Theodor Stolojan: ”Noile măsuri fiscale nu rezolvă necesităţile de reformă reală în sistem”. Ce spune fostul premier despre varianta ieșirii PNL de la guvernare

Duminica, 24 Septembrie 2023, ora 16:25
5007 citiri
Theodor Stolojan: ”Noile măsuri fiscale nu rezolvă necesităţile de reformă reală în sistem”. Ce spune fostul premier despre varianta ieșirii PNL de la guvernare
Theodor Stolojan FOTO Facebook

Fostul premier Theodor Stolojan, fost ministru al Finanţelor, s-a declarat nemulţumit de „unele bucăţele” din proiectul de lege privind noi măsuri fiscale, el spunând că acesta a fost întârziat „nepermis de mult”.

În opinia, proiectul de lege pentru care guvernul vrea să îşi asume răspunderea rezolvă doar parţial dificultăţile financiare ale României.

Stolojan a spus că a citit „cu mare atenţie” şi „cu îngrijorare” prevederile proiectului de act normativ privind măsuri fiscale al căror rol este acela de a reduce deficitul bugetar.

„Şi eu sunt nemulţumit şi sunt foarte mulţi oameni nemulţumiţi pe diferite bucăţele din acest proiect de lege care a fost publicat. După mine, guvernul a întârziat nepermis de mult, dar sigur, aşa e într-o coaliţie în care sunt două forţe politice destul de mari amândouă, a fost foarte greu să se ajungă la un consens”, a declarat Theodor Stolojan într-o emisiune difuzată duminică, 24 septembrie, de Digi 24.

Întrebat dacă propunerile legislative vor rezolva problemele economice ale României, fostul premier a răspuns că acest lucru se va întâmpla doar parţial.

„Rezolvă (proiectul de lege – n.r.) în bună parte, dar nu rezolvă necesităţile de reformă reală în sistemul fiscal, în sistemul bugetar şi în general în sistemul economic românesc. Vă dau un singur exemplu: noi nu am discutat în mod real în România, vreodată, opţiunea pe care România, cetăţenii trebuie să o facă: vrem servicii publice de calitate, ca afară, cum spun românii? (...) Deci opţiunea de a avea servicii publice de calitate ca afară şi resurse publice care să finanţeze aceste servicii publice. La ora actuală, la noi există o discrepanţă uriaşă între ce înseamnă cerinţele de resurse publice ca să ai asemenea sisteme: şi educaţie, şi sănătate, şi securitate individuală şi securitate naţională şi resursele pe care noi le mobilizăm cu sistemul fiscal pe care îl avem în prezent. Deci dorim o ţară cu servicii publice de calitate, dar şi cu resurse pe măsură, aşa cum sunt în ţările dezvoltate la care noi ne uităm, sau dorim o ţară tot cu servicii publice de calitate, dar cu resurse publice puţine şi cu bani scoşi mai mult din buzunarul românului, pentru a completa, pentru că şi în prezent, uitaţi-vă, oamenii scot bani din buzunar ca să compenseze deficitul de calitate”, a adaugat fostul premier.

În opinia lui Theodor Stolojan, există risipă în sectoarele publice, finanţate din buget, el arătând că în companiile cu capital de stat există „o risipă orbitoare”.

Fostul premier a atras atenția că, dacă problemele economice nu vor fi rezolvate, piaţa şi Comisia Europeană vor duce la reglarea lor.

„Peste şase luni vom fi în următoarea situaţie: ori punem în aplicare aceste măsuri prevăzute în proiectul de lege, ori, dacă nu, ne va corecta fie piaţa, în sensul că ne va cere nişte dobânzi foarte mari... Că ştiţi cum este cu deficitul? Nu-i nicio problemă cât timp poţi să îl finanţezi. În momentul în care nu mai poţi să-l finanţezi la costuri rezonabile, e o mare durere de cap. Deci fie ne va pune la punct piaţa, fie ne va pune la punct Comisia Europeană foarte simplu, suspendându-ne fondurile europene pe o perioadă de timp, până ne vine mintea la cap să pune lucrurile în ordine”, a adăugat el.

PNL va suferi din punct de vedere electoral

Theodor Stolojan admis că PNL va „suferi” din punct de vedere electoral în urma măsurilor fiscale, dar a explicat că actul normativ corectează anomalii din sistemul fiscal.

Întrebat dacă este de acord cu afirmaţiile fostului prim-ministru Florin Cîţu care este de părere că PNL ar trebui să plece din coaliţia de guvernare, Theodor Stolojan a răspuns: „Nu. Sub nicio formă, ar fi ceva greu de explicat populaţiei vizavi de responsabilitatea care o ai în această perioadă. Cu fiecare zi care trece şi nu luăm aceste măsuri, situaţia devine mai critică”.

El a subliniat că preşedintele PNL a fost prezent la toate şedinţele coaliţiei, în cadrul cărora s-au discutat noile măsuri fiscale, el spunând că, întrucât nu mai deţine funcţia de prim-ministru, nu este rolul lui Nicolae Ciucă să iasă public şi să explice măsurile luate de guvern.

„Ceea ce simţim cu toţii este că oamenii îşi imaginează sau cred că şi PNL-ul are o contribuţie importantă în creşterea acestor impozite sau, mă rog, în eliminarea unor facilităţi fiscale care nu-şi au rostul şi sigur că PNL-ul va suferi din cauza asta. De aceea, în discuţiile care au loc în Partidul Naţional Liberal, discuţiile sunt tot timpul de a arăta că nu e vorba numai de corectarea unor anomalii în sistemul fiscal, dar iată, sunt şi măsuri disciplinare luate faţă de companiile cu capital de stat şi sunt măsuri de a încerca să pui un control pe cheltuielile neraţionale din sectorul bugetar”, a adăugat Stolojan.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#masuri fiscale, #iesire PNL guvernare, #Theodor Stolojan , #stiri Theodor Stolojan