Macovei, despre Zgonea si Fenechiu: Se tem sa nu mai apara o alta institutie care sa-i ancheteze

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 23:00
2830 citiri
Macovei, despre Zgonea si Fenechiu: Se tem sa nu mai apara o alta institutie care sa-i ancheteze

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a afirmat, vineri, ca deputatul PSD Valeriu Zgonea si liberalul Relu Fenechiu se gandesc la interesele lor, "sa nu mai apara o institutie care sa ii ancheteze", dupa ce deputatii au respins, vineri, infiinterea Parchetului European.

"Valeriu Zgonea si Relu Fenechiu ar trebui sa ii intrebe pe oamenii care i-au votat daca se simt jigniti de faptul ca Uniunea Europeana vrea sa infiinteze un birou de Procuror European care sa ancheteze fraudele din toate statele membre. Vor fi surprinsi de ce vor cu adevarat alegatorii lor.

Doar ca Zgonea si Fenechiu, exact ca sefii lor de partid, Ponta si Antonescu, nu se mai gandesc de multa vreme la interesele oamenilor obisnuiti, satuli de coruptie si fraude, ci numai la interesele lor: sa nu cumva sa mai apara vreo institutie care sa ii ancheteze", a scris Monica Macovei, pe blogul sau.

Deputatii explica de ce n-au vrut Parchet European: Avem nevoie de clarificari si analiza aprofundata

Aceasta considera ca opozitia Camerei Deputatilor la crearea Parchetului European "este de neinteles", cat timp raportul Comisiei de Aparare este favorabil crearii Parchetului European, dar si cat timp Ministerul Justitiei a transmis Camerei Deputatilor un punct de vedere in care sustine ca exista cateva "aspecte problematice", dar ca Parchetul European poate fi infiintat.

"Singura comisie care a avut un alt punct de vedere este comisia pentru afaceri europene, condusa de Relu Fenechiu, condamnat in prima instanta la cinci ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma calificata, in dosarul 'Transformatorul'.

Valeriu Zgonea, prin semnatura pe care a pus-o pe documentul Camerei Deputatilor, si Relu Fenechiu, care a semnat avizul comisiei pentru afaceri europene, au rasturnat practic avizele favorabile ale altor institutii, fara niciun argument suplimentar.

De ce nu doresc dl Zgonea si dl Fenechiu infiintarea Parchetului European, stabilit prin Tratatul de la Lisabona, si care urmeaza sa aiba atributii de urmarire si investigare a fraudelor si altor infractiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii? Sau au primit alte indicatii din partea Guvernului si a USL, fara sa mai fie notate pe hartie, asa cum ne-a obisnuit, din pacate, Victor Ponta, care una zice Uniunii Europene si alta face?", continua fostul ministru al Justitiei.

Europarlamentarul democrat-liberal considera ca este in interesul cetatenilor ca Romania "sa accepte o institutie care sa o ajute sa investigheze frauda, fenomen grav care ne afecteaza zilnic in toate domeniile, de la investitii la alimentatie si sanatate".

Potrivit Monicai Macovei, Uniunea Europeana poate interveni "atunci cand poate actiona in mod mai eficient decat statele membre, adica, de exemplu, atunci cand masurile luate de fiecare stat in parte in lupta cu frauda nu sunt satisfacatoare".

"In unele state membre sanctionarea fraudelor cu fonduri europene este eficienta, in timp ce in multe altele nu este. Parchetul European ar urma sa intervina numai in cazurile in care autoritatile nationale nu cerceteaza o anumita frauda. Pentru Romania, DNA si Parchetul European, care ar lucra impreuna, ar fi o solutie foarte buna", a mai afirmat europarlamentarul PDL.

Deputatii condusi de Zgonea se tem de procurorii europeni - Au votat contra Comisiei Europene

Camera Deputatilor a trimis la Bruxelles un aviz negativ cu privire la propunerea Comisiei Europene de infiintare a Parchetului European.

Camera Deputatilor este de parere ca este nevoie de o analiza aprofundata si clarificari suplimentare in ceea ce priveste infiintarea Parchetului European, pozitie comunicata si la Bruxelles. In schimb, Senatul Romaniei a avizat favorabil initiativa Comisiei Europene.

F.N.

Eveniment Quarterly Report

Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Deputatul liberal Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanţelor, a criticat vineri, 29 septembrie, măsurile fiscale pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. Acesta...
#Monica Macovei infiintare Parchet European, #deputati respins infiintare Parchet European , #europarlamentar