Plățile cash la comercianți au fost limitate, începând de miercuri, 1 noiembrie, când au intrat în vigoare noile reguli pentru clienții români.
Astfel, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică.
Sunt interzise și încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, dar și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.
La sfârșitul fiecărei zile, sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei.
Va exista și un plafon zilnic de 5.000 de lei, în cazul în care se vor face încasări și plăți între o persoană juridică și o persoană fizică.
Subiectul este de interes printre cei care dețin firme și discută diferite situații pe această temă în mediul online.
"Întrebarea mea: Dacă vine omul cu bani să cumpere o drujbă care costă 2900 de lei cum fac??Îl trimit la bancă să depună bani să poată plăti?", a întrebat cineva pe Grupul antreprenorilor din România.
În comentarii, părerile celor care au răspuns sunt împărțite.
"România este pe ultimul loc la digitalizare în Europa. Dacă nu vrea omul să învețe de bunăvoie, atunci cu forța."
"Păcat că mulți nu fac diferența între persoane fizice, care nu vor fi afectate aproape deloc de reglementările acestea... și relațiile între firme, care aveau plafoane și până în prezent iar acum sunt coborâte și mai mult, într-un efort de a aduce economia la un minimum de normalitate... ca să nu spun legalitate..."
"Întrebarea mea este - dacă nimeni nu poate plăti cu cash, omul ăla de unde are cash?"
"Mă uit la comentarii și oamenii vorbesc despre "Modernizare" și "Digitalizare". Chestia asta cu limita la cash nu are nicio legătură cu cele două cuvinte de mai sus. Are legătură doar cu cuvântul "Control"."
"Citind comentariile, îmi dau seama că, la cât de proști suntem merităm tot ce se întâmplă în jurul nostru. Vin “corecții “ să spună că trebuie să ne modernizăm. Păi aparent suntem înaintea tuturor, că noi suntem țara cu cele mai mari taxe, singura problemă e că nu beneficiem de nimic. Și ne place asta. Suntem crescuți și educați să muncim pentru alții, și să fim ascultători
Așa este și când se aplică câte o lege nouă suntem ascultători și arătăm cu degetul spre cei care nu acceptă “evoluția”. Probabil mulți nu veți înțelege ce am scris aici. Dar e ok.. statul câștigă pe toate părțile."
"Știți ce este cel mai grav și nimeni nu ia în considerare?! Timpul.Timpul pierdut pentru a depune încasări zilnice la banca, deplasarea, așteptarea, nervii distruși de indiferență și incompetența boss-ilor din funcții cu factor de decizie."
"Aș dori să știu, din experiența voastră, cum ar fi mai bine să procedăm pentru a putea angaja un avocat, sau iniția o petiție pentru a o declara neconstituțională sau să inițiem blocarea legii 296/2023, legată de limitarea circulației banilor."
Unii au răspuns punctual la situația expusă în postare.
"De unde 2900 Ron... Pe Facebook citesc că în România se moare de foame dar lumea e supărată că nu poate plăti mai mult de 1000 Euro cash..."
"Mai există varianta să se vândă pe bucăți drujba. Împărțiți suma la plafonul actual, după care dezmembrati suma și o vindeți pe bucăți."