Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Ministerul Marilor Tepe din Banul Public

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 08:43
7372 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Ministerul Marilor Tepe din Banul Public

Umbla vorba ca s-ar face un minister special pentru marile proiecte. Dat fiind ca se va face si unul special pentru fondurile europene (ca in Polonia) care va centraliza managementul fondurilor, mi se pare ca unul e in plus.

Si cum si banii pentru investitii vor fi redusi din motive de austeritate, mi se pare de-a dreptul caragialesc sa ai un Minister al Marilor Proiecte fara Bani si unul al Micilor Proiecte, dar care are toate fondurile. Foarte pe scurt, cateva adevaruri statistice verificate de mine cu cercetatorii mei din Berlin, de la centrul meu de cercetare pentru care UE mi-a dat cel mai mare grant in stiinte sociale dat pana acum:

1. Tarile europene care dau cei mai multi bani din buget pentru investitii sunt cele mai corupte, chiar daca egalizam veniturile (pentru ca, evident, tarile mai sarace sunt si mai corupte si au mai mare nevoie de investitii; deci asta nu e o coincidenta statistica, mai multi bani de investitii furnizeaza mai multe resurse pentru coruptie in tarile in care alocarea banului public nu este inca rationalizata si sub controlul unei opinii publice vigilente).

2. Tarile europene care dedica cele mai mari resurse investitiilor au cel mai scazut randament al lor. Asta confirma o cercetare a FMI, pe un alt grup de tari, neeuropene, care spune asa: coruptia duce la cresterea investitiilor publice (pentru ca astea sunt fondurile discretionare care se pot da la firmele-client si guvernele corupte le cresc in detrimentul fondurilor sociale cu destinatie mai clara, ca pensii si alocatii) si la cel mai scazut randament al lor.

3. Tarile europene (adica membre UE, acesta e esantionul meu) care primesc cele mai multe fonduri structurale sunt cele mai corupte, din nou egalizand dezvoltarea (pentru ca, evident, fondurile structurale se dau pentru nevoi de dezvoltare, deci e firesc sa primim noi mai mult ca Suedia; numai ca daca Suedia si noi suntem printr-un artificiu statistic egalizate ca venit, cine primeste mai mute fonduri UE devine mai corupt).

Sper ca e clar ce spun si pentru cine nu stie statistica, nu? Investitiile publice sunt resurse pentru coruptie intr-o tara corupta. Hai sa ne concentram pe atragerea celor private! Numai din acelea ne putem imbogati! Altfel ne intoarcem la ideile favorite ale dnei Udrea, canalul Bucuresti-Dunare, sau Siret-Baragan si alte asemenea aberatii. Ministerul Marilor Tepe, asta vreti sa faceti voi, castigatorii alegerilor? Pai de abia credeam ca am renuntat la el!

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Guvern extins fonduri europene, #tepe bani publici minister , #guvern