Secretul a ieșit la iveală: O mică insulă ajută Rusia pe ascuns, păcălind SUA

Sambata, 22 Iulie 2023, ora 06:05
18283 citiri
Secretul a ieșit la iveală: O mică insulă ajută Rusia pe ascuns, păcălind SUA
Maldive a facilitat pe ascuns tranzitul de semiconductori americani spre Rusia FOTO: Beach

Războiul provocat de Putin în Ucraina acum 17 luni a dus la o bulversare a piețelor financiare și de afaceri din întreaga lume. Occidentul a reacționat dur împotriva Rusiei impunând pachete de sancțiuni, însă Moscova a căutat alternative ilegale. Astfel, secretul dintr-o destinație mondială de turism din Oceanul Indian, Maldive, a fost dezvăluit. Mica insulă a facilitat pe ascuns tranzitul cipurilor fabricate în Statele Unite spre Rusia.

În anul după ce Rusia a invadat Ucraina, aproximativ 400.000 de semiconductori fabricați în SUA în valoare totală de 53,6 milioane de dolari au fost expediați în Rusia prin Maldive, potrivit datelor vamale analizate de Nikkei Asia.

Înconjurate de ape azurii și de soare pe tot parcursul anului, insulele Maldive sunt o destinație populară pentru turişti şi călătorii în luna de miere. Dar există o altă latură a acestei țări formată din insule liniștite și stațiuni pline de farmec. Este, de asemenea, un punct de tranzit pentru transporturile care eludează sancțiunile împotriva Rusiei.

Predicția enigmatică a unui profesor de la Stanford: În cât timp vine sfârșitul istoriei lui Putin?

Înregistrările analizate au acoperit transporturi evaluate la peste 50.000 de dolari (aproximativ 7 milioane de yeni) fiecare. Maldive a fost pe locul doi după China, inclusiv Hong Kong, în ceea ce privește astfel de importuri în anul de după invazie. Înregistrările pentru anul anterior invaziei care acoperă tranzacțiile de aceeași valoare minimă arată că nu există astfel de transporturi de cipuri din Maldive spre Rusia.

Potrivit datelor Națiunilor Unite, exporturile totale ale Maldivelor în 2021, excluzând serviciile, au ajuns la aproximativ 280 de milioane de dolari. Valoarea livrărilor de semiconductori din SUA din Maldive către Rusia este echivalentă cu 20% din această cifră. Livrările de semiconductori au crescut brusc în mai 2022 - în aceeași lună în care gigantul aerian rus Aeroflot a reluat zborurile între Male, capitala Maldivelor, și Moscova. Zborurile fuseseră suspendate din cauza invaziei Ucrainei din februarie.

Această creștere bruscă a venit în ciuda faptului că, potrivit lui Akira Minamikawa, director senior de consultanță la Omdia, piața semiconductoarelor din Maldive este inexistentă. Conform datelor vamale, 14 exportatori au trimis semiconductori din Maldive în Rusia. Niciuna dintre aceste companii nu părea să aibă sediul în Maldive.

O astfel de companie, Mykines Corp., cu sediul la Londra, a exportat chipuri în valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari sau 80% din totalul livrărilor relevate. Financial Times a raportat în aprilie 2023 că Mykines a expediat în Rusia echipamente electronice în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de dolari.

Războiul lui Putin a transformat lumea: Un oraș îndepărtat a devenit peste noapte ”noua Genevă” pentru Rusia

Compania nr. 2 pe listă a fost Pixel Devices din Hong Kong. Într-un răspuns către Nikkei, Pixel a recunoscut că exportă către companii rusești, dar a spus că „aderă strict la legile de control al exporturilor aplicabile entităților din Hong Kong” și „s-a considerat că nu încalcă nicio reglementare aplicabilă”.

Mărfurile expediate la nivel internațional printr-o țară intermediară sunt, în general, tratate în unul din două moduri. Unul este ca „reexport”, adică mărfurile sunt descărcate în port sau aeroport, vămuite și apoi reîncărcate pe o altă navă sau avion fără modificări pentru a fi expediate în altă țară.

Cealaltă modalitate o reprezintă „transbordările”. Fluxul de mărfuri este practic același ca în reexport, dar articolele sunt transportate în altă țară fără a trece prin vămuire în țara intermediară.

Potrivit datelor de la serviciul vamal din Maldive, aproximativ 169 de rufiyaa, sau aproximativ 10 dolari, articole semiconductoare au fost reexportate în Rusia în 2022. Un oficial al serviciului vamal din Maldive a declarat că datele despre transbordări „nu sunt incluse în statisticile de export și că datele nu sunt disponibile”.

Panica se propagă în Rusia din cauza măsurilor SUA. China îl blochează pe Putin, nu se sacrifică
Panica se propagă în Rusia din cauza măsurilor SUA. China îl blochează pe Putin, nu se sacrifică
Odată cu invazia Moscovei din Ucraina, regimul de la Kremlin a pierdut aproape în totalitate piața europeană, dar a fost eliminat și din sistemul financiar internațional SWIFT, ca parte a...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#maldive, #Rusia sanctiuni SUA, #sanctiuni Rusia SUA, #semiconductori, #cipuri americane, #afaceri ilegale, #destinatie turistica , #Rusia