Opinii: Resursele politicului

Joi, 24 Iunie 2010, ora 07:36
1275 citiri
Opinii: Resursele politicului

Cohorte intregi de specialisti si analisti, unii desantati politic, descos dedesubturile crizei zi si noapte prin studiouri, in presa ori in infinitatea spatiului virtual - "toxic" dupa dl. Andrei Plesu, dar un redutabil mijloc de comunicare - fara ca in realitatea imediata sa se intample ceva.

Fiindca nicaieri in lume batalia politicianista nu consuma atatea energii si resurse bugetare ca pe Podul Mogosoaiei.

Fireste, ne-am asumat ideea ca managementul socio-politic si democratia costa, numai ca functionarea institutiilor democratice si a statului de drept nu e mai scumpa decat aiurea.

Asadar risipa vine din alta parte.

Din nefericire, "analizele" asupra crizei ocolesc deliberat subiectul, desi el e pacatul originar, iar restrangerea spatiului de manevra al politicului la confortul generos oferit de Palatul Poporului si sediile consiliilor locale ori de partid, abtinerea de la "outdoor political" ar redirectiona uriase fonduri spre investitii creatoare de bunastare.

Insa, de departe, ceea ce macina fortele si bugetele e electoralismul pagubos, campania electorala fara capat, insotita de agitatie, propaganda, manipulare.

Demnitari remunerati pentru o fisa a postului devin actori intr-un spectacol donquijotesc pentru captarea atentiei si bunavointei populare, lasand tara de izbeliste.

Cum s-a ajuns la aceasta pervertire si hipertrofiere de costuri ale actului decizional? A se observa ca Parlamentul, consiliile locale nu mai constituie demult sediul formal al dezbaterii / deciziei politice, ci studiouri TV, restaurante si hoteluri luxoase, resedinte ale Regiei de Protocol, foste vile ceausiste, diferite locatii snoabe, la air conditioned, departe de ochii presei, caci transparenta a ramas vorba goala.

Fiind puse gratis la dispozitie alaturi de logistica, mijloace de transport si servicii se securizare, toate se deconteaza intr-un final din bugetul "consolidat" ori din surse dependente.

Insa nu de resurse financiare va fi vorba, ci de cele umane, stiintifice, mediatice, institutionale, internationale si chiar etnopsihologice, de care poate beneficia politicul intr-un regim democratic. Nicidecum amanetarea, exploatarea, mentinerea in captivitate a statului.

De remarcat ca primele constituie teme tratate cu sarcasm si ironie pe toate canalele: singura valoare umana recunoscuta e cea de partid, la fel si priceperile, deprinderile, competentele, expertiza, arta conducerii treburilor publice.

Legitimitatea generatoare de vigoare politica si supunere civica se asigura, e adevarat, prin investire si juramant de credinta ca urmare directa a scrutinului popular, in functie de numarul de voturi si proportia castigatoare, dar, prin tradarea tovarasilor de drum, traseism, prin migrarea spre alte segmente ale esichierului politic legitimitatea se subtiaza, concomitent cu puterea si increderea, dand nastere tulburarilor, contestarilor publice, in instante sau in strada.

Populatia cere onoare, dar voteaza smecheri

Conceptul de moralitate are si el dubla acceptie: populatia cere conducatorilor cinste, corectitudine, onoarea cuvantului dat, dar voteaza smecheri, imorali, mitomani deoarece se recunosc in tipologia acestora.

Stiintele social-politice si economic-administrative constituie arareori resurse, la ele apelandu-se doar in ultima instanta: tehnicienii au format de doua ori guverne de criza, dar rolul oamenilor de stiinta in alcatuirea si fundamentarea programelor politice inca nu este clar definit, iar profesionalismul actantilor decizionali n-a fost cerut prin lege.

Meteahna neaosa a jupanului omnipotent, omniscient, conflictual nu permite decizia de grup. De aceea, stratagema crearii unui mainstream ideologic / programatic in jurul caruia sa se coaguleze o masa critica, eventual o majoritate parlamentala, inca nu are sorti de izbanda.

Deocamdata nu depasim zona intereselor de clan, de gasca, de partid, ale anumitor grupuri sociale privilegiate, dar fidele electoral.

Asa ca institutiile democratiei si-au pierdut tocmai acum rolul, relevanta si credibilitatea. Corectiile din mers, "checks and balances" nu sunt posibile deoarece nimeni nu urmareste aplicarea principiilor functionalitatii si ale eficientei de moment ce ai nostri sunt la putere, iar de feedbackul actiunii politice inca nu s-a auzit.

In schimb, avem inflatie de etnopsihologi: nu mai au nici un secret despre intimitatea fiintei romanesti, fara a fi citit un rand din Noica.

Daca stiintele politice sunt prea grele pentru majoritatea dregatorilor, ca sa se arate cu cata pasiune lucreaza, apeleaza de zor la mitologie, valorizare carismatica si zoon politikon, la samani si vrajitori, la spirala Misa si pentagrama "steaua vrajitoarelor", dupa care nu urmeaza decat caderea in deriziune, amatorism, finalizate indeobste cu autoritarism si autarhie.

Consumatorii mediilor realizeaza ca, dupa scandalul international al flacarii violet, politichia romaneasca a fost aruncata la marginea Europei civilizate. Insa promotorilor nici ca le pasa.

Resursa mitologica, vanduta de consilieri hapsani ca modalitate creatoare de imagine si notorietate, perverteste actiunea de modernizare: pozitia liderului atotputinte se intareste prin desconsiderarea valorilor reale si a normelor social-politice consacrate, iar opozitiei i se ia posibilitatea clarificarilor/dezvoltarilor doctrinare, a darzeniei in impunerea ideilor reformatoare, zeii, zanele, sfintii neavand culoare politica, ci priza la vulg.

Nu se mai discuta programul, perspectiva, ci se capteaza prin orice mijloace afectiunea multimilor posesoare de vot.

De aceea nu vom vedea prea curand institutionalizata educatia pentru adulti, ca in toate democratiile occidentale. Ratiunea e buna numai pentru filosofi, iar tinichigiii, chelnerii, poporenii, in genere, trebuie neconditionat sa-si idolatrizeze conducatorul iubit.

Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
#decizie politica, #dezbateri politicianiste, #preferinte electorat , #campanie