Medicul care lua șpagă de la bolnavii de cancer, iertat de judecători: „Pedeapsa - ultimul mijloc de constrângere, fiindcă e dureros pentru infractor” MOTIVARE

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 21:30
10199 citiri
Medicul care lua șpagă de la bolnavii de cancer, iertat de judecători: „Pedeapsa - ultimul mijloc de constrângere, fiindcă e dureros pentru infractor” MOTIVARE
Dr. Maher Karim-Abdel, medic la Institutul Oncologic București. FOTO / Facebook Maher Karim-Abdel

Medicul de la Institutul Oncologic București (IOB) Maher Karim-Abdel – prins în flagrant cu mita în plic pentru a opera o pacientă diagnosticată cu cancer de col uterin – a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare.

Judecătorul fondului a scris în motivare că pedeapsa trebuie să fie „ultimul mijloc de constrângere” pentru cei care încalcă legea, deoarece „este dureros pentru infractor şi presupune o suferinţă anterioară a victimei”.

În luna martie 2022, dr. Maher Karim-Abdel a cerut mită jumătate din costul operației (19.000 lei) la care urma să o supună pe mama martorei denunțătoare, motivând că din cei 9.500 de lei lui îi vor rămâne efectiv 1.500, deoarece trebuie să o împartă cu întreaga echipă cu care intră în operație. După o serie de târguieli, medicul a acceptat să scadă mita la 6.000 de lei, bani pe care i-a luat în plic și a fost prins în flagrant.

Fii atent-aici! Hai să-ți spun ce. Din ce-mi dai tu acolo, asta nu-mi rămâne mie. Dau la mâna a doua, dau la mâna a treia, la mâna a patra. Asta-i echipa. Dau la anestezistă, la asistenta de anestezie, la asistenta de sală, la asistenta de salon, la infirmiere. Deci mie-mi rămâne puțin din asta”, i-a zis dr. Maher Karim-Abdel femeii care voia să își interneze mama pentru operație.

„Domnu’ doctor, eu am înțeles, adică vă cred pe cuvânt și apreciez că mi-ați înțeles situația, că-s însărcinată și că… n-avem de un’ să vă dăm…zece mii, cum ați zis prima dată”, i-a spus femeia medicului.

„Am zis, eu v-am spus că vă ajut, nu e nicio chestie”, a asigurat-o medicul Maher Karim-Abdel.

Înainte de a primi plicul cu mita de 6.000 de lei, medicul sirian i-a cerut martorei să își treacă numele pe el, motivând că are două și ar exista pericolul să le încurce.

Scrieți numele... că am aici 2... Să o pun să scrie... Că n-o știu. Că pe doamna o știu, nu este problemă, dar să fie așa mai bine”, i-a cerut medicul martorei denunțătoare.

Tribunalul: Pedeapsa cu închisoarea trebuie să fie ultimul mijloc de constrângere

În aceste condiții a fost realizată activitatea de surprindere în flagrant, procesul-verbal întocmit cu această ocazie coroborându-se cu cel de redare a înregistrării efectuate în mediu ambiental, dar și cu plicul pe care dr. Maher Karim-Abdel îl primise de la martora denunțătoare și pe care se regăsește mențiunea numelui pacientei, plic pe care l-a predat organelor de urmărire și în care se afla suma de 6.000 lei pe care o primise drept mită.

Pentru judecătorul fondului a „cântărit” mult faptul că dr. Maher Karim-Abdel a recunoscut faptele așa cum au fost descrise în rechizitoriu deși – prins în flagrant fiind – nici nu prea avea alte justificări.

„Aşa cum s-a reţinut în doctrină, pedeapsa este o forţă menită să lucreze asupra voinţei omului pentru a o întoarce din pornirea spre a comite infracţiuni. Astfel, natura lucrează asupra omului prin ereditate, familia prin educaţie, iar societatea prin mijloace de diferite naturi. În acest cadru, pedeapsa trebuie să fie un ultim mijloc de constrângere pe care societatea îl are la îndemână pentru a împiedica pe cei răi să comită infracţiuni, fiindcă este dureros pentru infractor şi presupune o suferinţă anterioară a victimei (și - n.r.) impune societăţii obligaţia de a aplica mijloace proporţionale în scopul prevenirii săvârşirii de infracţiuni”, arată judecătorul în motivarea deciziei.

Judecător: Medicii nu mai au vreun mobil rezonabil pentru a lua mită

Magistratul arată că faptele de luare de mită în rândul medicilor sunt grave, mai ales că din 2018 salariile le-au fost mărite cu 70%.

„În prezenta cauză, infracțiunea de luare de mită, săvârșită în sistemul medical, prezintă o gravitate ridicată. Este de notorietate faptul că în cursul anului 2018 salariile personalului medical au crescut simțitor (70%), ajungând la nivelul care recunoaște în formă materială importanța acestei profesii pentru societate. Trebuie menționat că salariului astfel crescut i se adaugă sporurile datorate gărzilor (iar inculpatul personal și-a menționat în cv-ul aflat la dosar două unități medicale în care prestează exact acest tip de servicii), precum și sumele obținute din prestarea de servicii medicale în cadrul unor forme private de organizare (același cv indicând patru astfel de colaborări). Altfel spus, în cazul lui inculpatului (Maher Karim-Abdel – n.r.), cât și al celorlalți medici angajați în sistemul public de sănătate, nu subzistă vreun mobil rezonabil al comiterii faptei. Astfel gradul de pericol social al faptei este unui ridicat, inculpatul nelimitându-se la obținerea unor foloase de pe urma atribuțiilor sale de serviciu, ci a condiționat actul medical de efectiva obținerea unei mite într-un cuantum substanțial, față de posibilitățile materiale ale martorei denunțătoare, pretinzând și ca întreaga sumă să îi fie remisă la data de 24.03.2022, cu câteva zile înainte de internarea mamei martorei la IOB în vederea efectuării intervenției”, se arată în motivare.

Dr. Maher Abdel-Karim, prea specializat pentru pușcărie

Judecătorul apreciat, însă, că dr. Maher Karim-Abdel nu și-a făcut „o îndeletnicire în obținerea sumelor de bani, pe cale ilicită”, astfel că se impune în cazul său o condamnare cu suspendare. Instanța a mai ținut cont și de studiile inculpatului și „supraspecializarea în domeniul medical”, motiv pentru care a pronunțat o pedeapsă de 2 ani și 6 luni cu suspendare, plus interdicția de a profesa pe o perioadă de 3 ani.

Aplicând principiul proporționalității pedepsei, în raport de gravitatea infracțiunii și circumstanțele personale ale inculpatului, tribunalul apreciază că nu se impune aplicarea interdicției totale de a exercita profesia de medic, întrucât această sancțiune ar presupune privarea temporară a inculpatului de unica sursă de venit de care dispune, deși acesta a vătămat exclusiv interesele statului în menținerea calității sistemului public de sănătate, nu și pe cele ale unităților medicale private”, mai arată judecătorul.

Decizia Tribunalului București în privința doctorului Abdel-Karim Maher nu este definitivă, putând fi atacată de Parchet pe rolul Curții de Apel București.

Acuzațiile procurorilor: Dr. Maher a cerut mită jumătate din costul operației

În rechizitoriul înaintat instanței, Parchetul de pe lângă Tribunalul București (PTB) a reținut următoarea situatie de fapt:

  • „Pe fondul diagnosticării mamei sale ca suferind de cancer de col uterin, în anul 2021, martora denunțătoare s-a adresat inculpatului (Abdel-Karim Maher – n.r.), medic în cadrul Institutului Oncologic București. Ulterior pacienta a urmat tratamentul recomandat și, la data de 03.03.2022, a revenit pentru consult la același medic, dar în cadrul cabinetului privat pe care inculpatul îl are în cadrul clinicii Curtis Med SRL, la indicația medicului.
  • După consult, acesta din urmă a recomandat intervenția chirurgicală, despre care a afirmat că o poate realiza în cadrul IOB sau la un spital privat, indicând că în ultimul caz costurile intervenției se ridică la 19.000 lei. Învederându-i inculpatului (Abdel-Karim Maher – n.r.) că nu-și permite această sumă, martora denunțătoare a optat pentru efectuarea intervenției în cadrul IOB.
  • Inculpatul i-a adus la cunoștință martorei că și în cadrul IOB există o echipă cu care acesta lucrează (menționând că ar fi compusă din alți doi medici, anestezist și asistentă, în plus față de el).
  • Deducând că i se indică că ar trebui să remită mită, (martora – n.r.) a solicitat o discuție fără ocolișuri, context în care inculpatul a întrebat-o dacă o jumătate din costurile operației în mediul privat este o sumă pe care o consideră ok (9.500 lei). Când martora denunțătoare s-a arătat surprinsă de cuantumul ridicat al mitei, inculpatul i-a menționat, scriind și pe un post-it, că o parte din sumă ar urma să o remită altor membri ai echipei (pe care din nou i-a elogiat), iar lui ar urma să-i rămână doar suma de 1.500 lei. (…)
  • Când martora denunțătoare i-a precizat expres inculpatului că nu-și permite suma de 9.500 lei, avansând valoarea de 4.000 lei, medicul a indicat că ar fi de acord să primească suma de 6.000 lei, arătând că remiterea ar urma să aibă loc la data de 24.03.2022, la același cabinet din cadrul Curtis Med, urmând ca mama martorei denunțătoare să fie internată la data de 28.03.2022 la IOB. în vederea realizării intervenției chirurgicale”, se mai arată în documentul citat.

Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Un medic ginecolog de la Spitalul Judeţean Giurgiu a fost prins în flagrant când primea mită pentru a realiza o cezariană. Doctorul a cerut 900 de lei, dintre care 700 pentru el şi 200 pentru...
Decizie majoră în instanță în cazul vedetei TV care ar fi fost agresată sexual de un medic. Avocat: ”Am bănuit asta!”
Decizie majoră în instanță în cazul vedetei TV care ar fi fost agresată sexual de un medic. Avocat: ”Am bănuit asta!”
Avocatul Adrian Cuculis a revenit cu noutăți în cazul concurentei de la iUmor, care acuză un medic stomatolog de viol. „Schimbare majoră în dosarul medicului dentist acuzat de multiple...
#medic, #luare de mita, #flagrant, #institutul oncologic, #Tribunalul Bucuresti, #motivare, #condamnare , #justitie