OMV Petrom va colabora cu organele de urmarire penala in cazul copilului care a murit in urma inhalarii de gaze emanate de o sonda a companiei si depune toate eforturile pentru identificarea persoanei care a deschis ventilul, au declarat, luni, reprezentanti ai companiei petroliere.
"Compania a fost trimisa in judecata pentru savarsirea unei infractiuni din culpa in cazul unui accident regretabil care a avut loc in februarie 2014, langa o sonda de productie din Aricestii Rahtivani, judetul Prahova. Pana la pronuntarea unei hotarari definitive de catre instanta de judecata, compania beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si va actiona in vederea demonstrarii nevinovatiei sale", se arata intr-un raspuns al OMV Petrom transmis Agerpres.
OMV Petrom, trimisa in judecata pentru ucidere din culpa
Reprezentantii OMV Petrom au adaugat ca, pe tot parcursul urmaririi penale, compania a colaborat cu organele de urmarire penala, oferind toate informatiile si documentele necesare.
"Compania va solicita in continuare si va depune toate eforturile in vederea identificarii persoanei care a deschis ventilul sondei", au adaugat oficialii Petrom.
Compania OMV Petrom a fost trimisa in judecata de procurorii Parchetului General pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, in legatura cu un incident din anul 2014, cand un baiat de 9 ani a murit dupa ce a inhalat gaze emanate de o sonda situata langa localitatea Aricestii Rahtivani, judetul Prahova, sonda care nu avea un gard de protectie, potrivit unui comunicat al Parchetului General, remis marti.
Din probatoriul administrat in cauza a rezultat ca moartea copilului a fost violenta si a fost cauzata de o insuficienta respiratorie acuta survenita in cursul unei intoxicatii acute, accidentale, cu gaze de sonda, rezultate in atmosfera prin derivatia din coloana de exploatare a sondei Aricestii Rahtivani.
Procurorii au stabilit ca inhalarea de catre copil a gazelor a fost posibila intrucat locul in care se aflau ventilul si capatul derivatiei din coloana de exploatare a sondei nu era imprejmuit si nici semnalizat in mod corespunzator, asa cum OMV Petrom ar fi trebuit sa procedeze.
Anchetatorii sustin ca, prin nerespectarea dispozitiilor legale si a normelor si masurilor generale de comportament uman adecvate activitatii desfasurate - prin neimprejmuirea cu gard a beciului sondei -, OMV Petrom a permis deschiderea ventilului de la derivatia din coloana de exploatare a sondei (de catre o persoana ramasa neidentificata), facand posibila patrunderea copilului in perimetrul ce ar fi trebuit sa fie complet inchis si incuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul baiatului, ca urmare a inhalarii de catre acesta a gazelor eliminate in atmosfera.
In opinia procurorilor, SC OMV Petrom SA nu a respectat normele si masurile legale privind instalarea unor bariere de protectie in cazul unor amplasamente nesupravegheate aflate langa o asezare umana.
Dosarul a fost trimis la Judecatoria Ploiesti.