Soc si groaza: Salarii pentru performanta?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 16 Ianuarie 2016, ora 15:22
14104 citiri
Soc si groaza: Salarii pentru performanta?

Constat ca anuntul Guvernului cum ca legea salarizarii unitare a bugetarilor ar urma sa includa criterii de performanta a starnit o mare emotie pe unele ecrane.

Adica unele salarii ar putea sa scada in loc sa creasca, s-au tulburat politicienii in rand cu moderatorii? Gandul terifiant ca Guvernul Ciolos ar putea deranja literele proiectului lasat de Rovana Plumb si contestat, ca inechitabil si pe alocuri inaplicabil, chiar de sindicalisti a dat fiori reci in PSD.

Zguduit de ei, secretarul executiv Codrin Stefanescu a emis un furibund comunicat de presa, dragi tovarasi.

Ei bine, eu cred ca intentia Guvernului Ciolos este nu numai foarte corecta, dar ar reprezenta o reforma fara de care sistemul bugetar nu va iesi din baltirea actuala. Si este un gen de reforma pe care intr-adevar nu prea si-o permite, mai ales in an electoral, decat un guvern de independenti.

In privat nu exista leafa fixa pentru o anumita functie. Patronul nu te plateste pentru ce scrie pe ecuson, ci pentru ce esti in stare sa faci cu ecusonul atarnat de gat. De la prestatia acceptabila care sa te mentina in functie, fiecare leu recompenseaza o performanta. Cu cat ea este mai mare, cu atat banii mai multi. E un principiu simplu si stimulativ.

Cand iei aceiasi bani indiferent de cat muncesti, de ce te-ai speti? De ce sa fii tu fraierul care-si bate capul cand colegul care doarme cu capul pe birou ia aceeasi leafa? Sigur, o vreme din entuziasm, dar pana la urma se stinge si el. Ramane satisfactia materiala.

Deci nimic mai normal decat conditionarea salariului individual de performanta proprie. Si da, este posibil ca unii taietori de frunze la caini de azi, poate clienti, poate nepotei sau amante, sa ia mai putin si, Doamne ajuta!, sa nu le mai convina sa stea, lasand locul pentru cineva dispus la performanta care sa-i aduca bani in plus.

E o modalitate de a reforma eficient administratia.

In acest punct al cosmarului cred ca dl Stefanescu a tipat si a sarit direct la computer ca sa scrie comunicatul.

Diavolul are insa prostul obicei sa se ascunda in detalii de unde poate distruge orice principiu corect. Iar detaliile sunt tocmai criteriile de performanta, felul in care ele vor fi formulate.

Daca ele nu vor fi de o maxima precizie, matematice, orice marja de subiectivism lasata sefului va deveni un surubel de clientelism si santaj. Daca nu vor fi extrem de riguros cuantificate, astfel incat aplicarea lor sa se faca, cum spuneam, matematic, valoarea salariului va deveni o parghie esentiala a sefului de a carui vointa arbitrara sa depinda banii subordonatului.

Acest proiect va fi un test important si pentru competenta, dar si pentru vointa acestui guvern, poate cel mai important pentru ca este o reforma importanta care, se vede deja, daca va fi bine facuta va starni adversitatea feroce a politicului care a transformat sistemul bugetar intr-o mosie de recompensat clienti adesea incapabil sa performeze.

Si, ca linie de atac, orice scadere de salariu in sistemul bugetar va fi prezentata ca o taiere de tip "basist".

Ramane de vazut daca Guvernul va rezista. Pana acum, are o lista importanta de cedari in numele pacii cu politicul. Dar aceasta ar fi, cred, cea mai grava. Dupa cum rezistenta ar fi o mare victorie care sa justifice pana la urma chiar ratiunea de a fi a acestui guvern - reforma.

Mai am insa o nelamurire. Totusi cand doreste Guvernul sa finalizeze legea? Dl Suciu spunea 10 februarie, dar iata ca in Planul de actiuni sectoriale si prioritati strategice propus de Ministerul Muncii termenul de finalizare a legii este octombrie 2016.

Daca ajungem in noiembrie, sunt sanse minime ca proiectul sa fie adoptat in actuala legislatura. Si nu am nicio indoiala ca trimiterea catre viitorul Parlament va insemna, de fapt, sa fie luat de la capat.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#lege salarizare unitara, #Ciolos salarii bugetari , #guvern