Descoperire îngrijorătoare a medicilor: Expunerea oamenilor la o substanță crește enorm riscul de mortalitate

Sambata, 15 Iulie 2023, ora 02:00
5538 citiri
Descoperire îngrijorătoare a medicilor: Expunerea oamenilor la o substanță crește enorm riscul de mortalitate
Expunerea oamenilor la ozon este foarte periculoasă pentru sănătate FOTO: Guardian

O echipă internațională de oameni de știință, care a efectuat un nou studiu, pe mai mult de 20.000 de persoane, publicat în revista Environmental Science and Ecotechnology din luna iulie 2023, a făcut o descoperire îngrijorătoare pentru sănătate. Experții arată că expunerea pe termen lung la ozon a oamenilor duce la un risc crescut de mortalitate.

Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Wuhan și Universitatea Cambridge din Marea Britanie au dezvăluit că chiar și o creștere modestă de 10 μg m−3 a concentrației de O3 (ozon) a fost asociată cu un raport de risc de 1,18 pentru toate cauzele de mortalitate, indicând un risc cu 18% mai mare de deces, scrie News Medical.

În contextul încălzirii globale, ozonul de suprafață (O3) este o amenințare din ce în ce mai proeminentă pentru sănătatea umană. Studiile anterioare au asociat O3 pe termen scurt cu o varietate de morbiditate multicauză (de exemplu, boli cardiovasculare și astm și mortalitate din toate cauzele.

Comoara de 500.000 de dolari descoperită în burta unei balene. Un kilogram costă cât o mașină de lux

Investigația a cuprins o cohortă robustă de 20.882 de participanți la nivel național și a acoperit o perioadă cuprinzătoare de șapte ani, din 2011 până în 2018.

Un aspect intrigant al acestui studiu este concentrarea sa deosebită pe expunerea la ozon, O3, în sezonul cald, care, în ciuda implementării programului de prevenire a poluării aerului și Planul de acțiune de control din 2013, rămâne o preocupare semnificativă în China.

În plus, relația dintre expunerea pe termen lung la O3 și riscul de mortalitate a prezentat un model în formă de J, implicând o asociere neliniară cu un prag potențial al concentrației de O3.

O descoperire crucială evidențiază faptul că oamenii din climatele mai reci se confruntă cu riscuri crescute de mortalitate din cauza expunerii pe termen lung la O3. Acest lucru subliniază necesitatea luării în considerare a factorilor geografici și climatici atunci când se evaluează impactul poluării aerului asupra sănătății.

Un aliment dulce aduce beneficii neștiute: Elimină alcoolul mai repede din sânge, scade nivelul colesterolului și glucozei

Studiul a relevat, de asemenea, o discrepanță regională notabilă, China prezentând estimări de risc mai mari decât estimările recente din Europa și America de Nord. Aceste variații ar putea fi atribuite variațiilor în valorile expunerii, sensibilității populației și, în general, concentrațiilor mai scăzute de O3 în țările dezvoltate.

Studiile epidemiologice emergente sugerează că expunerea pe termen lung la ozon (O3) poate crește riscul de mortalitate, în timp ce dovezile preexistente sunt mixte și au fost generate predominant în America de Nord și Europa.

Rezultatele arată că au fost 20882 de participanți eligibili incluși în studiul nostru, cu 1814 decese survenite pe întreaga perioadă de urmărire. Vârsta medie a participanților a fost de 57,7 de ani, iar 47,2% erau bărbați. Dintre respondenți, 40,8% au fost recrutați din mediul urban, iar mai mult de jumătate (56,0%) locuiau în orașe din sud.

Concentrațiile anuale de O3 din sezonul cald în China au fost relativ mai scăzute în 2018 decât în 2011, în timp ce nivelurile de O3 au arătat, în general, o tendință anuală de creștere din 2013 până în 2018. Studiul oferă dovezi că expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de O3 este asociată cu un risc crescut de mortalitate în rândul adulților chinezi de vârstă mijlocie și în vârstă.

O analiză recentă în mai multe țări a 406 orașe a demonstrat o creștere semnificativă de 0,18% a mortalității de orice cauză, cu o creștere de 10 μg m−3 a maximului zilnic de O3 în 8 ore, iar eterogenitatea între țări a sugerat că O3 legată de mortalitatea ar putea fi redusă în condițiile unor standarde mai stricte de calitate a aerului.

Risc crescut de moarte prematură: 2 reguli neștiute legate de consumul de cafea și statul pe fotoliu, descoperite în SUA
Risc crescut de moarte prematură: 2 reguli neștiute legate de consumul de cafea și statul pe fotoliu, descoperite în SUA
O echipă de experți de la Universitatea de medicină din Suzhou, care a efectuat un studiu în Statele Unite, publicat în revista BioMed Central Public Health pe 17 aprilie 2024, a făcut o...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#Ozon, #poluare aer, #poluare pericol, #pericol poluare, #strat ozon, #strat ozon poluare, #mortalitate, #risc moarte prematura , #stiri internationale