Descoperire alarmantă pentru sănătate: Particule nevăzute din aer absorbite de oameni fără să știm VIDEO

Duminica, 25 Iunie 2023, ora 03:44
6605 citiri
Descoperire alarmantă pentru sănătate: Particule nevăzute din aer absorbite de oameni fără să știm VIDEO
Oamenii inhalează particule toxice de plastic zilnic FOTO: NYT

O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea de Tehnologie din Sydney, Australia, care a realizat un studiu publicat în revista Physics of Fluids pe 13 iunie 2023, a făcut o descopeire alarmantă pentru sănătate. Oamenii inhalează „echivalentul unui card bancar” de particule toxice de microplastic în fiecare săptămână, avertizează experții.

Microplasticele tind să se adune în punctele fierbinți din cavitatea nazală sau din spatele gâtului. Oamenii ar putea inhala 16,2 biți de particule de microplastic toxice în fiecare oră – se spune că este echivalentul cu inhalarea unui întreg card de credit pe parcursul unei săptămâni, potrivit The Independent.

Descoperirile, care au fost publicate recent în revista Physics of Fluids, au avertizat că particulele minuscule generate de degradarea produselor din plastic pot prezenta riscuri grave pentru sănătate, inclusiv pentru sistemul respirator.

Atenție la consumul unui aliment popular: Provoacă cel mai mare risc pentru boli de inimă, au descoperit experții

Oamenii de știință de la Universitatea de Tehnologie Sydney din Australia, au dezvoltat un model computerizat pentru a analiza transportul și depunerea microplasticului în căile aeriene superioare.

Microplasticele sunt particule minuscule de plastic clasificate de obicei ca mai puțin de 5 mm în lungime, care rezultă în mare parte din descompunerea produselor din plastic mai mari în timp.

Oamenii de știință au avertizat în ultimii ani că există o serie de riscuri potențiale pentru sănătate în urma ingerării acestor particule, deoarece constituenții lor chimici, cum ar fi bisfenolii și ftalații, sunt cunoscuți că perturbă hormonii și sunt legați de cancer, infertilitate și pubertate timpurie.

„Milioane de tone de aceste particule microplastice au fost găsite în apă, aer și sol. Producția globală de microplastice este în creștere, iar densitatea microplasticelor în aer crește semnificativ”, a declarat coautorul studiului, Mohammad S Islam de la Universitatea de tehnologie din Sydney.

Șoc într-o țară cu 1 milion de români: Fenomenul ce lovește masiv populația, cel mai mare din ultimii 30 de ani

Cercetătorii au explorat mișcarea microplasticelor cu diferite forme – sferice, tetraedrice și cilindrice – și dimensiuni de la 1,6 la 5,56 microni în condiții de respirație lentă și rapidă.

Noul studiu a constatat că aceste particule de plastic care conțin poluanți toxici tind să se colecteze în punctele fierbinți din cavitatea nazală sau din spatele gâtului, rata lor de depunere fiind dependentă de condițiile de respirație și de dimensiunea particulelor.

„Forma anatomică complicată și extrem de asimetrică a căilor respiratorii și comportamentul complex al fluxului în cavitatea nazală și orofaringe fac ca microplasticele să se abată de la linia fluxului și să se depună în acele zone”, a spus dr. Islam.

„Viteza curgerii, inerția particulelor și anatomia asimetrică influențează depunerea generală și cresc concentrația de depunere în cavitățile nazale și în zona orofaringelui”, a spus el.

Descoperirile evidențiază „îngrijorarea reală” a expunerii și inhalării de microplastice, în special în rândul persoanelor care trăiesc în zone cu niveluri ridicate de poluare cu plastic sau activitate industrială.

„Acest studiu subliniază necesitatea unei conștientizări mai mari a prezenței și a potențialelor efecte asupra sănătății ale microplasticelor în aerul pe care îl respirăm”, a spus YuanTong Gu.

Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Parlamentul European a adoptat miercuri, 24 aprilie, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în UE, astfel încât...
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
#plastic, #microplastice, #particule toxice, #poluare aer, #poluare aer efecte, #pericole sanatate vara, #poluare sanatate , #stiri externe