Editorial: Zoo

Joi, 07 Februarie 2008, ora 10:55
1775 citiri
Editorial: Zoo

Nu e o senzatie de deja vu, e realitatea romaneasca, dupa o matrice mai actuala ca oricand: "n-am aflat cine-i elefantul, n-am aflat cine-i vrabiuta, in schimb vine tigrul din padurea tutelara, bursucul arunca bomba si elefantul, ce-si pierde elefantul?"

Anul trecut, cand PSD a cerut marirea pensiilor, ministrii Varujan Vosganian si Paul Pacuraru, gestionari la Economie & Finante si Munca, si-au facut loc la televizor si au explicat celor de varsta a treia, apucati de frisoane dulci la auzul ideii ca vor vedea, in sfarsit, cum arata carnea, si isi vor aminti gustul portocalelor cu distonocalm, ca daca se adopta o asemenea modificare legislativa, economia nu mai duduie, ci bubuie.

Minte, minte, au sarit Geoana si ai lui, aratand capatul unei coli de hartie pe care scria "motiune de cenzura". Dupa trei saptamani, cu sula in carnita, Tariceanu si ai lui descopereau ca economia crestea alarmant, iar la bugetul pensiilor vin banutii rauri-rauri, deci au sutit majorarea din maneca PSD, au pus-o pe o tava de clestar si au aratat care sunt efectele politicii de dreapta: creste avutia nationala, dam drumul la protectie sociala.

In acest mod simplu, ca sa mergem in alt text prestat de Toma Caragiu, "pomul ajunge langa fereastra, unde avem avantajul ca odata cu bradul, putem aprinde si perdeaua". Cum zice socru-meu, asta-i cel mai bun guvern: nu face nimic, dar cresc pensiile.

N-a trecut bine jumatate de an, si istoria s-a repetat, deocamdata in planul ostilitatilor. La nici 24 de ore dupa ce Tariceanu, Vosganian si Isarescu au avertizat ca 2008 contine un buget fara pomeni electorale, ca vin niste masuri aspre, in Senat incepu dazmatul. Cu toate rugamintile fierbinti ale unui secretar de stat de la Finante, initiativa PSD de-a reduce la 5 la suta TVA la alimentele de baza (paine, lapte, ulei, zahar) si de-a majora la 1500 de lei plafonul neimpozabil pentru veniturile din pensii a trecut.

Nici nu se racira urnele, ca pe ecranul si-a facut loc guvernul: bugetul statului nu poate suporta, e cu deranj! Desi, senatorii gasisera sursa: cresterea accizelor la tigari si produse de lux (blanuri, parfumuri, iahturi).

La unison, Tariceanu si patronatele au explicat: nu e sigur ca scad preturile, depinde de comercianti. Stiau ei ce spuneau. Cand era euro la 3,1 lei, alimentele, multe dintre ele bazate pe aprovizionarea din import, nu s-au ieftinit.

Acuma, deranjul mare va incepe deoarece Ministerul de Finantelor a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala faza cu TVA-ul - ati bagat de seama ce importanta au capatat acesti magistrati, transformat din niste pensionari ai sistemului varati in botosei din mohair in aparatori ai substantei statului de drept?

Cum-necum, cred ca Guvernul va descoperi din nou ca economia creste ca Fat-Frumos, si va gasi cei 200 de milioane de lei necesari acoperirii acestei noi gaselnite a PSD. Pentru ca nu va gasi cuvinte pentru a le spune saracilor, alimentati la coarda sensibila de catre PSD, care-si duc zilele exact cu paine si lapte, ca nu poate majora accizele la produsele de lux deoarece nesocoteste calendarul convenit cu UE.

Zilele grele ale guvernului nu s-au terminat insa. Se anunta deranj in administratia locala. Daca nu le face lege cu salarii la functionari, din martie, 50.000 de angajati din primariile din toata tara intra in greva generala. Aveti o singura incercare sa ghiciti ce culoare politica au cele mai multe primarii de mari orase.

Corect! E tigrul din padurea tutelara!

Cristian Mihai Chis

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#opinii, #editorial, #zoo, #guvern , #guvern