Oscar 2012: Detalii inedite despre premii

Duminica, 26 Februarie 2012, ora 16:55
3117 citiri
Oscar 2012: Detalii inedite despre premii
Foto: Daily Mail

Mult asteptata gala de decernare a premiilor Oscar este marcata, in acest an, de mai multe detalii inedite. Ceremonia de la Hollywood and Highland Center din Los Angeles are mai multe detalii demne de remarcat, printre care cele mai multe nominalizari, primul scenariu in limba persoana ori primul documentar in format 3D.

Astfel, noteaza jurnalistii de la AFP, dublu nominalizat la categoria cea mai buna coloana sonora pentru War Horse" si The Adventures of Tintin, John Williams aduna in prezent 47 de nominalizari la Oscar.

Singurul care a obtinut mai multe nominalizari - 59, dintre care un record de patru in acelasi an - a fost Walt Disney. Clasamentul este completat de Woody Allen, care a obtinut pe parcursul carierei sale 23 de nominalizari, dintre care doua in 2012, pentru Midnight in Paris.

La categoria cel mai bun film, Kathleen Kennedy si Steven Spielberg sunt producatorii cu cele mai multe nominalizari la Oscar - cate sapte fiecare.

In topul artistilor nominalizati pentru scenariul si regia aceluiasi film,Woody Allen l-a depasit pe Billy Wilder, fiind dublu nominalizat la aceste categorii de sapte ori.

Filmul iranian A Separation este primul scenariu in limba persana nominalizat la cele mai ravnite premii din cinematografia mondiala, iar Pina de Wim Wenders este primul documentar in 3D nominalizat la Oscaruri.

De asemenea, pentru a doua oara in cariera sa, George Clooney a fost nominalizat la doua categorii diferite pentru doua filme diferite: cel mai bun actor pentru The Descendants si cel mai bun scenariu adaptat pentru The Ides of March.

Actrita cu cele mai multe nominalizari - 17 - este Meryl Streep. Pe podium se mai afla Katharine Hepburn si Jack Nicholson, fiecare nominalizat de 12 ori.

Meryl Streep a inceput aceasta serie in anul 1979, primul ei rol pe marele ecran. Anul urmator, Streep a primit premiul Oscar pentru rolul din Kramer vs. Kramer, iar apoi, in 1983, un alt premiu Oscar pentru prestatia din Sophie's Choice.

Pe de alta parte, in categoriile de interpretare, noua artisti sunt nominalizati pentru prima data, in timp ce George Clooney si Meryl Streep au primit deja acest premiu. O singura actrita, Michelle Williams, este pentru a doua oara consecutiv nominalizata, dupa ce, in urma cu un an, a fost selectionata pentru rolul din Blue Valentine.

Oscarul in cifre

Nnumarul de locuri din teatrul Hollywood and Highland Center, unde gala premiilor Oscar este organizata in fiecare an, incepand din 2002, este de 3.400.

In anul 1929, a fost organizata prima editie a premiilor Oscar, la doi ani dupa infiintarea Academiei de film americane.

La ceremonia de decernare a premiilor Oscar sunt acreditati 1.500 de jurnalisti, iar 300 de persoane, alese prin tragere la sorti, sunt castigatoarele locurilor de langa covorul rosu pe care vor defila celebritatile.

Jessica Tandy avea, in 1990, in momentul in care a obtinut premiul Oscar pentru cea mai buna actrita, varsta de 80 de ani.

De asemenea, 24 este numarul categoriilor de premii, insa pot exista mai multi castigatori in cadrul unei singure categorii. Exceptie face premiul pentru intreaga cariera, disctinctie care nu se afla printre cele 24 de categorii.

Recordul selectiilor la categoria cel mai bun film strain, detinut de Franta, este de 36, iar 13 este recordul de premii Oscar obtinute la categoria "cel mai bun film strain", detinut de Italia.

O situatie deosebita este cea a inginerului de sunet Kevin O'Connel, nominalizat de 19 ori. Nu a obtinut insa niciodata premiul. 12 este recordul nominalizarilor la categoria celui mai bun regizor, record pe care il detine William Wyler.

Recordul premiilor Oscar obtinute de un film, detinut la egalitate de Ben-Hur, Titanic si Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui, este de 11. De asemenea, 10 ani este varsta celei mai tinere actrite care a obtinut vreodata un premiu Oscar, fiind vorba de Tatum O'Neal.

Varsta celei mai tinere actrite care a obtinut un premiu Oscar onorific este de 6 ani, iar 4 este numarul maxim de premii Oscar primite de un regizor in intreaga lui cariera, record detinut de John Ford.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Oscar 2012 recorduri, #nominalizari premii Oscar , #stiri Oscar