Ce faci cu 10 pakistanezi dacă îi găsești pe câmp lângă graniță. Bâlbele autorităților, în timp ce poliția nu știa unde să-i ducă

Luni, 17 Octombrie 2022, ora 04:14
4694 citiri
Ce faci cu 10 pakistanezi dacă îi găsești pe câmp lângă graniță. Bâlbele autorităților, în timp ce poliția nu știa unde să-i ducă
Migranți prinși la frontiera cu Ungaria FOTO: Arhivă Poliția de Frontieră

Foarte mulți migranți din Orientul Mijlociu ajung în România de câția ani încoace. Mulți cer azil și drept de muncă însă țelul lor este să ajungă în vestul Europei, de fapt, unde își pot găsi locuri de muncă mai bine plătite.

Aproape că nu există zi ca la granițele din vestul țării noastre să fie descoperiți, ascunși printre mprfuri, în remorcile TIR-urilor, zeci de persoane care vor să treacă ilegal din România în Ungaria și, probabil și mai departe. Unii sunt returnați în țările de origine. Alții rămân ăn țara noastră în centrele de la Imigrări până când prind din nou ocazia să fugă din țară.

Doi polițiști români cu 10 migranți pakistanezi pe un câmp din Arad

O situație bizară s-a întâmplat în vestul țării, la Arad, spre sfârșitul verii acestui an. Este unul dintre zecile care se întâmplă foarte des în localitățile din apropierea frontierei cu Ungaria unde grupuri de migranți, încearcă în fiecare zi sa treacă frontiera ilegal pentru a ajunge în Germania.

”În speța de față, o patrulă intercomunală a fost sesizată prin apel 112, că la marginea unei localități se află un grup de migranți, respectiv 10 persoane care probabil vor să treacă ilegal în Ungaria.

Cei doi polițiști s-au deplasat la fata locului, unde au interceptat cele 10 persoane, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că aceștia sunt de cetățenie indiană și pakistaneză dar niciunul dintre ei nu avea acte de identitate. Câțiva dintre ei vorbeau limba engleză, dar la un nivel limitat” a povestit pentru Ziare.com președintele Sindicatului poliției ”Europol”, Cosmin Andreica.

De aici a început o întreagă tevatură care a ajuns până la București.

”S-a luat legătura cu Politia de frontieră, dar aceștia au refuzat să vina după ei, motivând ca nu au personal și mașini și să îi transporte polițiștii la sediul lor, în condițiile în care aceștia aveau o autospecială marca Logan”, a povestit Cosmin Andreica.

Într-un final, după mai multe discuții cu Poliția de frontieră și cu șefi din cadrul IPJ Arad, văzând că nu se ia nici o măsură, a fost contactat prin intermediul președintelui Europol, inclusiv șeful DOP din cadrul IGPR.

Abia atunci s-au pus lucrurile în mișcare, iar cei de la Politia de frontieră au trimis un microbuz după migranti, dar în schimb cei doi polițiști au fost ulterior certați de către șefii IPJ ca nu s-au descurcat singuri și că speța a ajuns la urechile IGPR.

”Asta în condițiile în care, nici în momentul de fată nu există o procedură clară care să stabilească atribuțiile fiecărei instituții, cu privire la migranții depistați.

Se lucrează doar după ureche și după ordine verbale. Nu se ține cont de faptul că, migranții depistați nu pot fi verificați de către polițișt. Mai mult, în orice moment poate avea loc o tragedie dacă la un grup de 10 sau chiar mai mare de migranți se deplasează doar doi polițiști. În cazul unui atac în grup e puțin probabil ca cei doi să facă față, chiar dacă ar folosi armamentul din dotare.

De asemenea, dacă aceștia o luau la fugă, nu aveau cum să îi mai prindă pe toți, în condițiile în care frontiera cu Ungaria era la câteva sute de metri distanță, iar pe câmp sunt culturi de porumb, în care se pot ascunde. În momentul de față, atribuțiile pe migranți sunt împărțite între Politia Națională, Politia de frontiera și IGI, dar în fapt nimeni nu știe exact ce are de facut și cum trebuie făcut, în lipsa unor proceduri și protocoale, care sa stabilească ce trebuie fiecare sa facă”, a mai spus sindicalistul.

Astfel că problema migranților deși pare că e ținută sub control, sunt încă multe probleme de rezolvat în acest domeniu.

”Să nu uităm că în ultima perioadă au avut loc conflicte sângeroase între migranți, atât la Arad cât și la Timișoara, au avut loc crime comise între migranți, iar în cele două județe, zilnic sunt descoperite grupuri de zeci de migranți, ascunși în automarfare sau abandonați pe raza celor două județe de către cei care fac trafic de migranți.

Acest lucru se întâmplă de ani de zile, dar se pare că nu interesează pe nimeni, ca de obicei ne place să ascundem mizeria sub preș, în loc să se caute soluții”, a mai spus sindicalistul.

Cum au fost descoperiți mai mulți poliţişti că au luat banii pentru voucherele de vacanţă cu acte false. Agenții sunt obligaţi acum la muncă în folosul comunităţii
Cum au fost descoperiți mai mulți poliţişti că au luat banii pentru voucherele de vacanţă cu acte false. Agenții sunt obligaţi acum la muncă în folosul comunităţii
Cinci poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, unul dintre ei aflat acum la pensie, au fost obligaţi să presteze câte 30 de zile de muncă în folosul comunităţii....
Zeci de percheziții la traficanți de migranți, în mai multe județe. Calvarul prin care au trecut victimele
Zeci de percheziții la traficanți de migranți, în mai multe județe. Calvarul prin care au trecut victimele
21 de percheziţii au efectuat miercuri, 24 aprilie, procurorii DIICOT şi poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov, într-un dosar privind săvârşirea...
#migranti ilegali, #pakistanezi, #balbe autoritati, #politisti , #politie