Operațiunea secretă Dead Hand a Moscovei: Atac nuclear automat, chiar dacă țara e distrusă VIDEO

Duminica, 25 Februarie 2024, ora 02:22
12087 citiri
Operațiunea secretă Dead Hand a Moscovei: Atac nuclear automat, chiar dacă țara e distrusă VIDEO
Un atac nuclear ar fi lansat de Rusia dacă este lovită devastator prima FOTO: Military

Operațiunea secretă a Moscovei, ”Dead Hand” (Mâna Moartă), cunoscută și sub numele de Perimetru, a constat în dezvoltarea unui sistem de control nuclear, ca o măsură de ultimă instanță. Mecanismul conceput de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece riposta rapid împotriva unui atac nuclear contra țării, chiar dacă conducerea statului ar fi fost omorâtă, într-o lovitură surpriză a inamicilor.

Sistemul Dead Hand s-a bazat pe o rețea de senzori, legături de comunicații și sisteme informatice care erau răspândite în Uniunea Sovietică. Dacă sistemul detecta un atac nuclear, ar iniția automat un contraatac, fără a fi nevoie de intervenția umană. Programul Perimetru ar fi și astăzi în funcțiune spun unii experți militari, iar Putin se poate folosi de el în orice moment.

Ideea din spatele Mânii Moarte a fost că va servi ca un factor de descurajare împotriva unei prime lovituri a Statelor Unite sau a oricărui alt adversar potențial. Chiar dacă conducerea sovietică ar fi eliminată într-un atac surpriză, sistemul Dead Hand ar asigura că un răspuns nuclear va fi în continuare lansat.

Ar putea fi prima țintă pentru Putin, dincolo de Ucraina: Surprinzător, frica de război ajunge într-o zonă liniștită

Ideea din spatele operațiunii Dead Hand a fost că va servi ca un factor de descurajare împotriva unei prime lovituri a Statelor Unite sau a oricărui alt adversar potențial. Chiar dacă conducerea sovietică ar fi eliminată într-un atac surpriză, sistemul Dead Hand ar asigura că un răspuns nuclear va fi în continuare lansat.

Sistemul Dead Hand este considerat pe scară largă drept unul dintre cele mai înfricoșătoare exemple ale pericolelor proliferării nucleare și ale potențialului de consecințe nedorite în cazul unui război nuclear.

În timp ce sistemul a fost conceput pentru a preveni o pierdere catastrofală de vieți omenești în cazul unui atac surpriză, a ridicat, de asemenea, spectrul unei potențiale lansări accidentale sau a unei erori de calcul care ar putea avea consecințe catastrofale pentru întreaga lume, potrivit History Skills.

Operațiunea secretă Dropshot: Planul Statelor Unite de a șterge de pe hartă Rusia, documente dezvăluite VIDEO

Rusia are în prezent aproximativ 1.600 de arme nucleare tactice desfășurate, cu alte 2.400 de arme nucleare strategice legate de rachete balistice intercontinentale. Aceasta face din Rusia cea mai mare putere nucleară din lume. Toate aceste arme sunt legate de Perimetru, un sistem automat de control al armelor nucleare.

Într-o criză care ar fi putut însemna o primă lovitură din partea Statelor Unite, oficiali guvernamentali de rang înalt sau comandanți militari ar putea activa programul Perimetrul. Perimetrul ar fi garantat că Uniunea Sovietică și acum, Rusia ar putea răspunde chiar dacă toate forțele sale armate ar fi distruse.

Odată pornit, sistemul Perimeter poate lansa întregul arsenal nuclear rusesc ca răspuns la un atac nuclear. A făcut parte din doctrina Războiului Rece a distrugerii reciproc asigurate, un mijloc de a descuraja atacurile nucleare, asigurându-se că partea care a inițiat prima lovitură va fi și ea anihilata, conform Military.

CIA a capturat un submarin nuclear al Moscovei: Planul american secret Azorian, documente dezvăluite VIDEO

Uniunea Sovietică nu a confirmat niciodată că un astfel de sistem a existat vreodată, dar generalul Forțelor Strategice de Rachete Ruse, Serghei Karakaev a confirmat-o unui ziar rus în 2011, spunând că SUA ar putea fi distruse în 30 de minute. Presa de stat rusă sugerează că sistemul a fost modernizat pentru a include sisteme radar de avertizare timpurie și noile rachete hipersonice ale Rusiei.

În Statele Unite, au fost dezvoltate tehnologii similare. Senzorii seismici și de radiații sunt folosiți pentru a monitoriza părți ale SUA și ale lumii pentru explozii nucleare și alte activități, dar armata americană nu a creat niciodată un declanșator automat pentru arsenalul său. În schimb, a asigurat că americanii cu capacitatea și autoritatea de a lansa o a doua lovitură, în cazul când vor supraviețui unei prime lovituri.

Deoarece Perimetrul este încă activ, pericolul unei lovituri nucleare automate, generate de computer, încă există. Acum, că președintele rus Vladimir Putin a pus armele nucleare ale Rusiei în stare de alertă maximă, s-ar putea să fi luat în seamă și dispozitivul apocaliptic al Rusiei.

Un apropiat al lui Putin vede șanse de pace în Ucraina. ”Ar putea fi o catastrofă dacă Rusia ar utiliza arme nucleare ca retaliere”
Un apropiat al lui Putin vede șanse de pace în Ucraina. ”Ar putea fi o catastrofă dacă Rusia ar utiliza arme nucleare ca retaliere”
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi, 25 aprilie, că în prezent există condiţii propice pentru ca Ucraina şi Rusia să înceapă tratative de pace întrucât există un...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#operatiune secreta, #operatiune secreta Rusia, #atac nuclear Rusia, #arme nucleare Rusia, #Uniunea Sovietica arma nucleara , #Uniunea Sovietica