Isteria rochiei revine: De ce o vad oamenii in culori diferite - Iata explicatia asteptata

Vineri, 15 Mai 2015, ora 13:08
74767 citiri
Isteria rochiei revine: De ce o vad oamenii in culori diferite - Iata explicatia asteptata
Foto: Twitter

Auriu cu alb sau albastru cu negru? Aceasta a fost intrebarea virala in februarie, cand o rochie in dungi a facut familii sa se certe, bagand raca si intre prieteni. 10 milioane de mesaje au fost trimise pe Twitter legat de aceasta controversa numai in prima saptamana.

Secretul ingrozitor din spatele rochiei care a innebunit Internetul

Lasand la o parte raspunsul "corect" la aceasta intrebare, oamenii de stiinta s-au aplecat asupra unei alte teme. De ce oamenii au vazut-o atat de diferit? Raspunsul ar putea fi expunerea la lumina artificiala.

Astfel, conform The Guardian, explicatia gasita de cercetatorii americani este aceea ca percepem lumina si obiectele din jurul nostru in functie de ritmul nostru de viata. Vedem diferit lucrurile daca suntem "pasari de noapte" si altfel daca suntem activi ziua, cand suntem expusi mai mult luminii naturale.

In cadrul unui studiu realizat la Wellesley College si MIT, 1.400 de oameni, din care 300 care nu vazusera fotografia cu rochia buclucasa, au fost rugati sa o descrie. 57% au spus ca e albastra cu dungi negre, in timp ce 30% au vazut-o alba, cu dungi aurii. 10% au vazut-o albastra cu maroniu, iar 10% au fost nehotarati, vazand-o cand intr-un fel, cand in altul.

Cercetatorul Bevil Conway a observat un lucru interesant. Femeile si varstnicii percepeau rochia ca fiind alba cu auriu. Deloc intamplator, spune el, acest grup tinde sa fie mai degraba activ ziua, fiind expus la lumina naturala.

Acesta e de parere ca "pasarile de noapte", pentru ca sunt expuse mai mult la lumina artificiala, care are o nuanta rosiatica, au un creier care e invatat sa corecteze felul in care percepe culorile, eliminand "roseata". Aceasta este explicatia pentru care aceste persoane vad rochia in albastru si negru.

Cei care sunt expusi luminii naturale, "scot" automat si inconstient nuanta albastra de pe obiecte, aceasta fiind explicatia pentru faptul ca vad rochia in alb si auriu.

Mai mult, in fotografia originala cu rochia, cel mai probabil aceasta este expusa atat la lumina naturala, de la o fereastra din dreapta imaginii, cat si la lumina artificiala, cea aprinsa in magazin cand a fost realizat instantaneul. Aceasta este concluzia cercetatorilor, care au incercat sa recreeze felul in care era iluminata incaperea cand s-a realizat fotografia.

Rezultatul este o imagine care reuseste sa pacaleasca creierul tuturor.

Pentru creier, sursa luminii este incerta, asa ca creierul nu stie cum sa reactioneze, a explicat omul de stiinta. De aici toata aceasta stare de confuzie, continua Conway intr-un raport publicat de Current Biology.

Dilema e insa departe de a fi rezolvata, fiind doar un punct de pornire, mai explica omul de stiinta.

Pornindu-se de la cele descoperite, rochia a fost asezata in locuri iluminate diferit. S-a observat ca atunci cand era luminata de razele soarelui, adica lumina cu tenta albastra, parea alba cu auriu. Cand lumina era artificiala, rochia parea negru cu albastru celor mai multi dintre privitori.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#rochie culoare incerta isterie explicatie, #rochie auriu alb studiu, #rochie virala negru albastru studiu, #vedere lumina naturala, #vedere lumina artificiala , #studii