Tismaneanu: Oana Mizil continua linia politica a bunicului sau, propagandist comunist

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 21:36
4846 citiri
Tismaneanu: Oana Mizil continua linia politica a bunicului sau, propagandist comunist
Foto: Realitatea TV

Politologul Vladimir Tismaneanu spune ca gestul Oanei Niculescu Mizil de a purta haine de detinut la discursul lui Traian Basescu este un "travesti ieftin" si o "obscenitate publica", adaugand ca deputata PSD continua "fara jena" linia politica a bunicului sau, propagandist comunist.

"Travesti ieftin, kitsch politic, demonstratia Oanei Niculescu-Mizil tine de ceea ce Andrei Plesu numeste obscenitate publica", scrie Tismaneanu pe blog despre ceea ce numeste, in titlul postarii sale, "parada modei in viziunea Oanei Niculescu-Mizil".

Tismaneanu considera nepotrivit gestul deputatei, pe care o taxeaza drept continuatoarea liniei politice a bunicului sau, despre care face un amplu expozeu.

"Membru al Comitetului Politic Executiv, activist devotat al frontului ideologic, magnat al dictaturii, Paul Niculescu-Mizil a stat alaturi de cuplul Ceausescu la sediul CC PCR pana la sfarsit, a votat obedient ceea ce a cerut infricosatul tiran paranoic (deschiderea focului protestarilor in numele cauzei).

Nu a rupt cu Ceausescu nici in conditiile maltratarii bestiale (la Spitalul Elias, unde s-a efectuat un avort ilegal in luna a cincea) a fiicei sale Donca. Mizil nu a putut sa-si viziteze fiica, a urlat, a batut, dar nu i s-a permis sa intre. Nu a rupt cu idolul sau.

Fracturile, ranile din raporturile interpersonale nu se converteau in despartiri politice. Loialitatea pentru secta era mai puternica decat orice alte sentimente. Imediat dupa ce acaparat puterea, vechiul sau prieten si fostul sau protejat, Ion Iliescu, l-a numit ministrul comertului interior (urmand a se ocupa de aprovizionarea publica). Mizil fusese apropiat si de Valter Roman, tatal noului premier, emanat, ca si Iliescu, din intrigile sordide ale nomenklaturii. Au urmat proteste ( in special in Romania Libera ), Mizil a fost demis, apoi arestat", relateaza istoricul.

"Probabil ca deputata PSD nu poate uita vizitele la inchisoare cand il vedea pe adoratul ei bunic, campionul national-stalinismului, nostalgicul alegerilor furate din noiembrie 1946, al Gulagului romanesc, in straiele ce i cuveneau", explica el decizia Oanei Mizil de a purta zeghe, criticand-o apoi ca a indraznit sa poarte aceleasi straie ca cei trimisi in inchisori de comunisti.

"Iata ca acum nepoata celui care a condus cu mana de fier Sectia de Propaganda a CC al PMR, si care apoi a servit secretar CC, ca membru in Prezidiul Permanent, ministru educatiei, ministru de finante etc etc, se distreaza de-a simbolurile, uitand ca 'uniforma' pe care o afiseaza este aceea purtata la Aiud, Sighet si Gherla de cei intemnitati in numele idealurilor 'luminoase' ale bunicului . Nimeni nu trebuie judecat prin genealogie, pe baza unor criterii ce ignora libertatea individului de a fi el insusi ori ea insasi. Dar atunci cand o persoana , fie ea nepoata lui Mizil ori a lui Mussolini, continua fara jena linia politica a stramosilor nu putem sa nu notam aceste regretabile continuitati", conchide Tismaneanu.

Oana Mizil a purtat marti la discursul presedintelui Basescu in Parlament o uniforma de puscarias in semn de protest fata de politica dusa de actuala putere. Ea l-a intampinat pe Basescu in fata salii de plen, cerandu-i sa fie un bun roman. "Chiar crezi ca Romania are nevoie de circ aici?!", i-a spus Basescu acesteia.

"Este vorba de un protest, o revolta, sunt prizonier in propria tara, prizonier in Parlament. Sunt deputat de la primul mandat si nu am auzit asa ceva in 20 de ani asa zisa democratie in aceasta tara, de frauda de saptamana trecuta si nu accept ca 6 milioane de romani sa fie ingenuncheati prin frauda", le-a explicat ea jurnalistilor. Intrebata daca a imbracat camasa bunicului sau, Paul Niculescu Mizil, deputatul PSD a raspuns afirmativ. "Este un costum de la Jilava, da, din '94, dar nu asta e important, ci faptul ca s-a distrus totul in aceasta tara. Dupa 20 de ani ne intoarcem la o Romanie cazuta, ingenuncheata", a mai explicat Oana Mizil.

Mizil a purtat uniforma si la emisiunile TV la care a fost invitata marti seara.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Oana Mizil PSD, #Oana Mizil zeghe, #Oana Mizil uniforma puscarie , #deputat