De salutat declaratiile unor fruntasi liberali, care demonstreaza ca au invatat ceva din erorile trecutului si nu inteleg sa devina laudatorii si curtenii actualei Puteri USL, condusa de tripleta Ponta-Voiculescu-Antonescu.
Iata in primul rand demonstratia de bun simt a lui Calin Popescu Tariceanu:
"Actualul proiect de buget nu inspira 'optimism', si-ar dori masuri 'curajoase' de reforma, in conditiile in care varianta actuala contine 'rezerve mari de cheltuieli'".
"Am subliniat faptul ca poate suntem intr-un moment politic unic, nu stiu daca in urmatorii 15 - 20 de ani Romania se va gasi in situatia de a avea o majoritate atat de puternica, care sa poata adopta masuri de reforma, sa nu zicem abrupte, dar care sa aduca efecte pozitive in perioada imediat urmatoare", a explicat fostul prim ministru.
In opinia sa, in actualul Guvern exista "exista rezerve mari de tot" de reducere a cheltuielilor, prin care se pot "degaja sumele necesare pentru a relansa economica". El a subliniat insa ca nu se refera la nicio reducere salariala.
Sa ne aducem aminte de premierul care spunea ca economia "duduie", motiv pentru care a angajat inca 600.000 de bugetari si a dublat aproape pensiile si salariile bugetare in doi ani.
In timp ce Germania, cat este ea de Germanie, le-a marit cu 21% in 10 ani. A avut o crestere economica de 8%, dar a lasat o "gaura" bugetara de 5,5%, 5 km de autostrada si 2 miliarde euro arierate. Asta apropo de pamant parjolit si fantani secate.
In fine, o fi invatat ca "duduiala", bazata pe venituri conjuncturale, nu inseamna crestere economica sanatoasa, pe baza unei productii de marfuri si servicii vandabile si cu valoare adaugata mare.
Dar are dreptate. Solutia economica consta nu in supraimpozitare, in strangularea firmelor si producatorilor, pentru bani la buget. Nefiind siguri ca statul colector de bani face ce trebuie cu ei, firmele se vor refugia in evaziunea fiscala sau, mai grav, in alte tari.
Solutia consta in reducerea numarului de ministere, agentii, functionari de stat, care freaca menta pe banii cetatenilor, fara vreun aport considerabil la bunul mers al societatii.
Iata ce declara recent si dl Vosganian, proaspat ministru al Economiei:
"Daca raman patru ani in mandat, vreau ca statul, ca actor in economie, sa fie doar o amintire. As vrea ca in patru ani sa facem curat, statul sa ramana cu functia sa de reglementator si garant al liberei competitiei si al proprietatii si sa nu mai fie actor economic decat numai cu o asumare politica clara, in cateva unitati energetice, poate la transporturi, la calea ferata si in cateva componente ale industriei de Aparare. In rest, totul trebuie privatizat".
Asa este. I-a venit mintea cea de pe urma, cand a fost ministrul de Finante in Guvernul Tariceanu n-a facut nimic in acest sens. A dat bani la unitati bugetare asa de multi ca, de exemplu, de la scoli s-au intors la buget prin noiembrie 2008 circa 300 milioane euro pentru ca le-a fost imposibil sa-i cheltuie.
Statul ca arbitru, reglementator, nu poate fi si proprietar de mijloace de productie. Ca si-ar trage spuza pe turta sa. Chiar si asa, Oltchim si alte unitati economice de stat ne arata ce calitati de administrator are statul, cu spuza cu tot.
Problema este daca primul ministru ii zice: cui nu-i convine sa plece. Asa ca slabe sperante sa-si aplice politica liberala. Mai degraba, va fi trimis sa exerseze la pian si scris poezii.
Nici dlui Ludovic Orban nu-i place ce se intampla in PNL: Antonescu "s-a schimbat" de cand a inceput sa aiba putere si marturiseste ca in partid exista destule nemultumiri la adresa presedintelui: "Simt la multi dintre colegii mei ca le este frica sa spuna ce gandesc sau sa se manifeste cum doresc".
Orban aminteste in acest context ca "exista doua feluri de a-i conduce pe oameni: castigandu-le increderea sau prin frica".
Parca PNL era un partid in care erau libere opiniile, nu trebuia sa tremuri de frica daca spui altceva decat seful. Frica era apanajul PRM, PSD, PP-DD. Dar chiar si in PNL, partidul lui Radu Campeanu, Neagu Djuvara si altor corifei liberali? Asa de jos a decazut PNL, spre care ne indreptasem sperantele candva?
Este bine ca exista fruntasi PNL care gandesc cu propriile capete, nu cu acela al liderului de moment.
Liderii vin, pleaca, ideile, valorile si principiile liberale ar trebui sa ramana, sa functioneze in societate, indiferent de conjuncturi si mariaje ideologice nefericite.
Altfel lumea uita ca mai exista si doctrina liberala.
Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.