Ziare.com

Andrei Tinu (PSD) vrea drept de vot de la 16 ani

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 19:11

   

Andrei Tinu (PSD) vrea drept de vot de la 16 ani
Secretarul executiv al TSD Andrei Tinu a depus un amendament la Comisia pentru revizuirea Constitutiei prin care propune reducerea varstei minime de vot de la 18 la 16 ani.

In sustinerea amendamentului sau, Tinu spune ca exista "prevederi in legislatie care fac referire expresa la varsta de 16 ani", cum ar fi dobandirea capacitatii de munca sau raspunderea penala.

"In aceste conditii, care ar fi impedimentele pentru a beneficia si de dreptul de vot incepand cu varsta de 16 ani?", sustine Tinu, citat de Mediafax.

Toni Grebla (PSD): Nu este cazul sa reducem varsta de vot la 16 ani

Tinu mai argumenteaza ca exista o multime de alte state in lume in care s-a acceptat dreptul de vot de la 16 ani, cum ar fi Austria, Slovenia (partial), cantonul Glaris din Elvetia (pentru alegerile locale si regionale), Bosnia, Serbia si Muntenegru, in Europa, Brazilia, Argentina, Nicaragua si Cuba, in America Latina.

"Societatea romaneasca a evoluat foarte mult de la ultima revizuire a Constitutiei, aprobata prin referendumul national din 18-19 octombrie 2003, fapt consemnat de rapiditatea cu care s-a extins internetul si, prin urmare, accesul la informatie, in special in randul tinerilor.

Segmentul de varsta de 16-18 ani este cel mai activ din acest punct de vedere, cel mai informat si cel mai dornic sa participe la actul de decizie.

Conform datelor Recensamantului populatiei, la data de 1 iulie 2012 numarul cetatenilor romani cu varste de 14-15 ani, adica toti acei cetateni care, la 1 iulie 2014, vor avea varsta de 16, respectiv 17 ani, se ridica la 437.235, la un total de 21.316.420 de locuitori (populatie stabila)", adauga Tinu in motivarea propunerii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2258 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@Voodoo

- baiatu' asta , n-a fost muscat de o vipera ?

 

Mda

"Societatea romaneasca a evoluat foarte mult de la ultima revizuire a Constitutiei". In jos. Asa ca si pragul poare merge in jos. Jos de tot.
Jale.

 

Cat mai multi cu drept de vot, dar sa voteze cat mai putini,

ca asa "vrea muschii nostri pesedisti". Eu mi-as dori sa nu mai voteze nimeni, ci sa se mosteneasca de la unul la altul. Cine vrea sa schimbe ceva, sa faca revolutie!

rumanii nu sant copti nici la 50 de ani,,,,eu

leas interzice sa mai voteze ,,,as crea o dictatura poate ar fi mai bine,ca de chind cu democratia dimboviteana,,e tot mai rau,,,,,in caz de esec e mai usor sa impusti un dictator dechit trei sferturi de tzara corupta,,asta in caz ca vrei sa incepi mereu de la inceput altfel numeri ani acum santem la anul 23 Dupa christosii iliescu-pizdici--- pentre roman,crestin taiat imprejur,adaptat la mediu,,,,,hahaha

Niculaide,,,ba da muscat de o vipera si a murit vipera,,,

de singele otravit al dimboviteanului sa nu zic mitic,,,,

bai asta,care teai cocotat sus pe mormintul lu' ta-tu

tu ne dai exemplu cuba,nicaragua tari civilizate ce mai tura vura,pe cind anglia nu e un exemplu bun de urmat ca "nu-i comunisti nu e rosii la culoare precun psd" mare c.acanar mai esti

 

cai ca,,canar nar fi nimic,dar e bandit asa cu fu tatsu,,,

crescut in lupta parvenitismului ,asta e mai periculos dechit mosii care au furat revolutia,,ce mutra de bandit dimbovitean are,,,,,,,,,hahahahaha

comunistul...

..propune sa se voteze de la 16 ani ca sa mai aiba pe cine invarti cu minciunele partidul sau, pe langa tigani si altii care stau si nu muncesc. eu as fi propus sa se voteze de la 21 de ani si numai daca ai macar 10 clase, ca sa nu mai decida prostii si puturosii.

 

Am o idee: de la gradinita sa se voteze, ar fi cel mai bine..

Copiilor le spun educatoarele ce sa voteze, celorlanti mai mari Abramburica si sa vedeti ce democratie originala!

atata poate..

atata spune..

Și eu aș muta majoratul la 21 de ani să mai salvez niște milioane de copii de ticăloșia adulților.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor