Fantomele care apara Europa

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 27 Iulie 2017, ora 19:50
5004 citiri
Fantomele care apara Europa

32 din cei 36 de morti din cauza rujeolei inregistrati in ultimul an in Europa provin din Romania. Se pare ca numarul copiilor morti, toti din cauza ca nu au fost vaccinati, nu este inca suficient de ingrijorator pentru a-i mobiliza pe guvernanti sa puna intr-o lege obligativitatea vaccinarii.

In Franta nu iti poti inscrie copiii la scoala daca nu au toate vaccinurile la zi, iar Italia, dupa o trauma asemanatoare epidemiei care face ravagii la noi, tocmai a adoptat o lege identica, in ciuda protestelor masiva din strada a celor care sunt inspaimantati de posibilele efecte adverse ale vaccinului.

Gravitatea situatiei e data de restul cifrelor. Peste 220 de cazuri de rujeola au fost inregistrate numai in ultima saptamana, iar de la declansarea epidemiei au fost confirmati peste 8.200 de bolnavi. Iar cand stii ca exista aproape 250 de mii de copii care nu au fost vaccinati, din diverse motive, e rezonabil sa te astepti ca numarul mortilor sa tot creasca.

Extinderea epidemiei la asemenea cote ilustreaza nu doar abandonul statului fata de cetatenii sai, dar si neputinta actualilor guvernanti in fata unei drame in desfasurare. Pe termen scurt ar trebui intervenit in regim de urgenta in focarele epidemiei, cu sau fara decapitari in fruntea birocratiei din institutiile obligate sa actioneze.

Insa pe termen lung, cred ca singura cale prin care s-ar putea evita astfel de tragedii este o lege care sa faca vaccinarea obligatorie sub sanctiuni poate si mai aspre decat neprimirea copiilor nevaccinati la scoala.

Din pacate, indiferenta si nepriceperea celor care se afla la guvernare in raport cu cei pe care ar trebui sa-i slujeasca sunt doar o parte a problemei. Lor li se adauga slugarnicia si lipsa oricarei forme de curaj in fata celor mai puternici si mai bogati, chiar si atunci cand ai nostri au de partea lor dreptatea si adevarul.

A accepta sa fii tratat ca un cetatean de mana a doua, asa cum ne arata stirea despre produsele din vest vandute aici la o calitate diminuata, de multe ori mai scump decat in tara de origine, te transforma in ce te complaci sa fii. Iar reactia ministrului Agriculturii, cel pasionat altfel de oaia noastra milenara, ilustreaza perfect atitudinea slugarnica pe care Romania o are in raport cu UE.

Din conferinta de presa in care a fost prezentat rezultatul testelor produselor cu duble strandarde de calitate, in Romania si in UE, ministrul Daea mai avea putin si isi cerea scuze ca a trebuit sa faca aceste analize, care oricum nu arata aproape nicio problema.

Daea aproape ca nu ne-a spus ca e normal sa platim mai scump pentru niste produse care contin ceva mai multe grasimi decat cele fabricate pentru statele importante ale UE. Si de unde sa gaseasca curajul de a da numele celor care le produc, daca nici macar premierul nu i-a cerut asta?

In aceste conditii simpla supravietuire in Romania devine un miracol, pentru care norocosii ar trebui sa fie rescunoscutori statului. Eterna scuza a celor care ne-au condus a fost ca lipsa banilor si saracia nu ne lasa sa ridicam capul din pamant, nu ne permit sa avem aceleasi standarde ca in restul Europei sau sa investim in sanatate atat cat sa nu murim ca in evul mediu. Dar vestea buna e ca bani exista.

Noile achizitii din armata anuntate de Guvernul Tudose confirma ca statul are pur si simplu alte prioritati decat cele care vizeaza direct cetatenii sai. Iar aici nu exista niciun fel de dezbatere, nicio discutie, nici posibilitatea ca ceva sau cineva sa-i poata razgandi.

Vom incepe sa platim cele 4 miliarde de dolari din toamna, iar pentru cele 36 de avioane F-16 e de presupus ca vom aloca alte cateva zeci de miliarde pana in 2022. Noroc cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, care ne-a explicat de ce ne sacrificam prezentul de dragul spaimelor din viitor:

"E cel mai performant sistem de armament defensiv. Va oferi protectie in cazul atacurilor aeriene agresive nu doar pentru Romania, ci indirect va contribui si la apararea tarilor vecine si a intregii aliante NATO".

Tot ce putem e sa speram ca, pana la momentul unor agresiuni externe, va mai ramane ceva de aparat si pe aici.

Quarterly Report - Editia 4

De ce în România nu se discută aproape deloc despre europarlamentare: ”Subiectul, îngropat din aceeași cauză pentru care au fost comasate cu localele”
De ce în România nu se discută aproape deloc despre europarlamentare: ”Subiectul, îngropat din aceeași cauză pentru care au fost comasate cu localele”
Subiectul „alegerile europarlamentare” pare că a ajuns o temă „secretă”. Prea puțin se aduce în spațiul public această temă, mai ales din partea celor mai vizibili politicieni, deci...
AUR atacă UDMR ca răspuns la politica partidului lui Viktor Orban. Declarațiile care i-a înfuriat pe extremiștii lui Simion
AUR atacă UDMR ca răspuns la politica partidului lui Viktor Orban. Declarațiile care i-a înfuriat pe extremiștii lui Simion
Liderii AUR au reluat, în plină campanie electorală, retorica anti-maghiară și atacurile la adresa UDMR după ce Fidesz, formațiunea premierului Ungariei Viktor Orban, ar fi negat partidului...
#epidemie rujeola Romania, #lege vaccinare Romania, #morti rujeola Romania , #guvern