Boc, considerat intolerant de Federatia Europeana a Jurnalistilor

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 16:41
2029 citiri
Boc, considerat intolerant de Federatia Europeana a Jurnalistilor

Federatia Europeana a Jurnalistilor il acuza pe premierul Emil Boc de intoleranta dupa ce atitudinea acestuia, considerata inacceptabila de catre Federatie, a fost urmata de hotararea PD-L ca democrat-liberalii sa nu mai participe la dezbaterile organizate de Realitatea TV si Antena 3.

"Actiunile prim-ministrului arata un grad de intoleranta ingrijorator pentru libertatea presei. Romania ar trebui sa urmeze standardele europene si din acest punct de vedere, si nu sa se implice in actiuni ce incearca sa limiteze libertatea presei de a investiga si critica guvernul.

Jurnalistii sunt indreptatiti si chiar obligati profesional sa monitorizeze politicienii, indiferent daca acestora din urma le place asta sau nu", a declarat, marti, Aidan White, secretar general The European Federation of Journalists (EFJ) - parte a International Federation of Journalists (IFJ).

Cand Puterea se impune cu japca la microfon

In acelasi context, EFJ se declara solidara cu federatia afiliata din Romania, MediaSind, in demersul de a deplange atitudinea premierului roman. "Acest boicot oficial asupra mass-media este de neacceptat in democratie si ameninta pluralismul presei in Romania".

Conventia Organizatiilor de Media, care cuprinde mai multe organizatii de media din Romania, a condamnat la randul sau actiunile lui Boc, aratandu-se profund nemultumita de faptul ca "premierul considera televiziunea publica ca pe un instrument prin care guvernul isi poate transmite, nestanjenit si in lipsa unei abordari critice, mesajul catre cetateni".

Reactiile organizatiilor de media vin dupa ce, pe 7 aprilie, premierul Emil Boc s-a plans ca purtatorului de cuvant al Guvernului nu i s-a permis sa faca precizari intr-o emisiune de la Realitatea TV si a acuzat acest post de televiziune de manipulare, el luandu-i apoi reporterului acestui post microfonul din mana, spre protestul celorlati ziaristi.

Boc: Antena3 si Realitatea TV dezinformeaza romanii

Ulterior acestui incident, Biroul Permanent National al PD-L a hotarat ca democrat-liberalii sa nu mai participe la dezbaterile organizate de Realitatea TV si Antena 3, acuzand modul in care cele doua cele doua posturi de televiziune prezinta activitatea Guvernului si formatiunii.

Boc a imputat postului Realitatea TV faptul ca purtatorul de cuvant al Executivului nu ar fi fost lasata sa intervina in cadrul unei emisiuni pentru a corecta unele informatii neadevarate vehiculate atunci.

"Aseara, purtatorul de cuvant al Guvernului a vrut sa intervina la acest post de televiziune sa faca corecturile necesare pentru ca se spuneau lucruri care nu erau adevarate si a fost refuzat", a spus Boc, dupa care a luat microfonul in propriile maini. In fata protestelor unor reporteri, Boc a replicat: "Va rog sa nu va suparati. Eu sunt foarte calm si nu va deranjeaza ca spun lucrurilor pe nume. Romanii trebuie sa stie ca Realitatea si Antena 3 dezinformeaza romanii si am argumente foarte clare. Antena 3 a si primit de la CNA amenda, probabil urmeaza si Realitatea".

Scandalul Boc si microfonul continua: Realitatea TV, somata de CNA

Lucru ce s-a si intamplat: Postul de televiziune Realitatea Tv fiind somat, marti, de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), dupa ce a fost reclamat de Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului, pentru lipsa informarii corecte in legatura cu declaratiile facute de premierul Emil Boc.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...