Descoperire neobișnuită ce intrigă experții: Munți de 4 ori mai înalți decât Everestul găsiți ascunși pe Pământ VIDEO

Marti, 13 Iunie 2023, ora 01:30
69868 citiri
Descoperire neobișnuită ce intrigă experții: Munți de 4 ori mai înalți decât Everestul găsiți ascunși pe Pământ VIDEO
Descoperire de senzație: munți de 4 ori mai înalți decât Everestul găsiți în adâncul Pământului FOTO: NTV

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Arizona din Statele Unite, care a efectuat o amplă cercetare, a făcut o descoperire cu totul neobișnuită: munți de peste 4 ori mai înalți decât vârful Everest, ascunși în interiorul Pământului. Experții au rămas intrigați să constate, după ce au folosit datele de la centrele de seismografie din Antarctica, că există munți uriași la limita dintre nucleu și mantaua planetei noastre, la aproximativ 2.900 de kilometri adâncime.

„Structurile asemănătoare munților pe care le-am descoperit sunt absolut misterioase”, au spus specialiștii americani. Oamenii de știință au explicat că aceste lanțuri muntoase subterane - denumite zone cu viteză ultra joasă sau ULVZ - au reușit să scape de privirea experților în toți acești ani, până când cutremurele și exploziile atomice au generat suficiente date seismice pentru a fi observate de ei, potrivit BBC.

Când cercetătorii s-au uitat la valurile generate de 25 de cutremure, au descoperit că acestea au încetinit în mod inexplicabil când au ajuns la o zonă zimțată de la limita dintre nucleu și mantaua Pământului, în interiorul planetei noastre. Acest vast lanț de munți din altă lume a fost foarte variabil – unele vârfuri se întindeau până la 40 km (24,8 mile) în sus în manta, echivalentul a de 4,5 ori înălțimea Everestului (8.848 de metri).

Descoperire după 30 de ani: Un singur aliment consumat regulat ajută la o viață mai lungă, o inimă și un creier sănătoase

„Analizând 1000 de înregistrări seismice din Antarctica, metoda noastră de imagistică de înaltă definiție a găsit zone subțiri anormale de material la CMB [limita nucleului cu mantaua] oriunde am sondat”, a spus geofizicianul de la Arizona State University Edward Garnero.

Ca parte a unei echipe de la Universitatea din Alabama și Universitatea de Stat din Arizona, Samantha Hansen căuta lanțuri „muntoase” ascunse – vârfuri pe care niciun explorator nu a pus vreodată piciorul, nici lumina soarelui nu le-a luminat vreodată. Acești munți apar adânc în Pământ.

Din 2015, experții au instalat numai puțin de 15 stații seismice în Antarctica, continentul alb, cu scopul de a studia interiorul Pământului.

Structurile asemănătoare munților pe care le-au dezvăluit experții sunt absolut misterioase. Dar echipa lui Hansen a descoperit că aceste zone cu viteză ultra-scăzută sau ULVZ, așa cum sunt ele cunoscute, sunt, de asemenea, probabil să fie aproape omniprezente – oriunde te-ai afla în lume, ele pot fi ascunse mult sub picioarele noastre. „Am găsit dovezi pentru ULVZ-uri cam peste tot [unde ne-am uitat]”, spune Hansen. Întrebarea este - ce sunt acestea? Și ce fac ele în interiorul planetei noastre?

Avertisment înspăimântător pentru omenire: O tehnologie avansată va ucide mulți oameni în 2 ani VIDEO

Munții interiori ciudați ai Pământului apar la un prag critic: cel dintre nucleul metalic al planetei și mantaua stâncoasă din jur. Această tranziție bruscă este, după cum subliniază echipa lui Hansen, chiar mai drastică decât schimbarea proprietăților fizice dintre roca solidă și aer. A ademenit experții de zeci de ani – pe cât de enigmatic, pe atât de influent pentru geologia planetei.

De când au depistat prima structură din interiorul Pământului, munți similari au fost găsiți pândind în locații împrăștiate în jurul miezului planetei noastre. Unii sunt deosebit de mari: un exemplar de monstru ocupă o zonă de 910 km (565 mile) sub Hawaii. Cu toate acestea, până astăzi, nimeni nu știe cum au ajuns acolo sau din ce sunt făcuți.

Orice s-ar descoperi în cercetările viitoare, este ciudat că peisajul rece și extraterestru al Antarcticii a oferit oamenilor de știință indicii despre munții ciudați și supraîncălziți din adâncul Pământului.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#munti, #descoperire interiorul Pamantului, #descoperire stiintifica, #munti uriasi, #interiorul pamantului, #nucleu Pamant, #Antarctica , #stiri externe