Cât de periculoasă poate fi mușcătura de porc; tratată superficial de majoritatea românilor. "Crăciunul face să crească numărul pacienţilor"

Duminica, 26 Noiembrie 2023, ora 22:52
2660 citiri
Cât de periculoasă poate fi mușcătura de porc; tratată superficial de majoritatea românilor. "Crăciunul face să crească numărul pacienţilor"
Porci în coteț FOTO Hepta

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara atrag atenţia că în preajma Crăciunului creşte numărul pacienţilor care se prezintă la medic după ce au fost muşcaţi de porc.

Specialiştii spun că rănile provocate de muşcătura de animale nu trebuie tratată în mod tradiţional cu ulei sau frunze de varză, deoarece acestea cresc riscul septic.

”Pacienţii care se prezintă cu plăgi muşcate de animale, indiferent că sunt sălbatice sau domestice, trebuie supuşi unei anamneze riguroase. Printre informaţiile solicitate se numără specia animalului care a produs muşcătura, tipul atacului (provocat sau neprovocat), timpul scurs din momentul producerii leziunii. Apropierea Crăciunului face că în această perioada să crească numărul pacienţilor care acuză plăgi muşcate de porc. Acest tip de leziune trebuie tratată de urgenţă cu profilaxie antitetanică, antibiotică sau antirabică”, a transmis dr. Ana Văduva Enoiu, medic specialist boli infecţioase în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara.

Potrivit sursei citate, medicul poate recomanda antalgice (medicamente care calmează durerea), suporturi volemice (tratamente medicale utilizate pentru a menţine sau îmbunătăţi volumul sanguin al unei persoane, atunci când există scăderi semnificative ale volumul de sânge), evaluări imagistice şi, nu de puţine ori, intervenţii chirurgicale.

”De cele mai multe ori se recomandă şi profilaxia împotriva rabiei, chiar dacă vorbim de un animal domestic, şi asta îndeosebi atunci când nu se mai poate efectua examenul microscopic al creierului animalului, de către medicul veterinar, prin imunoflorescenta, pentru a stabili prezenţa sau absenţa corpusculilor Babeş-Negri intraneuronali.

Importanţă trebuie acordată şi profilaxiei antibiotice pentru că în cavitatea bucală şi în salivă animalului există mai mulţi germeni de care trebuie ţinut cont în alegerea antibioticului. Riscul de infecţii este major. Printre bacteriile şi microorganismele ce pot fi prezente se numără Clostridium, Streptococcus, Staphylococcus, Pasteurella.

Dacă aceste bacterii pătrund în rana cauzată de muşcătura de porc, pot duce la infecţii majore ale ţesuturilor şi sângelui. Tetanosul este o altă infecţie bacteriană potenţial letală care poate să apară în urma muşcăturii. Bacteriile care provoacă tetanosul pot cauza contracţii musculare severe şi spasme, afectând sistemul nervos central. Muşcătura de porc poate duce la afectarea gravă a ţesuturilor (muşchi, tendoane sau oase), dar şi la cicatrici permanente”, mai spune Ana Văduva Enoiu.

Conform medicului, după ce rana a fost spălată cu apă caldă şi săpun, se recomandă să se lase apă să curgă bine peste rana, chiar dacă pielea nu pare că este perforată, iar dacă în leziune sunt depistate obiecte străine: par, pietre sau fragmente de dinţi, acestea se îndepărtează cu atenţie.

După dezinfectare, se lasă rana să se usuce puţin şi se aplică o crema cu antibiotic şi, în funcţie de cum arată această, se pot asocia şi antibiotice orale.

”Dacă rana este foarte adâncă, pielea este ruptă ori smulsă, sângerarea este abundenţă sau dacă după câteva zile apar semne de inflamaţie, dureri locale, stări de lipotimie sau oboseală ori există scurgeri de lichid sau chiar puroi, este necesară prezentarea de urgenţă la medic. Trebuie, de asemenea, evitate tratamentele improvizate, folosirea de ulei sau aplicarea de frunze de varză pe rana, întrucât acestea pot creşte riscul septic. În mod uzual profilaxia se realizează pentru minim 5 zile”, a precizat dr. Ana Văduva Enoiu.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#muscatura porc, #apropierea craciunului, #infectii porc , #infectie