"Postacilor" de pe Ziare.com, respect! (Opinii)

Autor: Cristian Mihai Chis
Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 11:16
5671 citiri
"Postacilor" de pe Ziare.com, respect! (Opinii)

Oricat s-ar stradui cineva, un comentator, un slujbas cu tasta, ca mine, sa ramana echidistant, lucid, analitic fara sentiment, natura intima a gandirii se instaleaza printre randuri.

In scandalul acesta din Sanatate e greu, de altfel, sa fii de piatra, deoarece te raportezi mereu la trecut. Nu-ti vine sa crezi ca autoritatile sunt in stare sa nasca un proiect de natura sa repare, dincolo de definitie, un sistem care amplifica boala, in loc sa se strambe la ea.

Mai ales ca incredintarea unor felii din stat catre pusculite private, in numele eficientizarii, a fost mereu grevata de suspiciuni. Cum spuneam cu alta ocazie, eu si Bubi nu avem acces la oportunitati, nu aflam ca exista. Nu facem parte dintre privilegiati. Nu vom fi numiti niciodata in comisia de supraveghere a unui tort, deoarece n-am lipit niciodata afise.

Necazul este ca, in toata aceasta isterie, pe care o inteleg pana la un punct, deoarece intr-o lume a senzatiilor, manipularii nu-i trebuie decat un pui de fitil, n-a mai ramas loc pentru miza. Si asta nu este plecarea lui Traian Basescu pentru a fi numit Raed Arafat, ci reforma sanatatii.

Desigur ca un asemenea proiect nu trebuia sa urmeze traseul obisnuit al actelor normative in drumul lor spre adoptare. Dezbaterea publica se cerea a fi un efort national de citire, subliniere, adnotare. Orice cap care are pretentia ca merita luat in seama, deoarece judeca, trebuia sa faca minimul efort de a citi proiectul inainte de a-l blestema.

Matusicile care au iesit in strada in sustinerea creatorului SMURD habar nu au ce contine legea, analistii tv s-a limitat a intreba oameni politici si directori din sistemul sanitar ce parere au, dar nu le-au dat mai mult de doua minute sa raspunda - "suntem grabiti, nu avem foarte mult timp la dispozitie". Asa-i, daca in platou vin mai mult de doua persoane, si nimeni nu si-a propus sa imparta capitolele legii pe zile, pana la epuizarea fara echivoc, cu argumente de toate partile.

Dar ce gandeau, totusi, romanii astia in numele carora presedintele vorbeste de o saptamana, se cearta, da replici si sugereaza ca natiunea este nepregatita pentru viziunile revolutionare? Au dreptate sa se revolte sau dorm pe impresii?

Asa ca i-am intrebat. Am citit din nou forumurile de pe Ziare.com si am descoperit ca multi au aceeasi problema, deci s-au pus pe treaba. Am gasit comentatori care isi faceau unii altora sugestii de analiza, care argumentau cu articole din proiect. Si pentru prima oara, termenul "postaci" mi s-a parut jignitor. Cei mai multi au dorinta de a pricepe, astern ganduri pornite de la un rand inscris intr-un capitol din actul normativ, nu-i intereseaza circul, gasesc in aceasta lege o provocare pentru inteligenta. Si asa si este.

Daca este adevarat ca ocuparea strazilor, in marile orase, s-a datorat chemarilor de pe Facebook, atunci solutia, pentru ca aceasta natiune sa priceapa, fara sentiment, ce o asteapta, este tot acolo.

Haideti sa citim legea, chiar daca a fost retrasa de pe agenda publica in aceasta formula, si sa ne duelam in articole! Sa le spunem si prietenilor nostri sa o faca, daca avem pretentia ca ne pasa! Sa vedem dincolo de Basescu vs. Arafat. Sa ne maturizam.

Citeste si:
Ce declara generalul Nicolae Ciucă înainte de trecerea în rezervă. „Nu voi face politică. Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major”
Ce declara generalul Nicolae Ciucă înainte de trecerea în rezervă. „Nu voi face politică. Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major”
Nicolae Ciucă, desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de premier, spunea în urmă cu câțiva ani, în 2018, că exclude complet ideea de a intra în politică. Generalul...
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Sursa: Ziare.com