Pacient cu AVC ischemic, salvat la spitalul din Oradea printr-o operație complexă: stent prin vasele de sânge pentru a scoate cheagul

Autor: N.G.
Vineri, 08 Decembrie 2023, ora 12:33
1728 citiri
Pacient cu AVC ischemic, salvat la spitalul din Oradea printr-o operație complexă: stent prin vasele de sânge pentru a scoate cheagul
Spitalul Județean de Urgență Bihor FOTO spitaljudetean-oradea.ro

Un pacient în vârstă de 55 de ani, care suferise un accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut, a fost salvat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor printr-o intervenție minim-invazivă, care a presupus introducerea unui stent special prin vasele de sânge pentru a scoate cheagul care bloca o arteră cerebrală.

Pacientul de 55 de ani, a ajuns la unitatea de primiri urgențe din cadrul Spitalului din Satu Mare în urma unei sincope și prezenta deficit motor masiv hemocorporeal stâng (paralizie pe partea stângă). Echipa medicală din Satu Mare a pus diagnosticul de accident vascular cerebral. Pacientului nu i s-a putut administra însă tratamentul pentru dizolvarea cheagului de sânge, deoarece acesta luase anticoagulante, iar acestea prezentau o contraindicație pentru acest tratament.

Acesta nu putea fi tratat la Satu Mare, iar riscul ca acesta să rămână paralizat sau chiar să decedeze era foarte crescut. Singura șansă în acest caz era ca pacientul să fie transferat către un centru specializat în neuroradiologie intervențională, pentru a se putea interveni asupra cheagului.

Pacientul a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, unde a ajuns într-o oră și jumătate de la punerea diagnosticului. Acesta a fost preluat de către echipa medicală, care a confirmat diagnosticul de accident vascular ischemic. Un cheag de sânge bloca un vas de sânge din creier, ceea ce împiedica vascularizarea.

”S-a decis efectuarea unei trombectomii mecanice pentru îndepărtarea cheagului. Sub anestezie generală, s-a făcut o puncție prin artera femurală dreaptă, iar cu ajutorul unor catetere, s-a navigat prin vasele de sânge (artera aortă și artera carotidă) până la nivelul creierului. Cheagul de sânge ocluza una dintre arterele cerebrale, ceea ce a cauzat AVC-ul. Cu ajutorul unui stent special dedicat trombectomiei, cheagul a fost scos în totalitate, iar teritoriul cerebral afectat a fost din nou vascularizat, redevenind funcțional. Intervenția a decurs bine și a fost realizată într-un timp foarte scurt, de doar 16 minute.

În momentul de față, pacientul se simte bine și a recuperat deficitul neurologic cauzat de AVC. Dacă nu se intervenea, pacientul ar fi rămas paralizat pentru tot restul vieții, sau putea chiar să survină decesul. Însă datorită intervenției, pacientul este în prezent funcțional și se va recupera complet pe parcursul următoarelor luni, reluându-și toate activitățile”, a transmis Spitalul Județean Oradea.

Intervenția a avut loc în cadrul Compartimentului de Neuroradiologie Intervențională, iar echipa medicală a fost formată din: Dr. Dan Mihoc, medic primar radiologie și neuroradiologie intervențională și coordonator al compartimentului, Dr. Călin Morgovan, medic primar radiologie și imagistică medicală, Dr. Sebastian Boancă, medic primar radiologie și imagistică medicală, Dr. Ștefania Sije, medic primar ATI și Dr. Florina Fortiș, medic primar neurologie.

”Compartimentul de Neuroradiologie Intervențională dispune atât de dotări moderne, la nivel european, precum angiograf biplan de ultimă generație și aparat Angio-CT unic în România, cât și de o echipă performantă și pregătită la cel mai înalt nivel”, se mai precizează în comunicatul unității medicale.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#operatie pe creier, #AVC ischemic, #spitale Romania , #spital