"Postacilor" de pe Ziare.com, respect! (Opinii)

Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 11:16
6982 citiri
"Postacilor" de pe Ziare.com, respect! (Opinii)

Oricat s-ar stradui cineva, un comentator, un slujbas cu tasta, ca mine, sa ramana echidistant, lucid, analitic fara sentiment, natura intima a gandirii se instaleaza printre randuri.

In scandalul acesta din Sanatate e greu, de altfel, sa fii de piatra, deoarece te raportezi mereu la trecut. Nu-ti vine sa crezi ca autoritatile sunt in stare sa nasca un proiect de natura sa repare, dincolo de definitie, un sistem care amplifica boala, in loc sa se strambe la ea.

Mai ales ca incredintarea unor felii din stat catre pusculite private, in numele eficientizarii, a fost mereu grevata de suspiciuni. Cum spuneam cu alta ocazie, eu si Bubi nu avem acces la oportunitati, nu aflam ca exista. Nu facem parte dintre privilegiati. Nu vom fi numiti niciodata in comisia de supraveghere a unui tort, deoarece n-am lipit niciodata afise.

Necazul este ca, in toata aceasta isterie, pe care o inteleg pana la un punct, deoarece intr-o lume a senzatiilor, manipularii nu-i trebuie decat un pui de fitil, n-a mai ramas loc pentru miza. Si asta nu este plecarea lui Traian Basescu pentru a fi numit Raed Arafat, ci reforma sanatatii.

Desigur ca un asemenea proiect nu trebuia sa urmeze traseul obisnuit al actelor normative in drumul lor spre adoptare. Dezbaterea publica se cerea a fi un efort national de citire, subliniere, adnotare. Orice cap care are pretentia ca merita luat in seama, deoarece judeca, trebuia sa faca minimul efort de a citi proiectul inainte de a-l blestema.

Matusicile care au iesit in strada in sustinerea creatorului SMURD habar nu au ce contine legea, analistii tv s-a limitat a intreba oameni politici si directori din sistemul sanitar ce parere au, dar nu le-au dat mai mult de doua minute sa raspunda - "suntem grabiti, nu avem foarte mult timp la dispozitie". Asa-i, daca in platou vin mai mult de doua persoane, si nimeni nu si-a propus sa imparta capitolele legii pe zile, pana la epuizarea fara echivoc, cu argumente de toate partile.

Dar ce gandeau, totusi, romanii astia in numele carora presedintele vorbeste de o saptamana, se cearta, da replici si sugereaza ca natiunea este nepregatita pentru viziunile revolutionare? Au dreptate sa se revolte sau dorm pe impresii?

Asa ca i-am intrebat. Am citit din nou forumurile de pe Ziare.com si am descoperit ca multi au aceeasi problema, deci s-au pus pe treaba. Am gasit comentatori care isi faceau unii altora sugestii de analiza, care argumentau cu articole din proiect. Si pentru prima oara, termenul "postaci" mi s-a parut jignitor. Cei mai multi au dorinta de a pricepe, astern ganduri pornite de la un rand inscris intr-un capitol din actul normativ, nu-i intereseaza circul, gasesc in aceasta lege o provocare pentru inteligenta. Si asa si este.

Daca este adevarat ca ocuparea strazilor, in marile orase, s-a datorat chemarilor de pe Facebook, atunci solutia, pentru ca aceasta natiune sa priceapa, fara sentiment, ce o asteapta, este tot acolo.

Haideti sa citim legea, chiar daca a fost retrasa de pe agenda publica in aceasta formula, si sa ne duelam in articole! Sa le spunem si prietenilor nostri sa o faca, daca avem pretentia ca ne pasa! Sa vedem dincolo de Basescu vs. Arafat. Sa ne maturizam.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#articole Legea Sanatatii, #dezbatere Legea Sanatatii, #proiect Legea sanatatii, #reforma sistem sanitar , #Legea Sanatatii