Traseul lui Moș Crăciun, monitorizat de armata americană. Tradiția, păstrată de Norad din timpul Războiului Rece VIDEO

Luni, 25 Decembrie 2023, ora 16:43
1583 citiri
Traseul lui Moș Crăciun, monitorizat de armata americană. Tradiția, păstrată de Norad din timpul Războiului Rece VIDEO
„Centrul de comandă” de la Norad, de unde este monitorizat traseul lui Moș Crăciun. FOTO: Facebook / NORAD Tracks Santa

Călătoria lui Moş Crăciun la copiii din întreaga lume a început duminică, sub atenta supraveghere a armatei americane, care de zeci de ani îi urmăreşte traseul începând din 24 decembrie, transmite France Presse. Totul a început în 1955, când un băiețel a sunat din greșeală pe „telefonul roșu” de la Norad, în plin Război Rece.

Sania a pornit de la baza sa de la Polul Nord şi se afla deasupra Jakartei la ora 15.38 GMT, potrivit Comandamentului aerian militar american şi canadian (Norad). Chiar mai rapidă decât avioanele F-15 ale forţelor aeriene americane, aceasta „încetineşte pentru ca noi să o putem escorta”, asigură Norad.

Acest tip de urmărire - posibilă, potrivit Norad, datorită senzorilor din nasul roşu al lui Rudolf, unul dintre cei nouă reni care trag sania - este o instituţie în Statele Unite.

Totul a început cu o greşeală de tipar, în 1955, într-un anunţ publicitar al lanţului de magazine Sears, prin care se cerea unui ziar local din Colorado să-l sune pe Moş Crăciun.

Presupus a fi linia directă cu celebrul personaj legendar, numărul indicat era de fapt cel al telefonului roşu al Norad în plin Război Rece.

Luat iniţial prin surprindere când s-a trezit la telefon cu un băieţel care îl întreba dacă el este într-adevăr „Moş Crăciun”, ofiţerul de serviciu din acea zi, colonelul Harry Shoup, a intrat în joc.

El şi-a instruit subalternii să răspândească informaţii despre locul unde se afla Moş Crăciun şi chiar a sunat la un post de radio local pentru a anunţa că a văzut un obiect ciudat pe cer.

Şaizeci şi opt de ani mai târziu, Norad continuă să ducă tradiţia mai departe.

Prima oprire la lui Moș Crăciun: Staţia Spaţială Internaţională

Anul acesta, preşedintele american Joe Biden şi soţia sa Jill Biden au urmărit şi ei îndeaproape itinerariul lui Moş Crăciun, localizat de Comandamentul nord-american de apărare aerospaţială, alături de copii şi familii din întreaga ţară, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Turneul lui Moş Crăciun a început cu o primă oprire inedită: Staţia Spaţială Internaţională (ISS) care orbitează în jurul Pământului, potrivit Norad.

După ce a traversat Asia-Pacific, sania lui Moş Crăciun a survolat Israelul, sudul Fâşiei Gaza, Africa şi Staţia Palmer, o bază de cercetare americană din Antarctica.

Apoi a survolat America de Sud către Statele Unite, distribuind 100.000 de cadouri pe secundă în timpul călătoriei.

În total, Moş Crăciun distribuise aproape 5,5 miliarde de cadouri până pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun, la ora 03:00 GMT.

Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Cheltuielile pentru apărare ale Marii Britanii vor crește până la 2,5% din PIB pentru a se ajunge la 87 de miliarde de lire sterline (108 miliarde de dolari) pe an până în 2030, a declarat...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#Norad Mos Craciun, #armata SUA, #traditie, #Razboiul Rece , #SUA