Notărițele șpăgare din Capitală se plâng că procurorii le-au „umflat acuzațiile” pentru a obține arestarea. Ce „abuzuri” reclamă Lidia Seceleanu și Eugenia Cuțaru

Sambata, 18 Noiembrie 2023, ora 03:00
4516 citiri
Notărițele șpăgare din Capitală se plâng că procurorii le-au „umflat acuzațiile” pentru a obține arestarea. Ce „abuzuri” reclamă Lidia Seceleanu și Eugenia Cuțaru
Eugenia Cuțaru și Lidia Seceleanu află pe 24 noiembrie dacă vor fi sau nu judecate pentru mită, fals și abuz în serviciu. FOTO / Ionuț Mureșan

Notărițele acuzate că eliberau certificate false de moștenitor în schimbul unor sume care ajungeau până la 2.000 de euro s-au plâns instanței au fost ținute în arest preventiv în „condiții improprii”, fapt care a avut „consecinţe insurmontabile” asupra stării lor de sănătate. Curtea de Apel București a rămas în pronunțare vineri, 17 noiembrie, cu privire la cererile și excepțiile ridicate de Lidia Seceleanu și Eugenia Cuțaru în procedura de cameră preliminară, iar pe data de 24 noiembrie instanța va decide dacă poate să înceapă sau nu procesul pe fond.

„Selecția convorbirilor” interceptate și anchetarea în stare de arest se află printre argumentele invocate de Lidia Simona Seceleanu și Eugenia Cuțaru pentru a scăpa de dosar.

Notărițele Lidia Simona Seceleanu și Eugenia Cuțaru au fost arestate preventiv pe data de 14 decembrie 2022, pentru luare de mită, abuz în serviciu și fals. Între timp, ele au fost plasate în arest la domiciliu.

Procurorii DNA le acuză pe cele două că ar fi eliberat zeci de certificate de moștenitor contra unor sume de bani care ajungeau până la 2.000 de euro.

În etapa de cameră preliminară instanța verifică legalitatea întocmirii rechizitoriului, așa că Lidia Seceleanu și Eugenia Cuțaru au criticat modalitatea în care procurorii au instrumentat dosarul de urmărire penală.

Notărițele îi acuză pe procurori că le-ar fi „umflat” acuzațiile

Iată cum s-au apărat cele două notărițe, potrivit încheierii din data de 3 noiembrie:

  • Lăsarea liberului arbitru procurorului de caz în stabilirea căror convorbiri au legătură cu cauza şi care nu, fără nicio cenzură din partea apărării şi mai ales, ulterior, a instanţei de judecată ar reprezenta un factor de risc în realizarea unor abuzuri şi, implicit, în denaturarea aflării adevărului în cauză.
  • În atare condiţii, accesul la selecţia convorbirilor făcută de procurorul de caz, în cursul urmăririi penale, nu satisface nici pe departe respectarea dreptului fundamental la un proces echitabil.
  • Modalitatea aleasă de organul de urmărire penală privind tratamentul procesual aplicat inculpatei (Cuțaru Eugenia – n.r.) de a o cerceta prin privarea de libertate a acesteia, au determinat, în condiţiile specifice improprii din centrul de reţinere şi arestare preventivă, agravarea afecţiunilor medicale grave preexistente ale acesteia şi cunoscute de către procurorul de caz, cu consecinţe insurmontabile asupra stării de sănătate a inculpatei.
  • Modalitatea aleasă de organul de urmărire penală privind tratamentul procesual aplicat inculpatei (Seceleanu Lidia Simona – n.r.) de a o cerceta prin privarea de libertate a acesteia, au determinat, în condiţiile specifice improprii din centrul de reţinere şi arestare preventivă, dobândirea unor afecţiunilor medicale grave cu consecinţe insurmontabile asupra stării de sănătate a inculpatei.
  • Împiedicarea accesului inculpatei (Seceleanu Lidia Simona – n.r.) la toate convorbirile, comunicările sau conversaţiile ori vizionarea tuturor imaginilor rezultate din activitatea de supraveghere tehnică nu ar putea fi remediată în cursul camerei preliminare prin punerea la dispoziţia acesteia, la cerere, doar a suporţilor optici aflaţi la dosarul cauzei care reprezintă o selecţie făcută de organul de urmărire penală.
  • Lipsa loialităţii procurorului de caz în efectuarea urmării penale, decurgând din reţinerea excesivă a dosarului de urmărire penală în etapa in rem (11.10.2021 – 09.12.2022), deşi autorii erau cunoscuţi ab initio, iar probele necesare tragerii acestora la răspundere penală fuseseră deja administrate.
  • Tot cu referire la lipsa loialităţii procurorului de caz în efectuarea urmăririi penale, a susţinut că pentru a se forţa arestarea preventivă a inculpatei, profitând de faptul că judecătorul de drepturi şi libertăţi nu poate schimba încadrarea juridică dată activităţii infracţionale de către organele de urmărire penală cu prilejul soluţionării propunerilor de luare sau prelungire a arestării preventive, procurorul de caz a reţinut în sarcina inculpatei regulile concursului ideal pentru toate actele materiale componente ale continuităţii pentru a creşte artificial numărul aşa-ziselor fapte penale presupus săvârşite de inculpată şi a invoca, astfel, o complexitate a activităţii pretins infracţionale a acesteia, împrejurare care a fost apreciată ca determinantă în luarea, respectiv prelungirea arestării preventive a inculpatei.
  • Mai mult, a apreciat că lipsa loialităţii procesuale a intervenit şi din prisma disjungerii cauzei prin rechizitoriu, întrucât se împlinea durata maximă a măsurii arestului preventiv pentru care putea fi dispusă sau prelungită în faza urmăririi penale, lipsind astfel inculpata de posibilitatea de a-şi constitui apărarea.
  • Referitor la neregularitatea actului de sesizare a instanţei, a arătat că aceasta se întemeiază pe nelegalitatea şi neloialitatea probelor/mijloacelor de probă administrate, astfel că, o dată constatată nulitatea acestora se impune eliminarea lor din conţinutul actului de sesizare.
  • Totodată, a solicitat să se constate inexistenţa unei verificări efective sub aspectul legalităţii şi temeiniciei actului de sesizare a instanţei de către procurorul şef secţie”, se arată în încheierea de ședință.

Rechizitoriul DNA: Martori mincinoși, folosiți în dosarele de succesiune

Procurorii au strâns probe cu privire la activitatea din biroul notarial al Lidiei Seceleanu, din care reiese că aceasta a fost interceptată în timp ce îl „învăța” pe un client cum să se folosească de un martor mincinos.

  • „În perioada supusă autorizării, (Florin Dănilă – n.r.) a discutat cu notarul (Lidia Simona Seceleanu – n.r.), în biroul acesteia, despre alte tranzacții din care ar putea obține „comisioane”, în timpul unei conversații, notarul reproșându-i lui (Florin Dănilă – n.r.) că nu a primit nimic pentru perfectarea unor acte la un apartament, (Florin Dănilă – n.r.) spunându-i că nici el nu a primit nimic, lăsându-i de înțeles că, dacă-l „ajută” la perfectarea altor acte, va primi sume de bani.
  • Notarul (Lidia Simona Seceleanu – n.r.) a discutat cu angajații săi despre autentificarea altor testamente olografe, relevantă în acest sens fiind discuția din care reiese că notarul are în lucru cel puțin trei testamente olografe.
  • O discuție relevantă fiind aceea când notarul l-a întrebat pe martor dacă știe că defunctul nu a avut alte rude la data decesului, iar martorul i-a declarat că nu are de unde să știe dacă a avut alte rude și că știe că avea un frate, notarul i-a spus că are nevoie de cineva care să declare că nu existau rude ale defunctului la data decesului, că trebuie cumva să fie „acoperităˮ dictând unui angajat al notariatului să consemneze declarația în sensul celor dorite de ea”, se arată în rechizitoriu.

Sesizarea inițială a Direcției Naționale Anticorupție a avut ca obiect fapta de trafic de influență comisă de inculpatul (Florin Dănilă – n.r.) care a solicitat unui denunțător suma de 18.500 de euro (din care a și primit 18.000 de euro) pentru a interveni pe lângă notarul Lidia Simona Seceleanu pentru a o convinge să elibereze un certificat de moștenitor în baza unui testament întocmit în fals.

Fostul notar Lidia Seceleanu – acuzată că alături de colega ei, notarul Eugenia Cuțaru ar fi eliberat acte false contra unor sume de bani – a declarat luni, 7 august, că a ajuns să fie băgată „între coperți” la DNA din cauza unor angajați în care a avut prea mare încredere.

Cele două au fost trimise în judecată pentru infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și fals, cu un prejudiciu de peste 800.000 de euro.

Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#notari publici, #luare de mita, #abuz in serviciu, #fals, #certificate false, #mostenitori, #curtea de apel bucuresti , #justitie