Teoria lui Stephen Hawking despre gaurile negre, confirmata de un alt om de stiinta

Marti, 26 Aprilie 2016, ora 23:04
8095 citiri
Teoria lui Stephen Hawking despre gaurile negre, confirmata de un alt om de stiinta
Foto: Facebook/Stephen Hawking

Teoria lui Stephen Hawking despre gaurile negre, veche de cateva decenii, a fost confirmata si de studiile desfasurate de un alt om de stiinta, israelianul Jeff Steinhauer, fapt care ar putea sa-l propulseze pe Hawking pe lista scurta a favoritilor pentru Premiul Nobel pentru Fizica.

Hawking a ajuns inca din 1974 la concluzia ca gaurile negre isi pierd de-a lungul timpului energia, emitand un tip de radiatie care-i poarta numele celebrului astrofizician britanic, si sfarsesc prin a disparea complet in intervale foarte mari de timp, aminteste publicatia New York Post.

Stephen Hawking, despre ce ti se intampla cand cazi intr-o gaura neagra

Descoperire istorica: Stephen Hawking invoca "o noua forma de a privi Universul"

Aceasta concluzie contrazicea teoriile existente in acea vreme despre gaurile negre, conform carora acesti monstri galactici erau considerati eterni, inghitind materia din jur si devenind din ce in ce mai masivi cu fiecare atom pe care-l atrag. Daca impingem pana la limita aceste rationamente despre gaurile negre, putem ajunge in situatia in care o astfel de structura se poate autoexclude din Univers.

"Acest lucru ridica o problema serioasa cu privire la modul in care intelegem stiinta. Daca determinismul (stiintific), adica acea calitate a Universului de a fi predictibil, nu se aplica in cazul gaurilor negre, atunci este posibil sa nu se aplice nici in alte situatii.

Si mai mult decat atat, daca nu exista niciun fel de determinism, nu putem fi siguri nici macar de istoria noastra. Cartile de istorie si propriile noastre amintiri pot fi niste simple iluzii", a spus celebrul fizician cu ocazia unor prelegeri sustinute recent la Universitatea Harvard.

"Radiatia Stephen Hawking", confirmata de cercetatori

Principala problema de care s-a lovit teoria despre gaurile negre a lui Hawking este ca radiatia care ii poarta numele este extraordinar de greu de detectat de la distante astronomice, de ordinul miilor de ani lumina.

Insa Jeff Steinhauer, profesor de fizica la Universitatea Technion din Israel, sustine ca a confirmat teoria lui Hawking prin intermediul unei "gauri negre sonice" obtinute in laborator.

Revelatii uimitoare ale fizicianului Stephen Hawking despre Dumnezeu, Univers si femei

Intr-o lucrare stiintifica publicata de site-ul specializat in fizica arXiv.org, el a descris cum a racit heliu pana aproape de zero absolut, l-a introdus intr-o centrifuga si l-a invartit suficient de repede pentru a obtine o "bariera" imposibil de penetrat de catre undele sonore, un fel de orizont al evenimentului in cazul gaurilor negre, bariera care odata trecuta, nimic, nici chiar lumina, nu mai poate evada din gaura neagra.

Jeff Steinhauer a precizat ca a descoperit indicii ca mici particule de energie din componenta undelor sonore ieseau totusi din aceasta gaura neagra experimentala, exact cum a preconizat Hawking ca ar trebui sa se intample.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#stephen hawking gauri negre, #Stephen Hawking teorie, #Stephen Hawking teorie gauri negre , #spatiu
Comentarii