USR și Forța Dreptei au depus o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății: „Rafila trebuie să plece pentru ca România să aibă şansa de a avea spitale noi”

Miercuri, 13 Septembrie 2023, ora 15:22
2231 citiri
USR și Forța Dreptei au depus o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății: „Rafila trebuie să plece pentru ca România să aibă şansa de a avea spitale noi”
Moțiunea a fost depusă de USR și Forța Dreptei /FOTO Gov.ro

Deputaţii USR şi cei neafiliaţi aparţinând partidului Forţa Dreptei îi cer ministrului Sănătăţii, în moţiunea simplă depusă miercuri, 13 septembrie, să „plece acasă, pentru ca România să aibă şansa de a avea spitale noi”.

"Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu îşi poate justifica averea de peste 3 milioane de euro. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru ca România să aibă şansa de a avea spitale noi, nu magherniţe insalubre. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru ca pacienţii, medicii şi asistentele să aibă şansa la adevăr în sistemul sanitar. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu îi pasă. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu vrea, nu poate şi, la o adică, îl şi enervează faptul că trebuie să muncească. Alexandru Rafila trebuie să plece. Şi nu la New York, în Cuba sau la Geneva, în plimbări plătite de noi toţi. Alexandru Rafila trebuie să plece acasă!", spun semnatarii moţiunii simple intitulată "Ministrul Rafila - Turistul leneş si cinic care lasă România fără spitale".

Ei spun că moţiunea este "un strigăt de revoltă" şi că niciodată în istoria sa recentă sănătatea din România nu a mai avut parte de un ministru PSD "atât de slab şi de nepăsător faţă de nevoile pacienţilor şi ale sistemului sanitar".

"Sigur, PSD a mai pus ministru la Sănătate şi un fost brancardier plagiator şi o fostă administratoare de spital prinsă în flagrant cu mită. Dar cine îşi închipuia că se poate mai rău, mai ales când vezi CV-ul lui Alexandru Rafila? Spre deosebire de alţi miniştri PSD, Alexandru Rafila a venit ca un comentator specialist în sănătate publică şi o să plece ca un gropar al sistemului sanitar românesc. Fără îndoială omul sistemului, ministrul Rafila a ocupat de-a lungul timpului diverse funcţii, onorifice sau nu, în aparatul de stat. Nu se poate spune că îi lipseşte experienţa administrativă, fiind şi recunoscut în acest sens. Pe hârtie, avem un ministru al Sănătăţii decorat în două rânduri cu 'Ordinul Sanitar' în grad de Cavaler şi ulterior în grad de Ofiţer, cităm, 'în semn de apreciere pentru întreaga activitate, precum şi pentru rezultatele importante obţinute în perfecţionarea actului medical'. În realitate, avem un politruc puturos la Sănătate. Un impostor. Un incompetent şi un turist de lux în ţări exotice", se arată în textul moţiunii simple.

Semnatarii moţiunii mai spun că Rafila refuză de mai mult de doi ani să facă normele de aplicare a Legii Stop Nosocomiale şi "a făcut ţăndări" Planul de Cancer "fără niciun fel de empatie şi consideraţie pentru pacienţii oncologici".

Ei menţionează, de asemenea, că Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca funcţionează într-un pod de porumbei, neautorizat, şi USR a prins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă un proiect de centru de Transplant Multi-Organ, construit de la zero, unic în Europa.

"Ce a făcut Rafila? A tăiat complet finanţarea din PNRR, deşi Consiliul Judeţean Cluj a lucrat în ritm alert şi este la faza de autorizaţie de construcţie! Pe ce criterii a tăiat Rafila de la finanţare proiectul unui centru de transplant la Cluj, în condiţiile în care Institutul de Transplant din Cluj-Napoca funcţionează într-un pod neautorizat? Nu vă este ruşine să spuneţi că Rafila a tăiat banii puşi de USR în PNRR pentru că nu erau proiecte mature, realizabile pană în 2026?", au mai arătat deputaţii USR şi Forţa Dreptei în text.

Aceştia afirmă că absolut toate serviciile judeţene de ambulanţă sunt conduse de manageri interimari, cu numiri din şase în şase luni, prin ordin al ministrului Rafila.

"Toţi stau cuminţi în 'pixul ministrului'. Bineînţeles că niciunul nu se va plânge de ambulanţe vechi, unele de 10-15 ani, cu peste 1 milion de kilometri parcurşi. Nu veţi auzi decât, poate, lideri de sindicat denunţând riscul la care sunt supuşi ambulanţierii, asistentele şi medicii la fiecare misiune; sau să zică ceva de personalul insuficient şi suprasolicitat. Spre finalul anului trecut, 40% din parcul auto al Serviciului Public de Ambulanţă din România era format din maşini cu peste 500.000 de kilometri parcurşi. Aşa suprimi independenţa instituţională din România: prin perpetuarea interimatelor. Aşa îţi asiguri liniştea", se arată în moţiune.

Parlamentarii care susţin moţiunea precizează că niciunul dintre locurile din spitalele din România nu îndeplineşte criteriile pentru a trata mari arşi.

"Ministrul Rafila refuză să facă reforme. România pierde banii din PNRR pentru spitale şi dotări - 740 de milioane de euro. Una dintre primele componente ale Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă aprobate de Comisia Europeană a fost cea pe sănătate - un set de reforme şi investiţii care să crească eficienţa şi calitatea actului medical, să îmbunătăţească infrastructura. Bani de care România, unde nu s-a construit niciun spital în ultimii 30 de ani, avea nevoie ca de aer. Vorbim de investiţii în medicina prespitalicească - cabinetele medicilor de familie, caravane medicale mobile, ambulatorii de specialitate, cabinete de planificare familială şi centre comunitare integrate; inclusiv crearea unei reţele de centre de îngrijire de zi şi de reabilitare pentru persoanele în vârstă - asta, apropo de grozăviile din azilele din Ilfov. Toate aceste investiţii sunt în întârziere. Şi nu avem nicio garanţie că ele se vor realiza vreodată", mai arată semnatarii moţiunii.

Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 25 aprilie, că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest...
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#motiune simpla, #ministrul sanatatii, #Alexandru Rafila , #Stiri Alexandru Rafila