Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis. Oficialii au vorbit despre sprijinul pentru Ucraina și spațiul Schengen

Luni, 21 August 2023, ora 15:59
1621 citiri
Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis. Oficialii au vorbit despre sprijinul pentru Ucraina și spațiul Schengen
Marcel Ciolacu a vorbit și despre aderarea României la Spațiul Schengen FOTO Facebook / Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, cei doi purtând discuţii despre cooperarea bilaterală şi regională, sprijinul pentru Ucraina, Republica Moldova şi ţările din Balcanii de Vest în drumul lor european şi aderarea la Schengen.

Potrivit unui comunicat oficial al Guvernului, prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut, luni, o întrevedere bilaterală cu prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, cu prilejul vizitei pe care o efectuează la Atena cu ocazia unei reuniuni a şefilor de stat şi de guverne din Sud-Estul Europei, inclusiv Balcanii de Vest.

”Discuţiile au vizat extinderea cooperării bilaterale şi regionale dintre cele două state, creşterea schimburilor economice şi impulsionarea cooperării în domenii sectoriale cheie, precum sectorul energetic. Cei doi prim-miniştri au discutat despre noile investiţii greceşti în România în domeniul energiei, participarea companiilor elene la proiectele de infrastructură din ţara noastră, dar şi despre prezenţa întreprinderilor româneşti pe piaţa din Grecia”, arată Guvernul.

Potrivit comunicatului, ”un aspect important atins în cadrul întrevederii a fost extinderea Spaţiului Schengen”.

”Prim-ministrul Marcel Ciolacu a explicat raţiunile strategice pentru o decizie favorabilă României şi a mulţumit părţii elene pentru sprijinul constant oferit”, afirmă Executivul.

De asemenea, prim-ministrul român a reiterat sprijinul României pentru avansarea procesului de extindere, atât în regiunea Balcanilor de Vest, cât şi în vecinătatea estică a UE, pe baza meritelor proprii ale candidaţilor în îndeplinirea criteriilor necesare. Astfel, a accentuat susţinerea pe care România a acordat-o şi va continua să o acorde parcursului european al Ucrainei şi al Republicii Moldova şi, implicit, obiectivului deschiderii negocierilor de aderare cu ambele state, cât mai curând posibil.

”Cei doi demnitari au avut şi un schimb de opinii pe tema situaţiei de securitate în plan regional. Au fost prezentate măsurile luate de autorităţile române pentru a face faţă provocărilor actuale la Marea Neagră, ajutorul oferit Republicii Moldova şi Ucrainei, dar şi sprijinul de care are nevoie România, la nivel european, ca stat aflat în prima linie. Premierul român se află la Atena la invitaţia omologului său grec pentru a lua parte la o reuniune de lucru a şefilor de stat şi de guvern din Sud-Estul Europei şi Balcanii de Vest la care vor participa preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel”, arată comunicatul.

”Întâlnire extraordinară cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, discutând despre cum să consolidăm cooperarea noastră bilaterală şi regională, să sprijinim Ucraina, Republica Moldova şi ţările din Balcanii de Vest în drumul lor european şi să ne apropiem de aderarea la Schengen”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe Twitter.

Premierul Marcel Ciolacu participă, luni la Atena, la o reuniune de lucru a şefilor de stat şi de guvern din Sud-Estul Europei şi Balcanii de Vest, organizată de prim-ministrul Greciei Kyriakos Mitsotakis.

La reuniune vor mai participa preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, dar şi şefi de stat şi de guvern din Sud-Estul Europei şi Balcanii de Vest.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#marcel ciolacu, #premierul Romaniei, #premierul greciei, #Spatiul Schengen , #stiri Marcel Ciolacu