Ziare.com

Mircea Miclea: Cartea nationalista jucata de UDMR va legitima nationalismul romanesc

de Camelia Badea
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 07:49

   

Mircea Miclea: Cartea nationalista jucata de UDMR va legitima nationalismul romanesc
Fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea crede ca miza scandalului de la UMF Targu Mures este una electorala, el fiind "iscat de politicieni, pentru profitul lor, nu pentru binele comunitatii".

Miclea avertizeaza asupra pericolului ca demersul nationalist al UDMR sa se intoarca impotriva comunitatii maghiare.

Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com pe tema schimbarilor preconizate a avea loc la UMF Targu Mures, fostul ministru al Educatiei subliniaza ca "nu exista autonomie mai presus de lege", dar atrage atentia ca infiintarea unei noi facultati nu se poate face fara avizul obligatoriu al senatului universitatii respective, prin urmare Hotararea de Guvern adoptata marti nu este o solutie, ci o simpla amanare a unei decizii.

In opinia sa, UDMR joaca o carte nationalista pur electorala, in conditiile in care pe studentii la medicina ii intereseaza doar calitatea educatiei, iar pe bolnavi doar calitatea actului medical, indiferent de nationalitatea lor sau a medicilor care ii ingrijesc.

- Cum comentati solutia adoptata marti de Guvern? Este o solutie "damboviteana" sau europeana?

Mie mi se pare ca Guvernul nu a adoptat inca o solutie, asteapta sa vada rezultatul dezbaterii publice. N-a avut forta sa ia o decizie si atunci a amanat-o. Ce avem acum de la Guvern nu are nici un efect juridic.

Infiintarea unei facultati noi la UMF Targu Mures fara voia Senatului acestei universitati este o incalcare a autonomiei universitare. Singurul in masura sa stabileasca misiunea, strategia institutionala si structura universitatii este Senatul universitar.

UDMR poate sa solicite acest lucru, in baza libertatii de expresie, dar Guvernul trebuie sa respecte Legea Educatiei Nationale si Constitutia, care garanteaza autonomia (vezi art. 123 din Legea Educatiei Nationale).

Nu e prima data cand UDMR solicita infiintarea de facultati maghiare in interiorul unei universitati, e o cerere recurenta, asociata cu fiecare ciclu electoral. Face parte din strategia electorala a UDMR-ului.

Primarul din Tg. Mures: Ne rezolvam problemele singuri la UMF, restul e circarie politica

- Credeti ca prin discutiile purtate cu rectorul UMF Tg Mures, ministrul Educatiei a incalcat principiile autonomiei universitare? Care sunt, potrivit legii, limitele autonomiei universitare?

Ministrul Educatiei are dreptul si indatorirea sa discute cu fiecare comunitate academica. A discuta nu inseamna a incalca autonomia. Autonomia universitara se exprima prin faptul ca fiecare comunitate academica are dreptul sa isi stabileasca misiunea proprie, strategia institutionala, structura (deci inclusiv cum se organizeaza pe facultati), activitatile, oganizarea si functionarea proprie, cu respectarea stricta a legislatiei in vigoare.

Nu exista autonomie mai presus de lege.

Potrivit art. 132, alin. 3 din Legea Educatiei Nationale, Guvernul poate infiinta programe de studii sau facultati numai cu consultarea senatului universitar. Avizul e unul obligatoriu, nu e unul consultativ, pentru ca tine de autonomia universitara, garantata de Constitutie.

In plus, chiar Guvernul poate initia aceasta procedura doar daca aceste programe de studii "raspund unor cerinte stringente de instruire si formare profesionala in domenii de interes national". Nici UDMR-ul, nici Guvernul nu au vreun document prin care sa demonstreze ca infiintarea unei facultati noi ar raspunde unei astfel de cerinte, care nu ar putea fi satisfacuta de actuala organizare.

De altfel, acest articol are o istorie ciudata.

Am revazut textul articolului, asa cum a fost el inaintat dinspre Comisia Prezidentiala spre ministrul Educatiei. Textul era mult mai clar: Guvernul poate infiinta numai PROGRAME DE STUDII (nu si facultati), si numai cu APROBAREA, (nu cu avizul) senatului universitar.

E de intrebat ministrul Funeriu de ce textul s-a modificat, daca a fost vorba de nestiinta sau de premeditare.

Dar, repet, chiar si in formularea actuala, coroborand art.123 si 132 din Legea Educatiei, infiintarea unei facultati nu se poate face fara voia senatului universitar.

- Care este miza acestui scandal? Este unul etnic, politic, tine strict de domeniul universitar...?

Scandalul e unul cu miza electorala. Din pacate, cartea nationalista jucata de maghiari va legitima nationalismul romanesc in aceasta problema.

Tehnic si legal vorbind, ARACIS poate sa nu acrediteze aceasta facultate, chiar daca o vrea Guvernul, pentru ca ARACIS e independent de Guvern.

Cred ca pe studentii la medicina ii intereseaza doar calitatea educatiei, nu structura academica in care ei o primesc. La fel, bolnavii, inclusiv cei maghiari, sunt interesati doar de calitatea actului medical, indiferent ce nationalitate are cel care il ofera si in ce facultate s-a pregatit el.

Scurt spus, e un scandal iscat de politicieni pentru profitul lor, nu pentru binele comunitatii!

- Reprezinta UMF Targu Mures un precedent periculos? Exista riscuri reale de segregare etnica?

N-as gandi in logica pericolului, as gandi in logica legalitatii. Nu e mare pericol, dar e ilegal si aceasta e suficient.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3995 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

UMF = scanteia adevaratei revolutiei

H.G - va fi cum isi doreste UDMR-ul , indiferent de discutiile care vor avea loc in aceste 10 zile.

Ce ma bucura pe mine personal este faptul ca in 10 zile se va incalzi afara , iar numarul protestantilor va fi mult mai mare.....

Un Tradator de Tara cum este "Baciul Ungurean" NU va lasa CIOLANUL de la Victoria pentru o UNIVERSITATE .....cum nu a lasat nici euroii de la OMV , pentru functia de sef al SIE.....

 

Sa invatam maghiara fara profesor, prin lege, de la politicienii-

-aflati la "ciolanul portocaliu"
Santajul unguresc se va aproba in cateve zile, in consecinta solicit librariilor din Romania sa importe masiv dictionare de tipul "maghiar-roman", asta pentrul cazurile romanilor care se imbolnavesc in zona Tg. Mures.
Daca nu ai in dotare acest dictionar, si ai ghinionul sa te imbolnavesti, si trebuie sa fi internat intr-un spital cu doctori de etnie maghiara, poti sa mori linistit ca el nu pricepe cu ce ocazie esti pe acolo.

 

@ executorul

Daca le va merge cu UMF - vom asista ca pana la alegerile parlamentare , tot printr-o HG - udmr-ul va obtine si autonomia , doar baciul ungurean poate fi santajat cu aceasta functie de prim mafiot.
Eu sa fiu in locul lui , as depune demisia si NU as aproba o astfel de HG.
Trebuie sa-i dam crezare UTC-istului spion si Tradator al Romaniei care spune ca mai inposrtanta este functia de Prim Mafiot decat UMF.

 

actualii conducatori ai romaniei

se mutileaza si se prostitueaza politic de dragul puterii.
asa sant perceputzi si de aceea vor pierde alegerile

@ dinum - DA - asa este ...

Dar ca sa iti VINZI TARA pentru ca tu sa stai la putere NU cred ca e o solutie....

De JEFUIT BANUL Public , sa mai acceptam doar functiile se cumpara de la cel mai inalt nivel pana la femeia de serviciu , cu toate ca nici acest grav abuz nu este de admis.

Cum va reactiona BACIUL UNGUREAN cand va trebui sa dea o HG si sa accepte Autonomia ??

El este constient ca nu mai are ce cauta in functii publice si va pierde si cascavalul de 7000 euro de la OMV .

Eu am toata convingerea ca NU toti cei de la servicii sunt tradatori de tara.

Sa NU uitam ca cetatenii abia au dat de mirosul protestelor.....si nu cred ca mai pot fi chiar asa de usor de manipulat.

Dar ca sa avem un Prim Mafiot la Palatul Victoria cu Lapsos de Memorie , cred ca este o problema medicala a serviciilor.

Iata politica unor canale...tv !Oameni buni,relaxati-va!

http://www.b1.ro/stiri/eveniment/antena-1-se-bate-cu-realitatea-tv-in-penibilitate-mirela-bugetara-vanzatoarea-din-pia-a-in-lupta-directa-cu-pensionara-le-inata-la-comanda-video-23477.html

Punctele...

...de vedere si analizele lucide, asa cum sunt si aceste declaratii ale lui Miclea, se impun rareori si cu dificultate. Poate, de aceasta data, va fi cazul. Pe termen lung trebuie schimbat radical modul de reprezentare al minoritatilor la nivel parlamentar si guvernamental: ceea ce vedem de doua decenii este o ma.ga.ri.e, perpetuata de toxica si duplicitara UDMR, care nu rezolva nici pe departe problemele in relatia romani-unguri.

 

ce face UDMR acum, cu UMF, este o mare si gigantica prostie:

in universitati, ca si in sport, magariile etnice si rasiale nu au ce cauta.
nu cred ca mexicanii, care totusi au fost inaintea americanilor in America, au pretentzia ca MIT sau Princeton sa le faca cate o sectie cu predare in limba spaniola. pt ca le-ar fi mai usor mexicanilor sa...intzeleaga.
teritoriul unei universitati ar trebui sa fie sacru.
ce face UDMR s-ar numi sacrilegiu, daca n-ar fi la limita neghiobiei tzaraneshti.

TOATA LUMEA LA VOT

... la toamna!
Poate avem noroc si scapam de udemeristii astia aroganti.

 

@ andrei27

NU ne va prinde toamna , deoarece dupa aceste 10 zile , va urma legea sanatati- iar UDMR va solicita in schimbul votului la legea sanatati "AUTONOMIE" ....

UMF - este doar o mana de nisip intr-un DESERT (comparatie) - scopul Uniuni Dragonilor Maghiari de Romania este CONFISCAREA abuziva prin santaj politic a ardealului....
Cred ca am fost destul de explicit.

PRINCIPIUL CONTEAZA

precum PRECEDENTUL, pentru UDMR! Acum sa-l vizionam pe Emi Boc in cursa pentru Cluj?! De se va inscrie dupa acest scandal?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor