Lansarea navetei Air Force, invaluita de mister. Posibile scenarii

Duminica, 06 Martie 2011, ora 13:36
3346 citiri
Lansarea navetei Air Force, invaluita de mister. Posibile scenarii
Foto: topnews

Naveta spatiala X-37B lansata de Air Force este intr-o misiune secreta, invaluita in mister. Speculatiile privind misiunea navetei sunt numeroase, dar majoritatea indica posibilitatea lansarii unui satelit de spionaj, a distrugerii unor sateliti inamici sau a indeplinirii altor scopuri militare.

Air Force a lansat o naveta spatiala, fara echipaj, in spatiu, vineri dupa-amiaza - dar misiunea ei exacta ramane un mister, informeaza TheWeek.

Naveta X-37B seamana cu o versiune in miniature a navetei spatiale si va completa o "misiune clasificata" inainte de a ateriza in California, in cursul acestui an. O naveta anterioara a petrecut 224 de zile pe orbita, anul trecut. Ambele au fost finantate de Pentagon, fiind considerate misiuni top-secret.

Ce ar putea face naveta in spatiu? Iata cinci teorii posibile:

1. Testarea sau lansarea de sateliti de spionaj

Astronomii amatori care au studiat lansarea anterioara a navetei X-37B sustin ca scopul este testarea unor senzori pentru o noua generatie de sateliti secreti de spionaj. Naveta militara a trecut de mai multe ori prin aceeasi regiune, "o caracteristica comuna a satelitilor americani," au spus astronomii in The New York Times.

Fapt revelator, aeronava are "sarcina utila de marimea unei mici canapele de camion," ceea ce sugereaza ca poate fi folosita pentru a lansa sau a captura un satelit de dimensiuni mici.

Distrugerea unor sateliti "inamici" cu ajutorul unui spray de vopsea

Unele speculatii spun ca naveta poate transporta tehnologie pentru a scoate de pe orbita sateliti ale unor tari rivale sau de a-i distruge complet. "Prin simpla pulverizare cu vopsea a unui satelit, il poate scoate din functiune, deoarece acesta se poate supraincalzi foarte repede," spune jurnalistul pe probleme de aparare Bill Sweetman, in TechNewsWorld.

Aruncarea "Biciului lui Dumnezeu" asupra tintelor inamice

Naveta ar putea fi echipata cu o "arma care arunca un carlig de tungsten, poreclit "Biciul lui Dumnezeu", asupra tintelor, producandu-le caderea pe Pamant. Profesorul chinez Li Daguang a scris ca naveta X-37B ar putea fi "capabila de actiuni militare, impotriva inamicilor Statelor Unite."

Sa faca lucruri pe care nu le putem imagina

Toate aceste teorii ignora faptul ca "o simpla naveta" poate fi gata sa faca aceste lucruri "mai bine si mai ieftin", spune David Axe in Wired. O simpla capsula sau o parasuta este suficient sa trimita diferite elemente in cosmos.

Sa nu faca nimic din toate acestea

"Este dificil de a gasi o misiune pentru care planul spatial sa aiba sens", spune Laura Grego si David Wright in All Things Nuclear. Chiar si o arma spatiala ar fi practic inutila in comparatie cu tehnologia de pe Pamant.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#naveta Air Force mister, #misiune secreta naveta SUA , #spatiu