Vorbe ca nuca-n perete

Sambata, 19 August 2017, ora 13:01
2724 citiri
Vorbe ca nuca-n perete

In opinia mea, pentru un inalt demnitar al statului nu-i de ajuns sa fie numai integru, intelept, cultivat si chiar manierat cu cei din jur, ci se impune sa adopte o tinuta demna de rangul sau, alaturi de un limbaj care sa demonstreze ca n-a trecut degeaba prin scoala.

Dar nimic nu devoaleaza mai usor gandirea precara a unora sau modestia a tot ce se ascunde in capul lor, decat vorba. As parafraza un vechi proverb si as spune ca, ascultandu-te cum vorbesti, iti spun exact cine esti.

Un clasic in viata spunea ca mediul nostru nu este poluat numai prin aerul pe care il respiram, prin apa pe care o bem, alimentele pe care le inghitim sau gunoaiele care ne inconjoara, ci adesea prin retorica toxica pe care ne-o livreaza politicieni de tot soiul, comentatori, ziaristi, demnitari si multi altii.

Unele din perlele lor au ajuns de notorietate, spre deliciul publicului, si as aminti "genunchele" unui ministru pus sa-i instruiasca pe cei din scoli, sau sintagma "cadavrele neinsufletite ale celor decedati", un adevarat record al pleonasmelor, creatie a unui fost ministru al apararii.

Nu ma opresc la acestea, prea bine cunoscute. Am selectat altele, poate mai putin circulate, dar destul de bizare, ca sa nu spun chiar trasnite.

Din categoria decat si atat:

"am prins decat un peste" (Liviu Dragnea, 2017)

Din grupa ploaia vine din cer:

"nu am vazut oul cand am ciocnit la Paste, pentru ca ma uitam pe cer sa vad daca nu cumva incepe sa ploua" (ministrul Agriculturii, Petre Daea, aprilie 2017)

Din subgrupa poporul ne-a ales:

"noi suntem depozitarii suveranitatii poporului roman" (Cristiana Anghel, fost senator, 2016)

Din clasa Basescu e capul rautatilor:

"Criza economica mondiala a fost provocata de Traian Basescu, gripa aviara de acum patru ani, tot de Basescu" (Serban Radulescu, senator 2009)

Din subdiviziuea unde nu e oaie, e vai de picioare:

"Langa oaie gasesti o frunza, langa frunza nu poti sa gasesti o oaie" (mai 2017 Petre Daea, ministrul Agriculturii)

Pe principiul legea e simpla:

"Cand o sa apara lege, eu respect legea. Daca nu o sa apara, nu au voie sa faca acest lucru, pentru ca nu este lege, e simplu" (Ioan Denes, senator PSD - martie 2017)

Din familia sensul taiatului:

"Noi nu am taiat pensiile speciale in sensul de a le taia" (Mihai Tudose, prim ministru, august 2017)

Din intelepciunea habar n-am!

"Nu-mi dau seama, s-a facut electoral, poate cu buna credinta, dar cu multa nestiinta" (Liviu Dragnea, august 2017)

Din diviziunea varza e varza

"Varza nu are nicio legatura cu o discutie civilizata" (Vlad Nistor, vicepresedinte PNL, iunie 2017)

Din subgrupa initiem pana nu mai putem

"Am intiat o initiativa de modificare a legii" (Carmen Dan, ministru de Interne, august 2017)

Din subdiviziunea unde nu e coada, nimic nu e

"In aceasta perioada, este o perioada foarte aglomerata (...) motiv pentru care si astazi este coada aici" (Claudia Vasile, sef Directie Generala Pasapoarte, august 2017)

Conform principiului hai la educatie, neamule, ca se da gratis!

"Educatia este gratuita. Statul asigura o parte din gratuitate, parintele asigura alta parte din gratuitate, copilul nu plateste nimic" (Liviu Pop, ministrul Educatiei, august 2017)

Din categoria calificat cu rang de cavaler

"Ma califica faptul ca sunt calificat" (Teodor Melescanu, ministru de Exerne, august 2017)

Din subdiviziunea nivelul bate coada

"Ati vazut pe cineva de la un anumit nivel stand la coada?" (Calin Popescu Traiceanu, presedintele Senatului, prins ca se "baga in fata" la permise in august 2016)

Fireste, exemple sunt multe, dar intentia a fost numai sa exemplific, nu sa contribui la poluarea spatiului cu retorica de ocazie.

Eveniment Quarterly Report

Cine sunt oamenii trimiși de Dumitru Buzatu în Parlament. Scandalagii în timpul liber cu activitate rușinoasă în legislativ
Cine sunt oamenii trimiși de Dumitru Buzatu în Parlament. Scandalagii în timpul liber cu activitate rușinoasă în legislativ
Toți aleșii PSD de Vaslui sunt legați într-un fel sau altul de fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui Dumitru Buzatu, fiind realeși în Parlament de mai multe ori, chiar dacă...
USR are un nou viceprimar în Sectorul 2. Cine este Andrei Panaitescu
USR are un nou viceprimar în Sectorul 2. Cine este Andrei Panaitescu
Reprezentanţii filialei USR Bucureşti au anunţat că, la şedinţa Consiliului Local Sectorului 2 de miercuri, 27 septembrie, a fost ales în funcţia de viceprimar consilierul local din partea...
#Liviu Pop ministrul Educatiei, #Carmen Dan ministru de interne, #Mihai Tudose prim ministru, #Petre Daea, #Ministrul Agriculturii, #Liviu Dragnea presedinte PSD, #Calin Popescu Traiceanu presedinte ALDE , #PSD