Castelele Peleș și Pelișor, aflate într-o avansată stare de degradare, vor fi incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Marti, 27 Februarie 2024, ora 16:46
4850 citiri
Castelele Peleș și Pelișor, aflate într-o avansată stare de degradare, vor fi incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Castelul Peleș din Sinaia se află într-o avansată stare de degradare FOTO Facebook/Raluca Turcan

Castelele Peleș și Pelișor, aflate într-o avansată stare de degradare, vor fi incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Castelul Peleș se află însă într-o avansată stare de degradare. Acoperișul este serios deteriorat, astfel că angajații au făcut improvizații pentru a proteja exponatele.

În celebrele saloane ale castelului se pun ligheane, găleți și celofan pentru ca apa care se scurge prin găurile acoperișului să nu ajungă la mobilierul valoros.

Nici Pelișorul nu se află într-o stare mai bună, iar clădirile restul clădirilor aflate pe domeniul regal de la Sinaia nici nu mai pot fi vizitate din cauza stării în care au ajuns. Unele au fost închiriate unor operatori economici care le-au transformat în restaurante și pensiuni, altele au fost pur și simplu abandonate.

Recent a început restaurarea clădirilor care mai pot fi salvate, cu fonduri obținute prin donații, dar și de la ministerul Culturii.

”Am avut o primă discuție la sediul Ministerului Culturii cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, ai Muzeului Național Peleș și reprezentanții Familiei Regale - Administrația Proprietăților Regale, cu care am stabilit un grup de lucru pentru îndeplinirea cerințelor procedurale pentru înscrierea în Lista Indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de la identificarea capacității de gestionare și management, până la definirea exactă a perimetrelor, la îndeplinirea condițiilor de autenticitate și integritate și a criteriilor privind valoarea universală excepțională.

Castelele Peleș și Pelișor nu sunt doar monumente istorice, autentice, excepționale, ci și destinații vii care reflectă identitatea națională contemporană. Ele funcționează ca muzee, aducând în prim-plan istoria și cultura într-o manieră interactivă și accesibilă.

De asemenea, Reședințele regale din Sinaia impresionează prin frumusețea și semnificația arhitecturală, reprezentând un punct de referință pentru Europa de Est. Valoarea lor excepțională merită să fie recunoscută de UNESCO prin includerea în Lista Patrimoniului Mondial.

Le mulțumesc reprezentanților instituțiilor participante la discuții cu care vom avea un dialog activ în următoarea perioadă. Vom iniția colaborări și cu alte instituții cu atribuții directe sau indirecte asupra Domeniului Regal de la Sinaia în vederea asigurării standardelor de calitate necesare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, se arată într-o postare a ministrului Culturii, Raluca Turcan.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Peles, #Sinaia, #patrimoniu UNESCO , #stiri cultura