Orgolii la nivel înalt: Prima doamnă a Ucrainei a refuzat să asiste alături de soția lui Aleksei Navalnîi la un discurs a lui Joe Biden

Miercuri, 06 Martie 2024, ora 11:59
14817 citiri
Orgolii la nivel înalt: Prima doamnă a Ucrainei a refuzat să asiste alături de soția lui Aleksei Navalnîi la un discurs a lui Joe Biden
Olena Zelenska și Iulia Navalnaia FOTO X

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a refuzat invitația Casei Albe de a participa la discursul președintelui american Joe Biden în Congres, care este programat pentru joi, 7 martie, scrie The Washington Post.

Potrivit surselor publicației, Olena Zelenska urma să fie aşezată lângă Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, şi Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi.

„Imaginea ambelor femei, fiecare dintre ele un simbol al rezistenței față de președintele rus Vladimir Putin, ar fi un fundal puternic pentru discursul președintelui Biden la o sesiune comună a Congresului”, notează publicația.

Cu toate acestea, potențiala prezență a Iuliei Navalnaia a provocat disconfort la Kiev, au declarat pentru Washington Post surse familiare situației.

În ciuda faptului că mulți l-au considerat pe Navalnîi o „icoană a luptei împotriva corupției, care și-a riscat viața pentru a se opune lui Putin, reputația lui Navalnîi în Ucraina este umbrită de declarațiile sale despre anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Și faptul că mai târziu defunctul Navalnîi a susținut că sprijină frontierele recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei nu a schimbat opiniile Kievului”, notează autorii articolului.

Casa Albă a spus că decizia primei doamne a Ucrainei a fost probabil legată de „discrepanțe în program”, și a adresat întrebări suplimentare biroului Olenei Zelenska, precizând că aranjarea locurilor este un detaliu care va fi convenit mai aproape de eveniment.

Biroul lui Zelenska a raportat că ambasada din Washington a primit într-adevăr o invitație pentru prima doamnă să participe la discursul lui Biden.

„Cu toate acestea, din cauza evenimentelor planificate, inclusiv a unei vizite la unul dintre orfelinatele din Kiev, prima doamnă, din păcate, nu va putea participa la eveniment”, se arată în mesaj.

De asemenea, Iulia Navalnaia a refuzat să fie prezentă în timpul discursului președintelui american către națiune.

Reprezentanții Președinției, într-un comentariu pentru „Pravda ucraineană”, au remarcat că vizita lui Zelenska în SUA a fost anulată nu din cauza văduvei lui Navalnîi și susțin că prima doamnă are un program dificil.

„Ambasada Ucrainei în Statele Unite a primit într-adevăr recent o invitație pentru ca Prima Doamnă a Ucrainei să fie prezentă pe 7 martie în timpul discursului președintelui Statelor Unite în Congres. Cu toate acestea, din cauza evenimentelor planificate în program, inclusiv vizita la Kiev a copiilor dintr-un orfelinat, care a fost planificată în avans, din păcate, prima doamnă nu va putea participa la eveniment”, citează publicația un reprezentant al președinției de la Kiev.

Kira Yarmysh, secretarul de presă al văduvei lui Navalnîi, a motivat o astfel de decizie prin ”oboseală”. Potrivit acesteia, Iulia a fost tot timpul pe drumuri de la moartea soțului ei.

"Iulia a fost într-adevăr invitată, dar cred că toată lumea uită împrejurările în care s-au desfășurat evenimentele. Soțul ei a murit acum două săptămâni. Trebuie să-și revină măcar puțin acum", a explicat Yarmysh.

Un oficial american a declarat ziarului că, probabil, Casa Albă nu a informat Kievul că Navalnaia a decis să refuze să participe. Cu toate acestea, alte surse din Washington Post au sugerat că prezența lui Navalnaia nu a fost singurul motiv pentru îngrijorarea oficială a Kievului.

Pe 22 februarie, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, s-a întâlnit cu văduva și fiica liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi.

Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Cursa pentru trimiterea de baterii de apărare antiaeriană în Ucraina a început împiedicat, scrie Politico, care anunță că Spania și Grecia refuză să urmeze exemplul Germaniei şi să...
Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă a anunţat că a neutralizat 17 drone ucrainene în mai multe regiuni din vestul ţării, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 aprilie, transmite AFP. Ucraina şi-a...
#Olena Zelenska, #refuz, #prezenta, #iulia navalnaia, #discurs, #Joe Biden, #congres SUA, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina