Naționaliștii ruși sunt furioși după umilința de pe frontul din Ucraina. Ce îi cer lui Vladimir Putin

Luni, 12 Septembrie 2022, ora 10:12
5660 citiri
Naționaliștii ruși sunt furioși după umilința de pe frontul din Ucraina. Ce îi cer lui Vladimir Putin
Căderea rapidă a orașului Izium din provincia Harkov a fost cea mai gravă înfrângere militară a Rusiei FOTO Twitter/ WarMonitor

Naționaliștii ruși i-au cerut duminică, 11 septembrie, cu furie, președintelui Vladimir Putin să facă schimbări imediate pentru a asigura victoria finală în războiul din Ucraina, la o zi după ce Moscova a fost forțată să își abandoneze principalul bastion din nord-estul Ucrainei, potrivit reuters.com.

Căderea rapidă a orașului Izium din provincia Harkov a fost cea mai gravă înfrângere militară a Rusiei de când trupele sale au fost forțate să se retragă din capitala ucraineană Kiev în martie.

În timp ce forțele rusești au abandonat sâmbătă oraș după oraș, Putin a inaugurat cea mai mare roată din Europa într-un parc din Moscova, în timp ce focurile de artificii au luminat cerul din Piața Roșie pentru a sărbători fondarea orașului în 1147.

Într-un mesaj vocal de 11 minute postat pe aplicația de mesagerie Telegram, liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Putin ale cărui trupe au fost în fruntea campaniei din Ucraina, a respins pierderea Izium, un nod de aprovizionare esențial.

Dar a recunoscut că această campanie nu a decurs conform planului.

"Dacă astăzi sau mâine nu se vor face schimbări în desfășurarea operațiunii militare speciale, voi fi nevoit să mă duc la conducerea țării pentru a le explica situația de pe teren", a declarat Kadîrov.

Tăcerea aproape totală a Moscovei cu privire la înfrângere - sau orice explicație pentru ceea ce s-a întâmplat în nord-estul Ucrainei - a provocat o furie semnificativă în rândul unor comentatori pro-război și al naționaliștilor ruși de pe rețelele de socializare, mai scrie sursa citată.

În timpul înfrângerilor, Ministerul rus al Apărării a postat vineri imagini video cu ceea ce a spus că sunt trupe trimise în regiunea Harkov.

Duminică, ministerul apărării a declarat că forțele rusești au lovit pozițiile ucrainene din regiune cu trupe aeropurtate, rachete și artilerie.

Nici Putin, care este comandantul suprem al forțelor armate ale Rusiei, nici ministrul Apărării, Serghei Șoigu, nu au comentat public înfrângerea până duminică la prânz.

"Suntem mândri de Moscova și iubim acest oraș cu maiestuoasa sa antichitate și cu ritmul său de viață modern și dinamic, cu farmecul parcurilor, aleilor și străzilor sale confortabile și cu abundența de evenimente culturale și de afaceri", le-a spus Putin cetățenilor, potrivit unei transcrieri de la Kremlin a mesajului său.

Putin, care a descris șocul pe care l-a avut când i s-a spus, în calitate de spion KGB în Germania de Est, că "Moscova tace" în timp ce Zidul Berlinului se prăbușea, a declarat că cei care au căzut în operațiunea din Ucraina și-au dat viața pentru Rusia.

Ministerul Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

"Își bat joc de ei", a scris un blogger militar pro-război proeminent pe Telegram, care postează sub numele de Rybar.

"Acum nu este momentul să taci și să nu spui nimic... acest lucru dăunează grav cauzei".

Sâmbătă, ministerul a anunțat o "regrupare" care va muta trupele de la Harkov pentru a se concentra asupra regiunii Donețk, mai departe în estul Ucrainei - o declarație care a atras și mai multă furie din partea multor bloggeri militari ruși.

Unii dintre corespondenții de război pro-Kremlin și foști și actuali militari care au adunat un număr mare de urmăritori pe Telegram au acuzat ministerul că a minimalizat înfrângerea.

Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
#nationalisti rusi, #Vladimir Putin, #Rusia, #razboi Ucraina , #Rusia