Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Ce poate face Ungureanu astazi pentru buna guvernare

Marti, 21 Februarie 2012, ora 11:46
6486 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Ce poate face Ungureanu astazi pentru buna guvernare
Foto: Arhiva

E greu sa crezi ca unicul motiv pentru care Romania nu recupera 1,5% din PIB pierdut prin evaziune fiscala era doar absenta din fruntea Guvernului a unui sef de serviciu secret.

Seful ANAF, Sorin Blejnar, care ar trebui sa faca recuperarea, avea si pana acum informatiile de la MRU, seful serviciului secret cu pricina.

Aceasta pereche, de ii era draga tara si urata evaziunea, avea deci aceleasi mijloace ca si azi si acum o luna, si acum un an, ca doar Emil Boc nu era si nu este vreun prieten al evaziunii fiscale care sa se fi opus. Nici nu cred in ipoteza ca au lasat evaziunea fiscala sa zburde doar ca sa o stranga in an electoral, ar fi iresponsabili.

Ca atare, pana trec cele doua luni date ca termen si vine primavara verificarii acestei enorme si imprudente promisiuni, sa ajutam Guvernul Ungureanu sa faca proba bunei sale credinte saptamana asta.

Romaniacurata.ro a spicuit din Carta Alba a Bunei Guvernari ce poate face Executivul imediat pentru a-si arata vointa politica in domeniul bunei guvernari si nu doar sa culeaga imagine pentru alegeri. Dar, cum faptele bune au rasplata lor, ar culege si imagine buna daca le-ar pune in aplicare, deci sa vedem si sa ii urmarim. Masurile sunt:

1. Sa inchida imediat toate procesele intentate pentru refuzul Guvernului de a pune la dispozitie informatii de interes public, conduse in forta de partile cele mai corupte ale organismului de stat, Hidroelectrica, RAAPPS, Loteria etc, si sa puna la dispozitia publicului toate informatiile cerute, sanctionand sau destituind pe sefii acestor institutii.

Fiind printre cei care actioneaza frecvent statul in judecata ca sa il obligam sa respecte legea punem la dispozitia Guvernului lista integrala a celor care isi apara afacerile dubioase de ochii contribuabililor. Presupunand ca seful unui serviciu secret nu are acces la aceste informatii.

2. Publicarea imediata pe toate site-urile guvernamentale a tuturor informatiilor de interes public cerute de legea 544/2001, in primul rand a rapoartelor de activitate anuala cerute de lege fiecarei autoritati publice si agentii guvernamentale, precum si a tuturor bugetelor si achizitiilor publice la zi.

Ca sa citim si noi undeva cum a combatut dl. Blejnar anul trecut evaziunea fiscala, cat a cheltuit pentru asta si cat a strans. Anexele legii 544 au si curprinsul unui asemenea raport, adaugat de mine cu ani in urma, ca sa priceapa oricine ca raportul trebuie sa explice contribuabilului cum a cheltuit statul banii ca sa atinga obiectivele propuse de fiecare institutie.

3. Decizia prin hotarare de guvern a transparentizarii de urgenta a utilizarii banilor publici prin centralizarea informatiei despre toate cheltuielile institutiilor publice pe site-ul supervizor.ro (ca in Slovenia).

Dosarul achizitiei publice are caracter de document public. Site-ul poate fi dezvoltat pornind de la cel deja existent la ANRMAP, la care se adauga cu caracter obligatoriu toate cheltuielile agentilor publici si se creeaza un motor de cautare pentru firme private si institutia de stat care face achizitia.

Agentii din sectorul public care nu aduc informatia la zi trebuie imediat sanctionati. Si iaca asa toata tara poate audita cheltuielile noastre, nu doar FMI-ul, parintele vede ce cheltuieste directorul scolii, pacientul ce cheltuieste managerul de spital si toti vedem cati bani incaseaza RA-APPS de la chiriasii privilegiati sau ce ace de cravata Versace mai cumpara Romsilva pentru padurarii sai (achitare de catre ICCJ, in fond, de ce sa nu aiba padurarii ace de cravata Versace daca isi pot permite sa dea mii de euro pe fiecare?).

4. Publicarea in timp real a tuturor alocarilor si transferurilor catre bugetele locale pe site-ul Ministerului de Finante si al altor ministere, ca sa inceteze suspiciunile ca primariile PDL si UDMR au alocari preferentiale sau chiar ca, Doamne Fereste, UNPR isi cumpara primari cu banii nostri.

5. Initierea, prin hotarare de guvern, a procedurii crearii unei monitorizari a contractelor de servicii publice care sa rezulte in "liste negre" pentru firmele abonate la bani publici care nu respecta pretul initial, sau termenele, sau nu livreaza produsul achizitionat, cu sanctiuni care pot merge pana la interzicerea de a mai participa la licitatii publice. Prima categorie a firmelor de verificat sunt cele care se ocupa de deszapezire.

6. Transparenta totala asupra proiectelor cu fonduri europene aflate in stadiul de aplicatie, de stand-by, contractare, rambursare, proiecte finalizate cat si asupra criteriilor de evaluare, alocare si management. Multe informatii, mai ales despre stadiul de management, nu sunt accesibile publicului in acest moment.

7. Initierea discutiilor pentru un proiect de amendare a legii finantarii partidelor politice pentru interzicerea completa a finantarii de catre persoane juridice, precum si adoptarea unor alte masuri concrete pentru stoparea mitei electorale.

8. Prevenirea fraudei prin aducerea la zi a listelor electorale dupa recensamant, primul pas fiind constituirea urgenta a unor grupuri de lucru transpartinice care sa participe la acest proces, inclusiv prin implicarea societatii civile.

9. Anuntarea unei decizii ferme de limitare a practicii ordonantelor de urgenta si asumarii raspunderii Guvernului la 20% din volumul pe 2011. Sau nu are sens sa invitati Opozitia in Parlament daca majoritatea proiectelor nici de forma nu se mai voteaza.

10. Anuntarea in termen legal pe site-ul SGG a tuturor pozitiilor vacante din aparatul central de stat si ocuparea lor prin concurs public; alcatuirea, conform recomandarii Bancii Mondiale, a unei comisii de reforma a resurselor umane din sectorul public care sa verifice competenta celor numiti politic cu recomandarea inlocuirii celor necorespunzatori.

Totul este cu cost zero. Am transmis toate acestea si asteptam. Cu speranta? Vedem imediat.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Ungureanu masuri Alina Mungiu, #Guvern Ungureanu evaziune fiscala , #premier