Inovație genială: Prima autostradă din lume unde mașinile se încarcă în timpul mersului VIDEO

Luni, 01 Mai 2023, ora 23:18
5414 citiri
Inovație genială: Prima autostradă din lume unde mașinile se încarcă în timpul mersului VIDEO
Suedia construiește prima autostradă din lume unde mașinile se încarcă în timpul mersului FOTO: Courier

Pe măsură ce UE a adoptat o lege care impune ca toate mașinile noi vândute să aibă emisii zero de CO2 începând cu 2035, țările europene se grăbesc să pregătească infrastructura necesară pentru o mobilitate fără combustibili fosili. Astfel, Suedia construiește prima autostradă din lume, unde mașinile electrice pot fi încărcate în timpul mersului.

Acest proiect din Suedia s-ar putea extinde până în anul 2045 cu încă 3.000 de kilometri de drumuri ”electrice” în această țară nordică, potrivit Euronews.

Pe o astfel de autostradă electrică, mașinile și camioanele electrice vor putea să-ți încarce bateriile în timpul călătoriei. Experții spun că încărcarea dinamică le permite să parcurgă distanțe mai lungi cu baterii mai mici și să evite așteptarea la stațiile de încărcare.

Merkel își apără poziția față de Putin: Ce a spus despre invazia Rusiei din Ucraina

Țara scandinavă a fost pionierul drumurilor electrificate prin mai multe proiecte pilot, inclusiv primul drum electric temporar din lume.

„Credem că soluția de electrificare este calea de urmat pentru decarbonizarea sectorului transporturilor și lucrăm cu o serie de soluții”, a declarat Jan Pettersson, director de dezvoltare strategică la Trafikverket, administrația suedeză de transport.

Autostrada aleasă, ruta europeană E20, conectează noduri logistice între Hallsberg și Örebro, situate în mijlocul celor trei orașe mari ale țării, Stockholm, Göteborg și Malmö.

Proiectul se află în prezent în faza de achiziție și este planificat să fie construit până în 2025. Metoda de încărcare pentru E20 nu a fost decisă, dar există trei tipuri de încărcare: sistem catenar, sistem inductiv și sistem conductiv.

Sistemul catenar poate fi utilizat numai pentru vehicule grele. Pentru că folosește fire aeriene pentru a furniza energie electrică unui tip special de autobuz sau tramvai.

Avertisment major al directorului FBI: ”Țara asta are de 50 de ori mai mulți hackeri decât noi”

În 2018, Trafikverket a inaugurat prima șină de încărcare din lume pentru vehicule electrice pe drumurile publice ca pilot între aeroportul Arlanda din Stockholm și o zonă logistică din Rosersberg.

Pe o porțiune lungă de 2 km, o șină electrică a fost montată în asfalt, pe care camioanele electrice coboară un braț în mișcare care primește energie.

Încărcarea conductivă funcționează ca un încărcător pentru smartphone-uri. În loc să conecteze un încărcător, aceste vehicule electrice speciale au o placă pe șosea, iar când vehiculul este deasupra acestuia, pad-ul încarcă vehiculul fără fir.

Sistemul de încărcare inductivă folosește echipamente speciale îngropate sub drum care trimite electricitate către o bobină din vehiculul electric. Bobina din vehicul folosește apoi electricitatea pentru a încărca bateria.

În 2020, a fost construit un drum electric fără fir pentru camioane și autobuze grele în orașul insular Visby.

În timp ce o mare parte a sistemului de drumuri electrice (ERS) se concentrează pe camioane, un studiu recent a sugerat că și mașinile private ar putea beneficia de această tehnologie.

Veste groaznică dată lui Putin de un fost prim-ministru: Se îndreaptă spre înfrângere, doar un om l-ar mai putea salva
Veste groaznică dată lui Putin de un fost prim-ministru: Se îndreaptă spre înfrângere, doar un om l-ar mai putea salva
Vestea de săptămâna trecută a fost, fără îndoială, primită cu ușurare la Kiev și cu durere la Kremlin. Congresul SUA a întrerupt în cele din urmă blocajul de șase luni și a aprobat...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#masini electrice, #suedia, #autostrada electrica, #baterii electrice, #masini electrice Europa, #incarcare masina electrica, #incarcare masini electrice , #stiri externe