Martea neagra, martea grea (Opinii)

Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 23:08
3688 citiri
Martea neagra, martea grea (Opinii)

"Si pe Toma-l ajungea/ Moartea neagra, moarte grea..." Doar un paronim mai desparte politica romaneasca de atmosfera si cutumele baladelor si ale legendelor de altadata. Nu conteaza ca au trecut cateva sute bune de ani. Nici presa si abordarile politice nu se indeparteaza prea tare de literatura populara.

Aflam adesea ca nu stiu care ales prins in mrejele DNA "s-a predat", cum li s-a cerut lui Iancu, Gruia sau lui Pintea, haiduci vestiti, iar cutare politician se comporta haiduceste, uitand ca la inceputul mileniului al treilea ar cam fi cazul sa respecte si legea si pe cei ce l-au ridicat sau nu in jilt.

Balada, drama si politica

Tot ca in baladele cu sfarsit dramatic s-au petrecut lucrurile adesea si-n politica: lovituri pe la spate, cele mai multe date noaptea, tradari succesive ale tovarasilor de lupta, amenintari cu executia, cavalcade de urmarire pana la desfiintare... Semn ca e foarte posibil ca peste alte secole sa ne intalnim cu aceleasi metehne.

Privind cu atentie increngatura faptelor din "martea neagra", se poate spune fara tagada ca in spatele tulburarilor s-au aflat cateva minti infierbantate care au stiut ce fac: impreuna cu variante necesare ale articolelor din Codul Penal, s-au strecurat pe nevazute (?) si cateva discutabile, eufemistic vorbind, pe principiul ca, unde-a mers alba, poate merge si neagra. Asta intr-o prima faza.

Haiducul nu se consulta

In faza a doua, cea a negocierii intre partidele aflate in coalitia de guvernare, evenimentele au fost si mai tulburi: pesedistii spun ca liberalii ar fi fost consultati, iar liberalii neaga nu doar consultatia, ci si aducerea la cunostinta, darmite impartasirea adevaratelor intentii si discutarea articol cu articol. Ceea ce numai colaborare si lucru in echipa nu se cheama.

In faza a treia, s-a mizat, ca de multe alte ori in democratia postdecembrista, pe graba, pe lipsa de atentie a celor datori sa verifice si sa legitimeze respectivele articole de lege, poate si pe increngatura de relatii, adesea transpartinice. Caci Codul Penal e un fel de lege a legilor.

Se spune ca ar fi vrut fie sa gatuie cu totul presa romaneasca, atata cata a mai scapat din ghearele crizei economice, din nepriceperea si lipsa deontologiei jurnalistilor insisi si din delasarea cititorilor, fie sa scoata de sub jurisdictie sau sa usureze soarta celor incurcati in penalitati.

Politica la risc

Fiindca este exclus sa o fi facut din necunoastere, din nebagare de seama sau din cine stie ce comandamente superioare. Desi stiau ca gestul lor va atenta la responsabilitatea tuturor alesilor, asta in cel mai bun caz, au lasat decizia la latitudinea Curtii Constitutionale, arogandu-si dreptul de a le corecta la a doua lectura. Dar daca treceau in forma adoptata la prima lectura? Fiindca era foarte posibil: cand vine vacanta de Craciun, din graba si oboseala, se mai fac si astfel de lucruri.

Din pacate, oricum ai privi lucrurile, e cert ca activitatea alesilor din martea respectiva numai juridic-legislativa n-a fost. Si tot din pacate, activitatea principalilor actanti se va rasfrange si asupra tuturor celor neimplicati, generalizand impresia de haiducie si iresponsabilitate.

Cu Romania in drum

Si pe de cealalta parte lucrurile au stat la fel ca in balada: desi la promulgare presedintele avea dreptul sa respinga propunerile parlamentului si sa sesizeze Curtea Constitutionala, i-a asteptat pe impricinati la cotitura ca sa le dea cu articolele in cap, sau poate sa le mai aplice o lectie usturatoare, unii zic ca si-a trimis consilierii cu jalba-n protap pe la ambasade si cu sesizari pe la inaltele porti occidentale, a tipat in gura mare ca tara e furata, iar Romania a ramas iar in mijlocul drumului, ca ori de cate ori diriguitorii la varf isi sapa groapa unul altuia.

Nu stiu cine s-a vrut justitiarul Toma Alimos, iubitorul de tara Gruia lui Novac sau razvratitul Pintea Viteazul, dar incaierarea la varf, devenita perpetua dupa suspendarea presedintelui din vara lui 2012, nu miroase nicidecum a coabitare, ci a cotonogeala sadea. Ca politica, oricum am da-o, tot n-o putem numi. Nu cred ca astfel de evenimente au legatura nici cu stiintele politice, nici cu buna guvernare.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#Parlament Cod Penal legislatie, #modificare Cod Penal, #superimunitate parlamentari , #legislatie