Incep protestele angajatilor din administratia publica: Cine si cand intra in greva

Miercuri, 24 Mai 2017, ora 07:48
3100 citiri
Incep protestele angajatilor din administratia publica: Cine si cand intra in greva
Foto: Arhiva Ziare.com

Angajatii din administratiile publice din Bucuresti si din tara vor declansa actiuni de protest incepand de miercuri, urmand ca, in functie de alegerea fiecarei federatii sindicale, acestia sa intre in greva japoneza, greva spontana sau pichetari ale institutiilor.

De asemenea, saptamana viitoare, cand proiectul Legii salarizarii va fi dezbatut in plenul Comisiei pentru Munca din Camera Deputatilor, care are vot final, sindicatele din administratie anunta miting in fata Palatului Parlamentului.

"Actuala forta politica sfideaza Constitutia Romaniei, exclude din Legea salarizarii o categorie foarte importanta, angajatii adminsitratiei publice locale. Fara proteste nu se va putea corecta aceasta lege a salarizarii. Incepand de miercuri, colegii din administratia publica locala vor protesta, vor opri lucrul.

Pe langa aceste proteste, in ziua in care este proiectata legea in Comisia de Munca a Camerei Deputatilor, atunci sindicatele vor organiza un miting care va insuma peste 10.000 de oameni la nivel de Bucuresti", a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici.

Silvia Moldovan, presedintele Federatiei Sindicatelor Pro Administratie din Romania, a declarat ca sindicatele din tara membre FSPAR vor intra de miercuri pana vineri in greva japoneza, urmand ca in acest timp sa opreasca spontan lucrul sau sa picheteze in fata institutiilor, in functie de optiunea si de posibilitatile de organizare ale fiecarui sindicat.

De asemenea, Valer Suciu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie, a precizat ca sindicatele afiliate federatiei vor participa joi la greva japoneza pe durata intregii zile, insa nu exclude nici posibilitatea unei alte forme de protest al salariatilor, precum greva spontana.

Iata ce proteste se anunta la nivel local:

CONSTANTA

Liderul Cartel Alfa Constanta, Ion Caraignat, a declarat ca sindicatele din administratia locala se vor afla joi, 25 mai, in greva japoneza, aceasta forma de protest urmand sa fie adoptata in toate primariile din judet si la Consiliul Judetean Constanta.

El a precizat ca pentru data de 24 mai nu stie daca va avea loc vreo manifestare, sindicalistii urmand sa decida daca vor initia sau nu proteste spontane.

TIMISOARA

Sindicatul Primariei Timisoara, afiliat FNSA, a anuntat ca va participa, joi, la greva japoneza pe durata intregii zile de lucru. Astfel, angajatii acestei primarii, membri de sindicat, dar si ai primariilor din judet vor purta banderole albe.

"Sindicatul PMT afiliat la FNSA va propune ca joi, 25.05.2017 sa participam cu totii la greva japoneza, pe durata intregii zile. (...) Dupa cum se cunoaste, administratia publica locala este singura familie ocupationala care nu are grila de salarizare in proiectul legii salarizarii, stabilirea salariilor fiind data in competenta consiliilor locale sau judetene", se arata intr-un comunicat de marti al Sindicatului Primariei Timisoara.

SIBIU

Sindicalistii din administratia publica locala din Sibiu nu vor protesta miercuri, urmand sa decida daca se raliaza protestului pentru ziua de joi.

Liderul de sindicat al angajatilor din Primaria Sibiu, Doru Hanciu, a declarat ca miercuri cei peste doua sute de sindicalisti pe care-i reprezenta nu vor protesta. "Miercuri, avem o noua sedinta pentru a decide ce vom face in cursul zilei de joi. Este posibil sa facem o greva de avertisment, cu banderola, pentru doua, maximum trei ore", a spus Doru Hanciu.

Tot din FNSA fac parte si sindicalistii din Primaria Medias, cel de-al doilea municipiu al judetului Sibiu. "Am avut o sedinta cu colegii in cursul zilei de marti, am consultat si o parte dintre colegi si nu vom protesta miercuri. In mod normal, consideram ca nu exista timp suficient de pregatire nici pana joi, avand in vedere ca suntem functionari publici si trebuie sa respectam prevederile legale referitoare la actiunile de protest: trebuie sa-mi informez ordonatorul, trebuie sa am consimtamantul a jumatate plus unul dintre colegi, iar aceste lucruri dureaza", a explicat Sofica Dragos, liderul de sindicat al angajatilor din Primaria Medias.

GALATI

Angajatii CJ Galati si membrii Sindicatului Functionarilor Publici din Primaria Galati isi vor desfasura miercuri programul obisnuit de lucru, fara sa ia parte la actiunea de protest initiata la nivel national de Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie.

Reprezentanti ai CJ Galati au afirmat, marti seara, ca la nivelul insitutiei nu este programata pentru miercuri nicio actiune de protest.

Proiectul legii salarizarii a ajuns la Camera Deputatilor, care este for decizional in aceasta speta.

Comisia pentru Munca urmeaza sa dea raportul, in timp ce Comisia pentru Buget si cea Juridica vor fi sesizate pentru avizare.

Termenul pentru depunerea amendamentelor este 29 mai, depunerea raportului urmand a avea loc pana in 6 iunie.

Plenul Senatului a aprobat Legea salarizarii fara a admite niciunul dintre amendamentele respinse de Comisia de Munca saptamana trecuta.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#protest angajati administratie, #angajati nemultumiti legea salarizarii , #legea salarizarii