Presedintele Comisiei pentru Justitie din PDL: Un tehnocrat la MJ, Kovesi "are sanse" la DNA

Vineri, 29 Martie 2013, ora 07:54
4621 citiri
Presedintele Comisiei pentru Justitie din PDL: Un tehnocrat la MJ, Kovesi "are sanse" la DNA
Foto: Arhiva

Fostul senator PDL Mircea Andrei este de parere ca premierul si ministrul interimar al Justitiei, Victor Ponta, va numi procurorii sefi in perioada urmatoare. Totodata, acesta considera ca un tehnocrat ar fi cel mai indicat pentru portofoliul Justitiei, indiferent daca propunerea va veni de la PNL sau de la PSD.

Intrebat daca Victor Ponta ar putea sa nominalizeze procurorul general al Romaniei si seful DNA, in perioada de interimat la Ministerul Justitiei, Mircea Andrei a raspuns: "Competenta o are".

Ponta va fi interimar la Ministerul Justitiei, dupa ce a vorbit cu Basescu (Video)

"Deci are competenta sa nominalizeze, chiar daca este interimar, si cu siguranta va nominaliza domnia sa cei doi procurori sefi, ca la asta ne referim", a spus presedintele Comisiei pentru Justitie din PDL, pentru Ziare.com.

Acesta crede ca Victor Ponta ar trebui sa o intrebe pe Mona Pivniceru de ce nu a numit procurorii sefi pana acum "si de ce prima data a venit cu o solutie atat de slaba, de natura a nu fi acceptata de presedinte".

"Eu nu cred intr-o intelegere buna intre presedinte si premier, dar este bine ca cel putin conlucreaza institutional. Sa speram ca domnul premier, ministru interimar la Justitie, va veni cu propuneri bune", a mentionat presedintele PDL Arges.

Mircea Andrei: Cand vorbesti despre Justitie, n-ar trebui sa functioneze notiunea de "agreat"

Democrat-liberalul nu a inaintat vreun nume pe care il vede pentru una dintre cele doua functii de procuror, insa a comentat ipoteza ca fostul procuror general Laura Codruta Kovesi sa fie nominalizata la DNA.

"Am auzit stirile, am vazut aceasta informatie si nu cred ca ar fi un impediment. La experienta doamnei Kovesi, nu vad sa fie un impediment sa fie sef la DNA dupa ce a fost procuror general al Romaniei. E un candidat cu sanse. (...) Nu stiu daca doamna Kovesi va fi un candidat, dar daca va fi un candidat, este un candidat redutabil", a precizat Mircea Andrei.

La observatia ca fostul procuror general nu este agreata de USL si, implicit, de presedintele PSD, fostul senator PDL a explicat: "Cred ca atunci cand vorbesti despre Justitie, nu cred ca notiunea de 'agreat' ar trebui sa functioneze, ar trebui sa functioneze strict criteriul profesional".

Viitorul ministru al Justitiei, in viziunea PDL: Un tehnocrat, indiferent de partidul care il propune, cu siguranta nu Norica Nicolai

Vorbind despre posibilitatea ca PNL sa cedeze portofoliul Justitiei, presedintele PDL Arges a explicat ca acest lucru nu este important, "pentru ca PNL si PSD sunt totuna in acest moment".

"Este si, probabil in Romania anilor ce urmeaza, Ministerul Justitiei este un minister problematic. Pentru ca noi avem o problema mai veche cu Justitia si in special cu ceea ce se numeste lupta anti-coruptie. Nu stiu cat de implicat este Ministerul Justitiei in lupta anti-coruptie, evident ca are o implicare, nu? Este totusi ministerul de resort.

In mod firesc, este portofoliul PNL. PNL, probabil, in procedurile lor interne de la USL, isi va desemna candidatul pentru Ministerul Justitiei", a apreciat democrat-liberalul.

Acesta a comentat si ipoteza ca vreunul dintre liberalii ale caror nume s-au vehiculat pentru conducerea ministerului - Tudor Chiuariu si Norica Nicolai - sa ajunga in fruntea acestui portofoliu.

"Tudor Chiuariu a mai fost si a plecat cu o demisie. Ei (liberalii - n.red.) trebuie sa-si gaseasca oameni. Eu ar trebui sa nu plang la mormant strain, n-am de ce sa fac aprecieri asupra candidatilor lor, dar ma astept ca la acest minister dificil sa vina cu un om de calitate si foarte bine pregatit personal.

Si eu nu stiu daca, dupa atata vreme cat n-a lucrat, doamna Norica Nicolai mai poate sa acopere acest domeniu. Va spun ca om care e practician si am intrerupt doi ani de zile activitatea juridica si a fost lenta perioada asta de readaptare la lumea dreptului. Nu este totuna sa fii europarlamentar, sa stai la Bruxelles cu anii si sa te intorci sa gestionezi un minister foarte greu. E doar o apreciere, nu e mai mult, ca nu e menirea mea sa sustin sau sa nu sustin un candidat. Asta e problema partidelor aflate la putere astazi", a explicat fostul senator PDL.

Presedintele PDL Arges este de parere ca "un om mai atasat, mai racordat sistemului judiciar romanesc ar fi o propunere mai potrivita, pentru ca Justitia are probleme si interne, la nivel de instante, de spatii, de personal auxiliar, grefieri, de arhive, de arhiva electronica destul de mari - aceste sunt amanunte care, de la Bruxelles, nu se vad".

"Eu as merge pe un tehnocrat. As merge pe un om din interiorul sistemului, cel care a plecat - judecator sau procuror - de la judecatoria de oras si este intr-o pozitie astazi si a traversat acele probleme al Justitiei, pe care le-a vazut, le-a simtit, au fost pe pielea lui. Acela poate sa stie", a mai declarat Mircea Andrei, care a incheiat spunand ca nu exista nicio diferenta, din punctul de vedere al PDL, din partea carui partid va veni propunerea pentru functia de ministru al Justitiei.

Chiuariu: Basescu imparte oamenii in buni si rai, depinde daca-i servesc interesele

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a spus joi ca sunt sanse mici ca el sa preia din nou portofoliul Justitiei: "Se vehiculeaza diferite nume si probabil ca asta e parte din ceea ce trebuie sa faceti dvs., dar o decizie in acest sens nu exista si eu nu comentez deocamdata". Intrebat daca exclude aceasta posibilitate, el a raspuns: "Exista foarte mici sanse, ca sa spun asa".

Mona Pivniceru si-a dat demisia, Victor Ponta preia interimatul la Justitie

Mona Pivniceru si-a dat demisia din functia de ministru al Justitiei, miercuri, dupa ce a fost desemnata judecator al Curtii Constitutionale, din partea Senatului. In locul sau, prim-ministrul Victor Ponta a preluat portofoliul Justitiei.

Victor Ponta va asigura interimatul Ministerului Justitiei pentru maxim de 45 de zile. Dupa aceasta perioada, premierul trebuie sa faca o noua propunere pentru portofoliul Justitiei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Mircea Andrei tehnocrat Ministerul Justitiei, #Mircea Andrei Kovesi DNA, #Mircea Andrei numire procurori, #Ponta numire procurori, #PDL ministru Justitie , #minister