Tot ce trebuie sa stii despre Marte

Autor: Ana Ilie
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 11:36
17716 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre Marte
Foto: Arhiva

Curiosity, roverul spatial lansat in urma cu cateva zile de la Cape Canaveral, Florida, cu destinatia Marte, este a 39-a misiune exploratorie pe Planeta Rosie. Este un bun prilej de a afla cateva lucruri inedite despre Marte, inclusiv de ce este... rosie.

Publicatia britanica Independent a intocmit o lista cu cele mai interesante fapte despre Marte, planeta pe care am putea-o numi "acasa" la un moment dat.

- Marte este cunoscuta de 4.000 de ani si si-a primit numele de la zeul roman al razboiului, Marte. Atat de incetatenita era, la 1900, credinta ca pe Marte exista viata, incat Academia franceza de Stiinte a oferit 10.000 de franci primului om care stabileste contactul cu o specie extraterestra - insa martienii nu se puneau la socoteala.

- A patra planeta de la Soare are doar jumatate din dimensiunea Pamantului si un volum de zece ori mai mic. Gravitatia pe Marte este de 37% din cea a Pamantului, deci pe Marte esti de trei ori mai usor si poti sari de trei ori mai sus. Nu poti sa renunti insa la costumul de astronaut, pentru ca presiunea atmosferica este atat de scazuta, incat moartea este foarte rapida. Ca sa nu pomenim de radiatiile ultraviolete ale Soarelui, care nu sunt filtrate de o patura de Ozon pe Marte.

- Apa exista pe Marte, dar nu e in forma lichida, ci sub forma de vapori si gheata, din cauza ca atmosfera este prea subtire, compusa in proportie de 97% din dioxid de carbon. Pe Marte se afla o uriasa mare inghetata, in apropiere de ecuatorul planetei, imediat sub suprafata.

- Motivul pentru care Marte pare rosie este ca solul contine oxid rosu, o pudra fina, formata pe rocile martiene, care pur si simplu ruginesc.

- Pana la Curiosity au fost 38 de expeditii spre Marte. Prima, lansata la 1 octombrie 1960, a fost lansata de sovietici, insa aceasta a esuat. Doar o treime din misiunile martiene au avut succes.

- Distanta intre Marte si Pamant e oscilanta, intrucat cele doua planete se afla pe orbite eliptice - e intre 58 de milioane de kilometri si 402 milioane de kilometri. Spre exemplu, daca te deplasezi cu 110 kilometri la ora, iti va lua 228 de ani si 120 de zile sa parcurgi distanta medie intre aceste planete. Planetei Rosii ii ia doi ani pamanteni sa orbiteze Soarele.

- Nicolaus Copernic a fost primul care a identificat Marte si a dedus ca este o planeta care se roteste in jurul Soarelui. Prima persoana care s-a uitat la Marte printr-un telescop a fost Galileo Galilei, in 1609.

- Marte are cel mai inalt munte din sistemul solar - Olympus Mons, 24 de kilometri, de trei ori mai inalt decat Everestul. Are foarte putine cutremure, pentru ca nu are o serie de falii care se suprapun, ca in cazul Pamantului, ci doar o crusta groasa. Planeta Rosie mai are si cele mai violente furtuni, cu vanturi care ating 200 de kilometri pe ora si dureaza saptamani intregi.

- Marte are doua luni, Phobos si Deimos, asteroizi prinsi in orbita sa (in mitologia greaca, numele lor inseamna "frica" si "groaza", insotitoarele lui Marte/Ares in razboi).

- Noul robot care se indreapta spre Marte, Curiosity, a costat 2,5 miliarde de dolari, are marimea unei masini Mini Cooper si sase roti, camera de luat vederi si o baterie de plutoniu care tine 10 ani.

- Nimeni nu a ajuns inca pe Marte, insa presedintele Barack Obama sprijina o misiune care ar duce oameni pe Planeta Rosie la mijlocul anilor 2030. Deoarece costurile unei misiuni cu echipaj uman sunt uriase, s-a sugerat ca cei care ajung acolo sa ramana pe termen nelimitat pe Marte.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#marte, #expeditie Marte, #planeta rosie, #oameni Marte, #Curiosity Marte , #spatiu