Cum angajează oligarhii ruși detectivi particulari și hackeri pentru a spiona. Ancheta unui jurnalist a scos la iveală fapte uluitoare

Duminica, 29 Mai 2022, ora 07:36
3098 citiri
Cum angajează oligarhii ruși detectivi particulari și hackeri pentru a spiona. Ancheta unui jurnalist a scos la iveală fapte uluitoare

Un investigator privat israelian, aflat în prezent în custodia SUA, a folosit hackeri indieni pentru a efectua operaţiuni de supraveghere pentru ruşii foarte bogaţi, a declarat un reporter într-un document depus miercuri seara, într-o instanţă de judecată americană.

Jurnalistul independent Scott Stedman a declarat unui tribunal din New York că detectivul privat încarcerat Aviram Azari a lucrat ”la operaţiuni de supraveghere şi informaţii cibernetice la comanda oligarhilor ruşi”, citând o combinaţie de reportaje publice şi surse confidenţiale.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Stedman a afirmat într-o declaraţie că unul dintre oligarhii ruşi în cauză este magnatul aluminiului Oleg Deripaska, despre care a spus că l-a angajat indirect pe Azari în legătură cu o dispută comercială din Austria.

Purtătorul de cuvânt al lui Deripaska a spus într-un e-mail că acuzaţiile sunt ”în mod evident neadevărate”.

Un avocat al lui Azari, care luna trecută a pledat vinovat de conspiraţie pentru a comite hacking şi furt de identitate în formă agravantă, într-un caz separat, nu a răspuns la mesaje.

Stedman a făcut declaraţia în sprijinul cererii sale de a-l cita pe Azari pentru dovezi, într-un proces de calomnie în Regatul Unit intentat împotriva lui de consultantul de securitate britanico-israelian Walter Soriano, în 2020.

Într-o serie de articole pentru publicaţia sa, Forensic News, Stedman a susţinut, printre altele, că Soriano a fost un intermediar între ruşii bogaţi şi firmele de supraveghere. Soriano a negat acuzaţiile şi a intentat un proces împotriva articolelor, acuzându-l pe Stedman că a organizat o campanie de defăimare, încălcare a vieţii private şi hărţuire.

Avocatul lui Stedman a declarat tribunalului din New York că ”mai multe surse confidenţiale” i-au spus reporterului că Azari ”a lucrat îndeaproape cu Soriano ani de zile” şi, astfel, mărturia şi documentele investigatorului privat încarcerat ar putea ”corobora adevărul articolelor Forensic News”.

Într-un e-mail către Reuters, avocatul lui Soriano, Shlomo Rechtschaffen, a spus că afirmaţiile lui Stedman sunt ”false şi nefondate” şi că reporterul ”nu are nicio dovadă” că clientul său şi Azari au lucrat împreună, aşa cum se presupune.

Într-o declaraţie pentru Reuters, Stedman a spus că ”are motive foarte întemeiate să creadă că domnul Azari a lucrat cu domnul Soriano la proiecte legate de cibernetică pentru mai mulţi oligarhi ruşi şi alţi miliardari” şi că îl citează pe Azari ca parte a unui efort”, să-mi apăr jurnalismul şi afacerile”.

Azari se află în prezent într-o închisoare federală din Brooklyn, în aşteptarea sentinţei în legătură cu o campanie de hacking legată de compania germană de tehnologie financiară Wirecard, a declarat avocatul său luna trecută.

Reuters a relatat anul trecut că Azari a fost acuzat că a angajat firma indiană de hacking BellTroX în numele unor clienţi puternici. BellTroX, care a fost acuzat şi de hacking de către cercetătorii în securitate cibernetică de la Facebook şi din alte părţi, nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Citeste si:
Ce a vorbit Klaus Iohannis cu Joe Biden în ”scurta discuție” de la summitul NATO: ”Un anunț foarte, foarte bun pentru noi”
Ce a vorbit Klaus Iohannis cu Joe Biden în ”scurta discuție” de la summitul NATO: ”Un anunț foarte, foarte bun pentru noi”
Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la Summit-ul NATO de la Madrid, a anunțat miercuri, 29 iunie, că a avut o scurtă discuție cu liderul SUA, Joe Biden, despre creşterea prezenţei americane...
Cum au ajuns judecătorii de elită ai României să-l apere pe Ciucă de adversarii politici închipuiți: „Inclusiv politicienii au dreptul de protecţie a reputaţiei” MOTIVARE
Cum au ajuns judecătorii de elită ai României să-l apere pe Ciucă de adversarii politici închipuiți: „Inclusiv politicienii au dreptul de protecţie a reputaţiei” MOTIVARE
Un judecător de la Curtea de Apel București a luat poziție de drepți atunci când s-a trezit pe masă cu dosarul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă. Convins că „în contextul politic...