Presa de azi: PSD mizeaza la motiune pe "tradatori" cu experienta

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 07:28
2077 citiri
Presa de azi: PSD mizeaza la motiune pe "tradatori" cu experienta
Foto: Romania Libera

Motiunea de cenzura a PSD intitulata "Opriti genocidul social!" va fi citita astazi, urmand ca marti sa fie dezbatuta si votata in plenul reunit al Parlamentului.

Alesii decid soarta Guvernului saptamana viitoare, anunta Adevarul. Calendarul a fost stabilit ieri de Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, dupa ce luni premierul Emil Boc si-a asumat raspunderea in numele Guvernului pentru doua proiecte de lege, prin care salariile bugetarilor sunt reduse cu 25%, iar pensiile cu 15%.

Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata, iar Guvrenul sa cada ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari. Opozitia mai are nevoie de 24 de voturi pentru daramarea Guvernului, in cazul in care toti cei de la PSD si PNL vor fi prezenti si vor vota motiunea de cenzura, insumand 212 optiuni "pentru".

Acestora li s-ar mai putea alatura insa si unii reprezentanti ai Puterii, nemultumiti de reducerile stabilite de Guvern. Printre acestia se numara si senatorul Georgica Severin, precum si deputatul Daniel Oajdea, ambii de la PD-L.

PSD mizeaza la motiune pe "tradatori" cu experienta, aflam din Evenimentul Zilei. Social-democratii si-au intensificat negocierile incercand sa gaseasca sustinatori pentru daramarea guvernului Boc printre parlamentarii cu istorie de migratori politici.

Pornind de la vorba populara conform careia "cine a tradat o data tradeaza si a doua oara", liderii PSD si-au intensificat negocierile pentru a gasi sustinatori ai motiunii printre parlamentarii cu istorie de migratori politici. Chiar daca atunci cand au parasit partidul i-au catalogat drept tradatori, aceste "calitati" sunt pretuite acum, cand daramarea guvernului depinde de oscilatia a 20 de parlamentari.

Negocierile se duc om la om in fiecare judet. Catalin Nechifor, presedinte al PSD Suceava, a declarat pentru EVZ ca se afla in negocieri cu doi parlamentari din judet. "Doi deputati de Suceava care au fost la PNL si-au manifestat disponibilitatea de a vota motiunea. Deocamdata suntem in discutii", a declarat Nechifor. Desi nu i-a nominalizat, cei doi parlamentari sunt senatorul Tiberiu Prodan si deputatul Gheorghe Coroama, fosti liberali, afiliati la PD-L.

Senatorul Prodan neaga insa orice negociere cu PSD. "Nici vorba de asa ceva. N-am nicio intentie de a vota motiunea de cenzura sau de a trece la PSD. Eu sunt alaturi de guvern", a declarat el pentru EVZ.

La Neamt, trei parlamentari UNPR ar putea sprijini motiunea. Doi dintre ei, deputatii Ion Munteanu si Culita Tarata, au declarat public ca vor vota impotriva guvernului. Munteanu a infirmat insa revenirea la PSD. Nici liderul filialei PSD, Ion Chelaru, nu este dispus sa-i primeasca. "Daca se intorc Munteanu si Tarata, pleaca Chelaru. Nu putem sa ne compromitem pentru doi indivizi care ne-au tradat si nu se pune problema sa revina in PSD. Ei voteaza motiunea pentru ca au o problema cu electoratul care i-a votat", a declarat Ion Chelaru, vicepresedinte al PSD.

Un alt UNPR-ist care negociaza revenirea la PSD este deputatul de Buzau Adrian Mocanu, care a anuntat deja ca va vota motiunea. "E posibil sa se intoarca in PSD. El are o problema ca i-a dat-o pe maica-sa afara de la directia de finante si e suparat", a declarat pentru EVZ senatorul PSD Ion Vasile. Adrian Mocanu este fiul presedintelui CJ Buzau, Victor Mocanu.

La Prahova, pe lista "suspectilor" se afla trei parlamentari: senatorul PD-L Georgica Severin si doi fosti PSD-isti: senatorul Sorin Chivu si deputatul Razvan Turea, actualmente membri UNPR.

Daca Basescu va cere remanierea guvernului, Oprea e pregatit, informeaza Gandul. Daca Guvernul Boc va supravietui motiunii de cenzura a PSD, este foarte posibil ca unii dintre ministri sa nu scape de mana lunga a lui Traian Basescu, care ar putea cere remanierea Executivului.

"Vor plati toti cei responsabili pentru intarzierile in programul de reforma. Vom discuta despre asta dupa motiunea de cenzura", le-a spus presedintele, potrivit unor surse participante la discutiile de la Snagov. Pe lista lui Traian Basescu ar putea aparea Videanu, Blaga, Berceanu sau Seitan, unii dintre acestia intrand, in ultimul timp, in dizgratia presedintelui.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a declarat pentru Gandul ca, daca i se va cere, este pregatit sa dea guvernului doi dintre cei mai buni oameni ai sai. "Marian Sarbu si Cristian Diaconescu au experienta si pot conduce anumite ministere. Daca ni se va cere sa intram, o vom face", a spus Oprea.

El a mai precizat ca nu a exercitat si nu va exercita presiuni asupra PD-L, pentru a obtine mai mult.

La randul sau, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat pentru Gandul ca, in opinia sa, exista ministri in actualul guvern, care nu au performat. "Personal, cred ca unii dintre ministri trebuie remaniati pentru ca nu si-au facut treaba asa cum ar fi fost necesar. Dar asta ramane de discutat in coalitie, asa cum ramane de discutat daca este necesar sau nu ca UDMR sa mai preia si alte portofolii in actualul guvern. In ceea ce-i priveste pe ministrii UDMR, nimeni nu a ridicat obiectii impotriva lor, pentru ca au facut ceea ce trebuia", a precizat Frunda.

Motiunea de cenzura, depusa luni la Parlament, de PSD, nu pare sa aiba sorti de izbanda. UNPR a anuntat ca se va abtine de la vot, desi grupul parlamentarilor independenti se vor afla in sala, pentru a inclina balanta in favoarea guvernului.

Fostii independenti au obtinut ceea ce si-au propus si anume garantarea unui minim - atat al pensiilor, cat si al veniturilor, in general - care sa nu coboare sub 350 de lei, precum si oficializarea termenului de 31 decembrie 2010 ca data finala a masurii de reducere a pensiilor cu 15 procente. "Daca masura se va prelungi peste aceasta data, UNPR se va retrage de la guvernare", a anuntat astazi presedintele Marian Sarbu.

Cum au uitat alesii sa dezbata proiectul privind depolitizarea deconcentratelor ne spun jurnalistii de la Romania Libera. Axati pe motiuni de cenzura, deputatii au uitat sa dezbata un proiect ce se referea tocmai la una din cauzele adancirii crizei.

Proiectul de lege adoptat tacit prevede ca functiile de conducere din deconcentrate, mergand pana la cele de sef de birou, sa nu fie ocupate "in baza recomandarii politice sau a afilierii politice", ci printr-un concurs organizat la nivel national.

Proiectul a fost depus de deputatul PSD Nicolae Banicioiu si s-a dorit a fi un raspuns la politica Guvernului Boc de mentinere in functii a propriilor oameni, chiar daca judecatorii constitutionali au decis in doua randuri ca actele normative prin care au fost numiti nu sunt conforme Legii fundamentale.

Cu toate acestea, deputatii nu au gasit necesar sa dezbata proiectul de lege, astfel ca a trecut prin adoptare tacita si va ajunge pe masa senatorilor. Unde are toate sansele sa treneze, mai ales ca alesii au practic doar cateva saptamani pana la intrarea in vacanta parlamentara.

Cu alte cuvinte, va ramane in continuare aceeasi situatie incerta in institutiile deconcentrate: cate doi sau chiar trei directori pe un post, cu totii platiti de la bugetul de stat. Acelasi buget care nu mai poate suporta plata salariilor si pensiilor la nivelul actual.

Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Cristian Popescu Piedone şi-a lansat vineri, 26 aprilie, programul politic sub forma unui "contract cu cetăţenii Bucureştiului". Candidat din partea PUSL la funcţia de primar general al...
#motiune cenzura PSD, #motiune cenzura Guvern Boc, #motiune cenzura salarii pensii , #motiune cenzura