Imposibilul a stimulat totdeauna fantezia, iar legeanda si-a facut pe deplin datoria de-a lungul timpului. Biblia aminteste de cele 7 vaci grase si cele 7 vaci slabe, visate de Faraon. Ele vesteau sapte ani de belsug si sapte ani de seceta - as zice in termeni actuali, de criza. In vis, ingerul i s-a aratat Fecioarei Maria, vestind-o ca, in curand, va fi mama. Tot el i s-a aratat logonicului ei, Iosif, vestindu-l sa nu-si faca griji, intrucat tatal este Cel Ceresc.

Stiinta interpretarii onirice, al carei parinte este Sigmund Freud, nu prea ofera lamuriri satisfacatoare pe aceasta tema. Cu atat mai mult, decodificarea simbolurilor ascunse ale viselor a preocupat atat specialistii, cat si multimea de prezicatori. Nimeni nu poate pretinde ca a patruns in tainele acestei stari paranormale, desi constatarile specialistilor nu sunt lipsite de interes:

In timpul somnului, suntem paralizati

Pentru a se preveni miscarea in concordanta cu ceea ce visam, natura a facut ca trupurile noastre sa fie, virtual, paralizate in timpul somnului. Potrivit studiilor recente, glandele secreta un hormon care ajuta la inducerea somnului, neuronii trimit semnale coloanei vertebrale, aceasta produce relaxarea si, in cele din urma, paralizia temporara a corpului.

Ca urmare, cand omul este trezit de un factor extern, la trecerea spre starea de veghe, face o miscare brusca a corpului: este deparalizarea. Trezirea naturala se produce lent, prin deschiderea ochilor si abia apoi deparalizarea treptata, manifestata prin miscari domoale.

Stimulii externi ne invadeaza visele

Fenomenul se numeste Incorporare Onirica si este cel mai bine ilustrat atunci cand un sunet din realitate se aude in vis, iar visul il asociaza cu un element din scenariul visat.

In mod asemanator, cand in realitate ne este sete sau frig, mintea noastra incorporeaza aceasta situatie in vis. Setea se transpune oniric, visam ca bem un mare pahar cu apa, dupa care setea revine, bem iarasi, iar ciclul se repeta pana cand ne trezim si chiar bem un pahar cu apa.

Celor care au renuntat la vicii, acestea le revin in somn

Fumatorii, dar si bautorii care s-au lasat de aceste vicii, se viseaza adesea fumand sau band si resimt puternice emotii negative, coplesiti de vina si de panica.

Visele fostilor fumatori sunt adesea rezultatul scaderii nivelului de nicotina, ele se repeta frecvent, in timp ce fumatorii activi sunt afectati de asemenea vise in proportie de maximum 3%. Aparitia viselor este, de altfel, relationata semnificativ cu durata abstinentei.

Visele nu sunt deloc ceea ce par a fi

Adesea, visand un anumit subiect, visul nu se refera deloc la acel lucru. Visele comunica simbolic si incifrat, iar mintea actioneaza paranormal si, inconstient, incearcand sa asocieze visul cu altceva, similar.

Orice simbol ar alege visul, este foarte putin probabil sa fie vorba explicit de simbolul visat. Aceasta situatie paradoxala a generat "interpretarea viselor", a fost mult speculata de-a lungul istoriei si este inca si astazi obiect de controversa.

Prin asocierea unor scenarii onirice cu fapte, prieteni sau dusmani, din viata reala, suntem tentati sa schitam evenimente in viitor.

Problema viselor alb/negru si a celor colorate

Desi cei mai multi viseaza in culori, s-a dovedit ca nu este deloc neglijabil numarul celor ce viseaza exclusiv in alb si negru.

Nevazatorii care au orbit in timpul vietii au vise normale, respectiv viseaza ceea ce nu mai pot vedea, dar ceea ce s-a acumulat in bagajul propriilor lor memorii. In schimb, cei nascuti orbi, viseaza fara imagini. Visele lor se limiteaza la sunete, efecte tactile, gustative sau emotionale.

Visam numai despre ce cunoastem

Chiar daca in visele noastre apar straini, inventii ale mintii noastre, ei sunt ori oameni reali, pe care i-am intalnit pe parcursul vietii, dar pe care este posibil sa-i fi uitat, ori rodul imaginatiei onirice, construite tot pe imagiea unor figuri vazute in realitate.

De altfel, detalierea amanuntelor din vis este foarte dificila, intrucat jumatate din cele visate se pierd din memorie in primele 5 minute de la trezire, iar la 10 minute se pierde 90% din vis. Dupa o ora sau mai mult, visul se mai pastreaza in memorie numai daca a fost rememorat explicit, sau povestit cuiva, in primele minute.

Faptul ca visam numai ceea ce cunoastem exclude orice speculatie privind prezicerea viitorului pe cale onirica: nimeni nu poate afla viitorul din ceea ce a cunoscut in trecut, decat in cazul de exceptie cand insasi evenimentele cunoscute induc ideea despre ceea ce urmeaza sa se intample. Este cazul studentului care n-a invatat si viseaza ca a cazut la examen, a petitorului refuzat, care viseaza ca se spanzura, a hotului neprins care viseaza ca este incatusat.

De multe ori, subconstientul sugereaza ceea ce, cu ratiunea, nu ne convine sa recunoastem - dar asta este cu totul altceva decat talmacirea viselor.

Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#interpretare vise, #stadii vis, #explicatie vise , #inedit
Comentarii
Poza Westrop
Westrop
rank 5
"In vis, ingerul i s-a aratat Fecioarei Maria, vestind-o ca, in curand, va fi mama. Tot el i s-a aratat logonicului ei, Iosif, vestindu-l sa nu-si faca griji, intrucat tatal este Cel Ceresc."
Poza GB.e.Doby
GB.e.Doby
rank 5
nimeni nu poate afla viitorul din ceea ce a cunoscut in trecut, decat in cazul de exceptie cand insasi evenimentele cunoscute induc ideea despre ceea ce urmeaza sa se intample.