Vanghelie a scos osemintele lui Lahovary de la Bellu ca sa isi ingroape neamurile

Joi, 10 Iunie 2010, ora 22:46
8468 citiri
Vanghelie a scos osemintele lui Lahovary de la Bellu ca sa isi ingroape neamurile
Foto: Arhiva

Vicepresedintele PSD Marian Vanghelie a deshumat din capela de la Bellu osemintele fostului ministru de Razboi si al Afacerilor Straine Iacob Lahovary si si-a ingropat acolo bunicul si o alta ruda apropiata.

"In anul 1905 s-a cladit aceast sfant lacas ca sa fie adapost ramasitelor pamantesti ale celui mai bun si mai iubit fiu Jacques I. Lahovary", scrie la intrarea in capela ridicata de generalul Iacob Lahovary(1846-1907), fost ministru de Razboi si al Afacerilor Straine la sfarsitul anilor 1800 si inceputul anilor 1900. Somnul de veci al generalului a fost deranjat insa de bunicul lui Vanghelie, Constantin Niculae, si de o alta ruda a primarului sectorului 5, Liana Bojan, care si-au gasit odihna vesnica in capela familiei Lahovary, dezvaluie Adevarul.

Impresionantul lacas a fost construit de unul dintre cei mai mari arhitecti ai Romaniei, Ion Mincu, iar pe peretii lui exteriori inca se mai vad inscriptiile care amintesc de faptele marcante pe care le-a facut generalul Iacob Lahovary pentru Romania: "medalia Virtutea Militara pe Campul de Lupta, Steaua Romaniei in timp de resboiu, Mare ofiter al Ordinului Carol, Ministru de Resboiu, Ministru Afacerilor Streine".

Inauntru insa, in loc de inscriptiile funerare ale familiei Lahovary se afla doua cruci identice, din lemn, ale unor raposati din 2008: Niculae Constantin si Bojan Liana decedati la zece zile diferenta, respectiv la 17 si 27 iulie. In spate, pe perete, rugineste blazonul masonic al fostului ministru: "Generalul Iacob Lahovary, recunoscinta, regrete eterne din partea oficierilor".

Un angajat care a lucrat timp de 40 de ani la Cimitirul Bellu spune ca a fost martor la vandalizare: "Cand au fost inmormantati cei doi in 2008, muncitorii au ras tot ce era in interiorul criptelor. Vechile oseminte au fost aruncate".

Cum a fost posibil?

Sfarsitul "vesniciei" familiei lui Iacob Lahovary si inceputul "vesniciei" neamului Vanghelie au fost puse la cale de Radu Dumitru, coleg de partid cu Marian Vanghelie si apropiat al acestuia.

In 2003, Radu Dumitru, in calitate de sef al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), a anulat actul de concesiune din 1950 al descendentilor familiei Lahovary, prevalandu-se de un articol ambiguu din fostul Regulament de functionare a cimitirelor.

A declarat brusc cripta Lahovary ca fiind "lasata in parasire" si in aceeasi zi a concesionat-o, cu tot cu mortii ingropati, pe numele angajatului lui Vanghelie, Nicolae Dan Cristea, actual director al Administratiei Domeniului Public (ADP) Sector 5.

La 17 iulie 2008, Cristea a donat subit capela Lahovary catre Mircea Sorin Niculae, verisorul lui Vanghelie. Ziua donatiei coincide cu cea a inhumarii bunicului celor doi veri, Constantin Niculae, raposat la 86 de ani si ingropat in cripta familiei Lahovary.

Vanghelie, un exemplu pentru prietenul sau senatorul Catalin Voicu

Cum a ajuns Voicu senator: "Vanghelica a vrut sa fie sigur ca ies"

Tot ziarul Adevarul a relatat in urma cu doua saptamani cum Catalin Voicu, senatorul PSD arestat pentru fapte de coruptie, si-a construit un cavou peste criptele familiei unui erou de la Razboiul de Independenta din 1877, generalul doctor Nicolescu Argesanu.

Voicu si-a facut cavou la Bellu, peste mormantul unui erou

Radu Dumitru este cel care, in calitate de sef al Administratiei Cimitirelor, i-a concesionat lui Voicu terenul si i-a eliberat ilegal o autorizatie de constructie, in august 2004. Senatorul a construit cripta peste mormantul in care se odihneau fiul si sotia generalului Ioan Nicolescu Argesanu si si-a scris pe cavou urmatorul text : "Familia General Voicu Catalin - O viata daruita statului roman".

Ca si in cazul familiei Lahovary, nimeni nu stie exact unde au disparut osemintele eroului de la 1877, mai scriu jurnalistii de la Adevarul.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Marian Vanghelie cavou Bellu, #Vanghelie capela Lahovary, #Vanghelie capela Bellu , #PSD
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
Blestemat sa fie tiganii Vanghelie si Voicu pt ca au tulburat linistea eroilor romani...Niste hoti si-au permis sa dezgroape *** pt a-si ingropa gunoaiele lor...
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Nici mor tii nostri nu mai au liniste in Romania ! Nimic nu mai e sfant in tara asta ! Ce mai cautam noi aici !? Cand am spus ca mai bine plecam din tara si ne luam si oasele strabunilor cu noi .....