Oficial ONU despre operațiunea israeliană la cel mai mare spital din Gaza: ”Sunt îngrozit de raidurile militare la spitalul Al-Shifa”

Miercuri, 15 Noiembrie 2023, ora 17:02
1329 citiri
Oficial ONU despre operațiunea israeliană la cel mai mare spital din Gaza: ”Sunt îngrozit de raidurile militare la spitalul Al-Shifa”
Spitalul Al Shifa din Gaza FOTO / X Jackson Hinkle

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi coordonatorul pentru ajutoare de urgenţă al ONU, Martin Griffiths, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de operaţiunea militară israeliană de la spitalul Al-Shifa din Gaza, transmite miercuri AFP.

"Sunt îngrozit de informaţiile despre raiduri militare la spitalul Al-Shifa", a scris Griffiths în reţeaua X.

Misiunea israeliană la sediul Naţiunilor Unite din Geneva a reacţionat întrebând în aceeaşi reţea dacă mesajul oficialului ONU a fost publicat "înainte sau după întâlnirea cu ministrul iranian de Externe" şi dacă Griffiths "i-a cerut să înceteze finanţarea şi înarmarea unei organizaţii teroriste care foloseşte spitalele ca ascunzătoare". Israelul a solicitat Organizaţiei Naţiunilor Unite "să nu mai fie folosită ca pion" de Iran.

Conform israelienilor, spitalul Al-Shifa este o bază strategică a mişcării islamiste Hamas, care controlează Fâşia Gaza şi a atacat Israelul în 7 octombrie. Riposta israeliană a constat în bombardamente şi operaţiuni terestre în Gaza.

Griffiths a insistat că "protecţia nou-născuţilor, a pacienţilor, a personalului medical şi a tuturor civililor trebuie să primeze faţă de orice altă preocupare" şi a subliniat că "spitalele nu sunt câmpuri de luptă".

Ulterior, el a trimis presei o înregistrare video în care afirmă că "Hamas nu trebuie, nu ar trebui să folosească un loc cum este un spital pentru a se apăra", însă urmărirea conducerii islamiste palestiniene nu ar trebui folosită ca pretext pentru a ataca militar un spital. "Apreciem că aceste două chestiuni sunt la fel de importante şi pot fi înţelese la fel de bine de ambele părţi" în conflict.

"Înţeleg că israelienii încearcă să îi găsească pe liderii Hamas, dar aceasta nu este răspunderea noastră. Problema noastre este să protejăm populaţia din Gaza", a spus el, adăugând că este îngrijorat de "soarta pacienţilor dintr-un spital care nu funcţionează".

CICR a reamintit că "pacienţii, personalul medical şi civilii trebuie protejaţi permanent" şi a afirmat că este în contact cu "autorităţile competente".

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a apreciat într-un mesaj pe X că "informaţiile despre o incursiune militară în spitalul Al-Shifa sunt profund îngrijorătoare", iar organizaţia pe care o conduce a pierdut din nou legătura cu personalul sanitar din spital.

ONU estimează că în unitatea medicală respectivă se află circa 2300 de oameni - pacienţi, personal medical şi strămutaţi - în condiţii dezastruoase, fără apă şi electricitate.

Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters. ”Facem...
Armata Israelului anunță că debarcaderul construit pentru a primi ajutoare umanitare va fi funcțional la începutul lui mai
Armata Israelului anunță că debarcaderul construit pentru a primi ajutoare umanitare va fi funcțional la începutul lui mai
Armata israeliană şi-a exprimat sâmbătă speranţa că speră că debarcaderul construit pentru a facilita livrarea de ajutor umanitar către Fâşia Gaza, asediată şi bombardată de Israel,...
#ONU, #oficial, #reactie, #operatiune, #Israel, #razboi Gaza, #spital, #al shifa , #Razboi Gaza