Cine mai inghite gogosile Guvernului?

Luni, 13 Octombrie 2008, ora 12:08
5984 citiri
Cine mai inghite gogosile Guvernului?

Cum ar putea sindicalistii sa mai asculte apelul la calm al guvernantilor? Cum ar putea ei explica unui profesor ca el nu merita un salariu mai mare cu 50%, in conditiile in care veniturile privilegiatilor din agentiile guvernamentale au crescut de trei ori in ultimele luni?

Sporuri, prime, adaosuri, indemnizatii, tichete, ajutoare. Toate acestea se adauga la salariile sefilor din institutiile statului sau din agentii guvernamentale. In plus, sunt strict secrete. Iar despre eficienta celor care sunt platiti cu salarii de lux din banii nostri nu se poate spune nimic, pentru ca nu ii controleaza nimeni.

La numai cateva zile dupa ce presedintele Traian Basescu a facut apel la prudenta si responsabilitate, aflam ca Guvernul a eliminat limita maxima a salariilor directorilor din companiile de stat.

Salariile foarte mari din agentiile guvernamentale "sunt rezultatul lacomiei si nesimtirii clientelei politice", a mai acuzat seful statului vineri. "Aceste agentii sunt finantate din taxele agentilor economici, care beneficiaza de incasarile de la furnizorii de electricitate, furnizorii dau taxele la agentie si ii platesc pe cei pe care ar trebui sa-i controleze in favoarea beneficiarilor. Tot populatia le plateste salariile, iar ei folosesc aceste taxe pentru a-si face salariile gigantice", a explicat seful statului mecanismul, vineri.

Iata ca din august salariile directorilor din companiile de stat au crescut cu pana la de trei ori, fiind stabilite acum de Consiliile de Administratie, ai caror membri sunt platiti cu 20 la suta din leafa directorului.

Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern in luna august elimina obligativitatea ca salariile directorilor din companiile de stat sa fie cel mult egale cu cel al unui secretar de stat, prevedere impusa in anul 2001.

La acestea se adauga sporurile legale, salarii compensatorii in caz de concediere inainte de expirarea mandatului si o prima de 12 salarii pe an daca acesta isi indeplineste criteriile de performanta.

Guvernul a motivat aceasta modificare prin faptul ca vrea sa unifice modul de salarizare a managerilor companiilor private cu cel din companiile de stat.

Salariu de sef

De exemplu, insumand toate sporurile si indemnizatiile de care se bucura angajatii de la Autoritatea Nationala de Comunicatii, un sef poate depasi 4.000 de euro pe luna. Iar sefii nu sunt putini, aproape o treime din angajati detinand functii de conducere, conform Realitatea Tv.

Baza de calcul de la care se porneste este 394 lei, suma la care se aplica un coeficient de multiplicare de pana la 17,5. Rezulta astfel un salariu de baza de 6.895 lei.

De aici incep sporurile: 8% indice de actualizare, 50% indemnizatie de conducere, aproximativ 15% pentru vechime in munca, 15% spor de confidentialitate, 15% spor de tehnicitate si alti 15% spor de fidelitate. Ajungem astfel la o suma de 15.633 lei pe luna, fara a mai lua in calcul orele suplimentare pentru care angajatii sunt platiti cu 150% din salariu.

La acesti bani se adauga si tichetele de masa. Veniturile nu se opresc insa aici. Fiecare angajat primeste anual un premiu echivalent cu salariul, minimum 1.000 de lei prima de Paste, 1.400 prima de Craciun, 1.500 lei indemnizatie de vestimentatie. In plus, directorii au dreptul la un concediu platit, o prima de vacanta iar copii acestora au drepturi deosebite.

Credeti ca le pasa guvernantilor de salariile profesorilor sau de pensiile romanilor?

Ii auzim mereu cum se dau de ceasul mortii de grija traiului nostru dar singurul lucru care pare sa-i intereseze cu adevarat este propriul lor buzunar - lucru pe care il demonstreaza si ordonanta adoptata in luna august. Iar problema nu este marirea salariilor acestor directori ai statului, cat este eficienta lor. Cine mai inghite gogosile Guvernului?

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#salarii, #directori, #stat, #ordonanta, #guvern , #guvern ordonante