Un somalez primește premiul Nansen al ONU pentru refugiați. Valoarea se ridică în prezent la 100.000 de dolari

Marti, 28 Noiembrie 2023, ora 11:01
1050 citiri
Un somalez primește premiul Nansen al ONU pentru refugiați. Valoarea se ridică în prezent la 100.000 de dolari
Un fost refugiat somalez primește premiul Nansen al ONU pentru refugiați Foto: Facebook- Abdullahi Mire

Premiul Nansen al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a fost acordat marți, 28 noiembrie, unui fost refugiat somalez care a ajutat la împărțirea a 100.000 de cărți copiilor exilați în taberele din Kenya.

În prezent valoarea premiului se ridică la 100.000 de dolari.

Abdullahi Mire, în vârstă de 36 de ani, a oferit cu ajutorul organizaţie sale, Refugee Youth Education Hub, o educaţie multora dintre compatrioţii săi refugiaţi în imensul complex Dadaab, din estul Kenya, unde el a trăit în copilărie.

"O carte poate schimba viitorul cuiva", a declarat el într-un interviu acordat AFP, afirmând că doreşte ca "fiecare copil strămutat să aibă posibilitatea de a primi o educaţie".

El este "dovada vie că ideile transformatoare se pot naşte în cadrul comunităţilor strămutate", a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, într-un comunicat.

Născut în Somalia, familia sa s-a refugiat în Kenya când el era copil.

El a trăit 23 de ani în Dadaab. Acest complex vast, construit în anii 1990 lângă Somalia, era destinat să găzduiască circa 90.000 de refugiaţi, însă în prezent aici trăiesc aproximativ 370.000 de refugiaţi, potrivit ONU.

În pofida "obstacolelor monumentale", Mire nu numai că şi-a încheiat studiile primare şi secundare în tabără, însă a reuşit să obţină şi o diplomă în jurnalism şi relaţii publice, afirmă UNHCR.

El însuşi recunoaşte că este "un caz rar", însă acest lucru "l-a încurajat să întoarcă favoarea ".

Mire, care a lucrat şi pentru AFP, a putut să se instaleze în Norvegia în urmă cu aproximativ zece ani. Însă, deşi i-a plăcut să trăiască acolo, a decis rapid să se întoarcă în Kenya.

"Europa este frumoasă şi sigură, dar totul depinde de ceea ce îţi doreşti în viaţă. Ceva mi-a spus că pot avea un impact aici, mai degrabă decât la Oslo", a declarat el pentru AFP, la telefon din Nairobi.

Întors în Kenya, în timp ce se afla la Dadaab pentru a face un reportaj, o tânără pe nume Hodan Bashir Ali i-a cerut ajutorul pentru a găsi o carte de biologie. Ea voia să devină medic, a povestit Mire, însă în şcoala ei exista un singur manual pentru 15 elevi.

"A fost începutul vocaţiei mele", a spus el, adăugând că a cumpărat cartea pentru Hodan, care acum este asistentă medicală şi încă doreşte să devină medic.

Mire a decis apoi să creeze Refugee Youth Education Hub pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la nevoile educaţionale ale refugiaţilor şi pentru a găsi donaţii de cărţi. Organizaţia, condusă de refugiaţi, a reuşit până acum să livreze 100.000 de cărţi în taberele de refugiaţi şi a deschis trei biblioteci.

"Când citeşti o carte, parcă ai călători în jurul lumii", a explicat el.

Premiul Nansen, numit după Fridtjof Nansen, explorator şi diplomat norvegian şi primul Înalt Comisar al ONU pentru Refugiaţi, a fost creat în 1954. Din 1979, laureaţii Nansen au primit un premiu cu o valoare care în prezent se ridică la 100.000 de dolari.

Anul trecut, fostul cancelar german Angela Merkel a primit premiul pentru hotărârea sa de a primi în ţară solicitanţi de azil în timpul mandatului său.

Orașul în care se deschide Muzeul Bibliei, unic în România. Inițiatorul deține o colecție de peste 1.100 de cărți sacre, unele extrem de rare
Orașul în care se deschide Muzeul Bibliei, unic în România. Inițiatorul deține o colecție de peste 1.100 de cărți sacre, unele extrem de rare
Timișoara va găzdui, în scurt timp, un muzeu unic în România, dedicat Bibliei. Acest muzeu va fi deschis de către Ionel Tuțac, cel mai important colecționar de biblii de la noi din țară....
Cât va dura curățarea Fâșiei Gaza de moloz și muniție neexplodată: ”Circa 14 ani de muncă, cu 100 de camioane”
Cât va dura curățarea Fâșiei Gaza de moloz și muniție neexplodată: ”Circa 14 ani de muncă, cu 100 de camioane”
Evacuarea uriaşei cantităţi de moloz, printre care se află şi muniţii neexplodate, rezultate de pe urma războiului devastator al Israelului în Fâşia Gaza ar putea dura în jur de 14 ani,...
#ONU, #refugiati, #premiu, #copii, #carti, #somalez , #ONU