Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Singura sansa a dreptei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 13:36
6645 citiri
Singura sansa a dreptei (Opinii)
Foto: Daylife (Arhiva)

Teoretic, alianta de dreapta este necesara nu doar ca o contrapartida la alianta de stanga. Este vital necesara o autentica forta de dreapta, asa cum Romania nu a avut pana acum.

Marea incercare, dar si marea sansa a acestei constructii ar fi sa trezeasca electoratul pasiv, majoritar daca ne uitam la orice sondaj de opinie, electorat care a crezut candva in Alianta DA, dar care a fost crunt dezamagit.

Aparent paradoxal, aceasta alianta ar putea miza si pe o parte din electoratul care a fost la vot pe 29 iulie, dar fara a sustine USL, ci doar suparat pe derapajele lui Traian Basescu, sau electoratul initial USL, dar speriat de excesele antioccidentale si impotriva statului de drept comise de actuala Putere.

Cum poate insa constructia de dreapta sa capteze acesti alegatori? Principiile pe care liderii viitoarei constructii, deocamdata fara nume, le pun pe hartie sunt importante, dar nu hotaratoare.

Nu am auzit inca partid care sa nu promita prosperitate si dreptate, toate cele bune si frumoase. Oamenii s-au invatat sa nu mai creada ce promit politicienii. Mesajul acesta pozitiv trebuie credibilizat, aceasta este marea problema. Si nu poate fi credibilizat decat daca va fi transmis si sustinut de oameni credibili.

In acest moment, PDL arunca in fata oameni credibili precum Cristian Preda si Monica Macovei. Lor li se adauga Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si MRU, adica figuri intr-adevar noi, intelectuali "virgini" din punct de vedere politic.

PDL, deocamdata principala forta a noii constructii, pare ca vrea sa transmita un mesaj de reforma. Dar este el adevarat?

Deocamdata vechile figuri pastreaza planul al doilea. Mihail Neamtu a avertizat deja, in timpul conflictului contondent cu Elena Udrea, ca permeabilitatea la compromis a noilor lideri e mica. Sunt invocate criterii de integritate drastice si nu ma indoiesc ca Monica Macovei va tine cu dintii de ele.

Dar la butoane este totusi Vasile Blaga, iar prin Vasile Blaga garda veche a PDL. Ea, cu exceptia lui Adriean Videanu, nu e deloc de dreapta. Ea numai reformista si doritoare de integritate nu este. Este insa abila si stie ca in acest moment PDL nu are alta sansa decat sa-i trimita in fata pe reformisti si sa lase impresia innoirii.

Dar dupa ce ei isi vor fi facut treaba? Dupa ce PDL se va fi vazut cu voturile in urna si cu sacii in caruta, ce putere vor mai avea acesti reformisti? Monica Macovei a mai fost astfel folosita pentru ca dupa indeplinirea miisunii sa fie pusa in vitrina si sa se umple de praf. Cristian Preda a fost la un pas de excluderea din PDL.

Cand cei doi impreuna cu Sever Voinescu au supus votului conducerii PDL criteriile de integritate, au fost linsati politic, iar una dintre cele mai aprige voci impotriva lor si a criteriilor a fost insusi Vasile Blaga.

Aceasta este marea suspiciune a tuturor celor care asteapta intr-adevar o autentica forta de dreapta si care sunt speriati de despotismul USL pe care numai Occidentul reunit il poate ostoi. Dar la asta ar trebui sa se gandeasa foate bine si Mihail Neamtu, si Adrian Papahagi, si MRU, adica cei care acum gireaza cu imaginea lor PDL.

Si tocmai de aceea e foarte bine ca Mihai Razvan Ungureanu a decis sa infiinteze un partid. Fara el va fi exact cum a fost ca premier, adica la mana PDL. Dependent de toate toanele si de laxitatea morala a democrat-liberalilor care au aratat deja ca in functie de interesele lor se fac frate cu orice drac si pot sari de la stanga la dreapta precum tantarul, peste noatpte. De ce nu si invers?

Un nou partid nu e o misiune usoara, e in orice caz cu mult mai greu sa o iei de la zero decat sa te asezi palarie peste constructii deja ridicate. Dar la prima furtuna, prima care zboara e palaria. Daca MRU vrea sa faca politica serioasa, daca partenerii PDL din FCD nu vor sa riste vampirizarea de catre un PDL care sa-i abandoneze cu principiile lor cu tot, daca vor sa dea curaj unui electorat reticent din cauza dezamagirilor repetate, trebuie sa lase cat mai putin spatiu de manevra si sa aiba instrumentele cu care sa tina in sah un PDL prea pesedizat pentru a se fi reformat peste noapte.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#MRU nou partid, #alianta dreapta MRU PDL, #PDL reforma alegeri , #miscare politica